Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τέλη Απριλίου τα κριτήρια της ΕΕ για βιώσιμες χρηματοδοτήσεις - Παράθυρο για το φυσικό αέριο

Τέλη Απριλίου τα κριτήρια της ΕΕ για βιώσιμες χρηματοδοτήσεις - Παράθυρο για το φυσικό αέριο

Στην συζήτηση το εφικτό όριο για τα εργοστάστα του φυσικού αερίου

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καθυστερήσει έως τα τέλη Απριλίου τα σχέδια οριστικοποίησης των βιώσιμων χρηματοοικονομικών κανόνων, ανέφεραν αξιωματούχοι, σύμφωνα με το Reuters, ενόψει των αντιδράσεων ορισμένων κρατών μελών σχετικά με το φυσικό αέριο και τα βιοκαύσιμα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήλπιζε να δημοσιεύσει το τελικό κλιματικό σχέδιο της λίστας «πράσινων» οικονομικών δραστηριοτήτων που σχεδιάστηκαν για τη διοχέτευση χρηματοδότησης σε έργα χαμηλών εκπομπών άνθρακα τον Ιανουάριο.
Ωστόσο, ένα προσχέδιο τον Νοέμβριο προκάλεσε αντιδράσεις της τελευταίας στιγμής από χώρες που επιδιώκουν να χαρακτηρίσουν το αέριο ως βιώσιμο.
Χιλιάδες πολίτες ζήτησαν επίσης από την ΕΕ να μην παραβιάσει την ευθυγράμμιση των κανόνων με τους πράσινους στόχους της, ωθώντας την Επιτροπή να τους θέσει σε αναμονή και να ζητήσει από ειδικούς συμβούλους περαιτέρω συστάσεις.
Η τελικός καθορισμός του πλαισίου των κανόνων λήγει τώρα το δεύτερο εξάμηνο του Απριλίου, ανέφεραν αξιωματούχοι της ΕΕ στο Reuters.
Ο σχεδιασμός της λεγόμενης ταξινόμησης - taxonomy - έχει προκαλέσει μήνες φρενίτιδας πιέσεων από βιομηχανίες, που επιθυμούν να κάνουν τις οικονομικές τους δραστηριότητες ελκυστικές για επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ σε επενδύσεις που αναζητούν ένα «πράσινο» σπίτι.

Δραστηριότητες και κριτήρια

Αντιμέτωποι με τις πιέσεις ορισμένων επιχειρήσεων και κυβερνήσεων, πηγές ανέφεραν σύμφωνα με το Reuters, ότι οι επιλογές της ΕΕ περιλαμβάνουν την χαλάρωση των κριτηρίων που πρέπει να πληρούν οι οικονομικές δραστηριότητες για να κερδίσουν μια «πράσινη» ετικέτα, δημιουργώντας νέες, «ημι-βιώσιμες» ετικέτες για εκείνες που δεν είναι πλήρως συμβατές με τους στόχους της ΕΕ για το κλίμα, ή σταθερή στους ισχύοντες κανόνες.
Ως έχει, η ταξινόμηση αναγνωρίζει «μεταβατικές» δραστηριότητες που δεν μπορούν ακόμη να καταστούν πλήρως βιώσιμες, αλλά οι οποίες έχουν εκπομπές κάτω του μέσου όρου της βιομηχανίας και δεν "κλειδώνουν" τα ρυπογόνα περιουσιακά στοιχεία ή δεν συγκεντρώνουν εναλλακτικές λύσεις χαμηλού άνθρακα.

Οι κανόνες αναγνωρίζουν επίσης τις πράσινες επενδύσεις που πραγματοποιούνται από ρυπογόνες εταιρείες. Εάν μια εταιρεία πετρελαίου επένδυε σε αιολικό πάρκο, θα μπορούσε να χαρακτηρίσει τις δαπάνες αυτές ως πράσινες.
Αυτή η ευελιξία δεν ικανοποίησε αρκετά τις χώρες που αναζητούν ασθενέστερα κριτήρια για αυτές τις δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με αέριο.
Σε ένα έγγραφο της 18ης Δεκεμβρίου, το οποίο επικαλείται το Reuters, 10 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Πολωνίας και της Σλοβακίας, κάλεσαν την Επιτροπή να προσφέρει στα υπάρχοντα εργοστάσια φυσικού αερίου μια πράσινη ετικέτα, δίνοντάς τους ένα «εφικτό» όριο που μπορούν να ικανοποιήσουν.

Όριο εκπομπών

Τα σχέδια κανόνων περιλαμβάνουν κριτήρια τα οποία θα πρέπει να πληρούν οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής για να χαρακτηριστούν ως «πράσινη» δραστηριότητα - δηλαδή, ένα ανώτατο όριο εκπομπών με το οποίο οι σημερινές μονάδες φυσικού αερίου δεν μπορούν να συμμορφωθούν.
Άλλοι επικριτές πραγματοποίησαν διαβούλευση με την ΕΕ τον Δεκέμβριο για να επιδιώξουν αλλαγές στους κανόνες για την ενέργεια που παράγεται από οργανικές ύλες όπως το ξύλο.
Το σχέδιο κανόνων χαρακτήρισε τη βιοενέργεια «μεταβατική» δραστηριότητα και όχι πράσινη. Η διαβούλευση έλαβε περισσότερες από 46.000 απαντήσεις, εκ των οποίων το 97% προέρχονταν από μεμονωμένους πολίτες, σύμφωνα με ανάλυση της ΜΚΟ InfluenceMap, η οποία παρακολουθεί τις εξελίξεις στην ΕΕ. Ένα μεγάλο μερίδιο απαντήσεων προήλθε από σουηδικές ομάδες, πολλοί που αναζητούν πιο επιεική κριτήρια δασοκομίας και βιοενέργειας, ανέφερε η InfluenceMap.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης