Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Mυτιληναίος: Στο 1,5 δισ το ανεκτέλεστο για SES και RSD - Tι είπε για ΔΕΗ και ΛΑΡΚΟ

Mυτιληναίος: Στο 1,5 δισ το ανεκτέλεστο για SES και RSD - Tι είπε για ΔΕΗ και ΛΑΡΚΟ
Στα 57 εκατ ευρώ οι επαναγορές μετοχών - Αντισταθμισμένες οι πωλήσεις του αλουμινίου για το 2021
Σχετικά Άρθρα
Η Μυτιληναίος ανακοίνωσε πρώτη τα αποτελέσματά της σε σχέση με όλες τις ελληνικές εταιρίες και σημαντικές ανακοινώσεις έγιναν στο teleconference με τους αναλυτές.
Την αισιοδοξία του για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την ΔΕΗ όσον αφορά το κόστος ρεύματος εξέφρασε στο teleconference με τους αναλυτές ο κ. Ε.Μυτιληναίος.
Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει κάποια χρονική προθεσμία και ότι είναι αισιόδοξος για το αποτέλεσμα.
Παράλληλα ο πρόεδρος και διευθύνων της εταιρείας σημείωσε ότι το δυναμικό στις ΑΠΕ θα έχει ανέλθει στα 350 MW το 2023 και αναμένονται ανακοινώσεις για σημαντικές επενδύσεις στον τομέα των ηλιακών πάρκων.
Ήδη βρίσκονται σε λειτουργία 237 MW στα οποία θα προστεθούν 44 MW μέσα στο 2021, οπότε η δυναμικότητα θα ανέλθει σε 261 MW. Παράλληλα σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν ακόμα 96 MW μέχρι το τέλος του 2023, συνολικά 357 MW.
Αίσθηση έκανε ο στόχος για 3.000 MW το 2030.

Για αυτά θα υπάρξουν λεπτομέρειες στις 18 Φεβρουαρίου με θέμα τα ESG. To ανεκτέλεστο υπόλοιπο είναι στα 0,5 δισ για τον κλάδο του RSD, που θα εκτελεστεί το 2021, ενώ για τον κλάδο της Βιώσιμης Ανάπτυξης, SES είναι 1 δισ και από αυτά τα 500 εκατ αφορούν το 2021.
Αναφερόμενος στην ΛΑΡΚΟ, είπε ότι η εταιρία δεν είναι πλούσια σε νικέλιο και κοβάλτιο, που είναι στην αιχμή της ζήτησης αλλά παράγει σιδηρονικέλιο.
Κατά συνεπεια τηρείται μια στάση αναμονής ως προς την διαδικασία ιδιωτικοποίησης.

Όσον αφορά τις εξαγορές και συγχωνεύσεις ανέφερε ότι η υψηλή ρευστότητα και οι δυνητικές γραμμές χρηματοδότησης που ξεπερνουν το 1 δισ ευρώ διατηρούν  το ενδιαφέρον για την ΔΕΠΑ Εμπορίας, που η διαδικασία ιδιωτικοποίησης βρίσκεται σε εξέλιξη και η δίοικηση αναμένει τα επόμενα βήματα.
Ανοιχτή παραμένει και για τις όποιες ευκαιρίες παρουσιαστούν.

Σε σχέση με την επαναγορά μετοχών η δίοικηση σημείωσε ότι έχουν δαπανηθεί 57 εκατ ευρώ και το κόστος κτήσης είναι περί τα 9 ευρώ.
Δεν υπάρχει καμία απόφαση για ακύρωση ή διαγραφή των μετοχών αυτών.

Το 2021 αναμένεται να είναι μια καλύτερη χρονιά για τον κλάδο της μεταλλουργίας, αλουμίνιο -αλουμίνας, καθώς όπως ανέφερε η δίοικηση όλη η παραγωγή της χρονιάς έχει αντισταθμιστεί, έχει γίνει δηλαδή το αναγκαίο hedging.
Aυτό αν υποθέσει κανείς ότι έχει γίνει στα επίπεδα των 2.000 ευρώ/τόνο σημαίνει, ότι η εταιρία ξεκινά την χρονιά με γκολ από τα αποδυτήρια, καθώς με τα 4 προγράμματα περικοπής κόστους που έχουν ακολουθηθεί τα τελευταία χρόνια, το κόστος έχει περιοριστεί σημαντικά. Αυτό μπορεί να καταστεί μελλοντικά και πρόκριμα για την ΛΑΡΚΟ. Αντίστοιχη απάντηση δόθηκε από την δίοκηση και για την διακύμανση του δολαρίου.

Επίσης σχετικά με το CO2 η εταιρία έλαβε σαν αποζημιώσεις 11 εκατ από τις επιβαρύνσεις της ΔΕΗ με δεδομένο ότι το 2020 η λιγνιτική παραγωγή συμμετείχε πολύ λιγότερο στο μείγμα.
 Και 16 εκατ ευρώ, που αντιστοιχούν στο λεγόμενο rebate που έχει να κάνει με το carbon leakage, μηχανισμό της ΕΕ, ο οποίος στόχο έχει να αποζημιώνει τις διεθνοποιημένες βιομηχανίες για την άνοδο του κόστους των CO2, σε σχέση με τις διακυμάνσεις των τιμών τους ανάλογα με τα προθεσμιακά συμβόλαια που κλείνονται στην αρχή κάθε χρονιάς.

Όπως ανέφερε επίσης η δίοικηση στην Ευρώπη έχουν μείνει 11 εργοστάσια αλουμινίου με μια αυξημένη πίεση για τις εκπομπές ρύπων από την  Ευρωπαϊκή Ένωση, που ενδεχομένως να οδηγήσει σε ένα φόρο άνθρακα.
Αυτό μοιραία οδηγεί στιν μετασχηματισμό της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για τις βιομηχανίες που θα επιβιώνουν.

Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι και το 2021 θα είναι  χρονιά μάχης για την μεταλλουργία, όπως πάντα, οι προϋποθέσεις σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών δείχνουν μια αρκετά ασφαλή εικόνα με βάση τις αντισταθμίσεις.
Ο ίδιος σημείωσε πάντως, ότι ο τομέας της ενέργειας θα πρέπει να αντιμετωπίζεται πια σαν ένας πλήρως καθετοποιημένος τομέας από την παραγωγή ως την λιανική, που σε επίπεδο αποτελεσμάτων οι επιμέρους τομείς θα αλληλοσυμπληρώνονται.
Και ακριβώς σε αυτήν την κατεύθυνση στοχεύει το target model σημείωσε.
Με αφορμή ερώτηση που του έγινε, σχολίασε ότι στις ευρωπαϊκές αγορές πήρε χρόνο για να ισορροπήσει, ώστε να λειτουργήσουν εξισορροπητικά οι προεξοφλητικοί του μηχανισμοί.

Όπως ανέφερε εξάλλου ο CFO της Μυτιληναίος κ. Γιάννης Καλαφατάς τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης μπορεί να φανούν χρήσιμα σε δύο κατευθύνσεις:
Η πρώτη αφορά σαν ένα εργαλείο χρηματοδότησης σε επενδυσεις του ομίλου που θα αφορούν τον μητασχηματισμό σε μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα και ψηφιοποίηση.
Η δεύτερη σε συνολικές επενδύσεις στον τομεά των υποδομών και της βιώσιμης ανάπτυξης με στόχο την γενικότερη στροφή και ανάκαμψη της οικονομίας.

Επίσης ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε και στις προοπτικές του κλάδου της αποθήκευσης που ως τομέας του μέλλοντος θα αναλυθεί και αυτός στις 18 Φεβρουαρίου.

Συμπερασματικά η Μυτιληναίος έχει κλειδώσει υψηλότερα κέρδη για την μεταλλουργία το 2021.
Ο τομέας της ενέργειας μπορεί να έχει χαμηλότερη κερδοφορία  λόγω ανάκαμψης των τιμών του φυσικού αερίου, αλλά πολύ δύσκολα μπορεί τα κέρδη να πέσουν χαμηλότερα από 100 εκατ ευρώ σε επίπεδο EBITDA για έναν πλήρως καθετοποιημένο κλάδο με την οικονομία σε ανάκαμψη.
Αν σε αυτά έλθει να προστεθεί ο κύκλος εργασιών 1 δισ από τους νέους τομείς RSD και SES, τότε είναι σαφές ότι το 2021 θα είναι μια καλύτερη χρονιά από το 2020.


Τι έδειξαν τα αποτελέσματα σύμφωνα με την BETA

myt


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης