Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τα σχέδια της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή θα έχουν γεωπολιτικές επιπτώσεις

Τα σχέδια της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή θα έχουν γεωπολιτικές επιπτώσεις

Η μεγάλη μείωση των εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου θα πλήξει τις οικονομίες των γειτονικών εξαγωγικών χωρών

 

Ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχει μηδενικές καθαρές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου έως το 2050 θα έχει «βαθιές γεωπολιτικές επιπτώσεις», συμπεριλαμβανομένων των απότομα χαμηλότερων εσόδων σε γειτονικές χώρες εξαγωγείς πετρελαίου και φυσικού αερίου όπως η Ρωσία, η Αλγερία και η Λιβύη εκτιμούν το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο και δύο think-tanks σύμφωνα με το Reuters.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι εισαγωγές πετρελαίου της ΕΕ έως το 2050 θα μειωθούν στο 79% κάτω από τα επίπεδα του 2015 για την επίτευξη των κλιματικών στόχων. Οι εισαγωγές φυσικού αερίου θα μειωθούν κατά 67%. Τα κράτη της ΕΕ εισάγουν τις περισσότερες από τις ενεργειακές τους ανάγκες σε ορυκτά καύσιμα και οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι μεγάλες περικοπές σε αυτές τις αγορές θα βλάψουν τις γειτονικές οικονομίες και θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν ορισμένες χώρες οικονομικά και πολιτικά.
«Η ΕΕ πρέπει να προκαλέσει συνέπειες στο εξωτερικό από τις εγχώριες αποφάσεις της», ανέφεραν οι ερευνητές, στους οποίους περιλαμβάνονται εμπειρογνώμονες από τον Bruegel και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.
Η μειωμένη κατανάλωση ορυκτών καυσίμων στην Ευρώπη θα μπορούσε με τη σειρά της να μειώσει τις τιμές του πετρελαίου, επηρεάζοντας σημαντικούς παραγωγούς όπως η Σαουδική Αραβία, ακόμη και αν έχουν περιορισμένο εμπόριο με την ΕΕ.

Κονδύλια για διαφοροποίηση των οικονομιών

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η ΕΕ πρέπει να διαθέσει κονδύλια για να βοηθήσει τις γειτονικές χώρες να διαφοροποιήσουν τις οικονομίες που εξαρτώνται από υδρογονάνθρακες. Αυτό δεν θα βοηθήσει μόνο τους παγκόσμιους στόχους για το κλίμα, αλλά και θα βοηθήσει τη βιομηχανία της ΕΕ να εισέλθει σε γρήγορα σε αναπτυσσόμενες νέες αγορές, ανέφεραν.

Ενώ οι πολιτικές για το κλίμα θα μειώσουν την εξάρτηση της Ευρώπης από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα, οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να μετριάσουν άλλους κινδύνους ασφαλείας, όπως η εξάρτηση από τις εισαγωγές πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται σε ηλεκτρικές μπαταρίες οχημάτων.
Ένα άλλο γεωπολιτικό σημείο ανάφλεξης είναι το σχέδιο των Βρυξελλών να επιβάλει κόστος άνθρακα στις εισαγωγές ρυπογόνων αγαθών - το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει αντίποινα από χώρες όπως η Κίνα ή η Ρωσία, των οποίων οι εξαγωγές χάλυβα θα ήταν πιθανότατα μεταξύ των πρώτων τομέων που επλήγησαν. Οι ερευνητές τόνισαν ότι η ΕΕ θα πρέπει να συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ για την από κοινού εισαγωγή μέτρων για τα σύνορα άνθρακα και κίνητρα σε άλλες χώρες να ταιριάξουν τις προσπάθειές τους.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης