Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Άρχισε η τοποθέτηση σωλήνων για τον Nord Stream 2 στα ύδατα της Δανίας

Άρχισε η τοποθέτηση σωλήνων για τον Nord Stream 2 στα ύδατα της Δανίας

Παρά τις αυξανόμενες πιέσεις από τις ΗΠΑ

 

Η κοινοπραξία του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 έχει ξαναρχίσει να τοποθετεί σωλήνες στα ύδατα της Δανίας, ανακοίνωσε το Σάββατο, παρά την αυξανόμενη πίεση από την Ουάσινγκτον.

Η κατασκευή του συνδέσμου, που θα διπλασίαζε τη χωρητικότητα του υφιστάμενου αγωγού Nord Stream σε 110 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, ανεστάλη τον Δεκέμβριο του 2019 λόγω της απειλής κυρώσεων από την Ουάσινγκτον.
Ωστόσο, η γερμανική κυβέρνηση ακολούθησε το έργο και στα τέλη Δεκεμβρίου το σκάφος Fortuna, στο οποίο στη συνέχεια επιβλήθηκαν κυρώσεις από την Ουάσιγκτον, τοποθέτησε τμήμα του αγωγού 2,6 χλμ. (1,6 μίλια) στα γερμανικά ύδατα.
Η κατασκευή του αγωγού είναι ως επί το πλείστον ολοκληρωμένη, αλλά περίπου 120 χιλιόμετρα απομένουν να τοποθετηθούν στα ύδατα της Δανίας, καθώς και 30 χιλιόμετρα στα γερμανικά ύδατα, προτού καταλήξει στην παράκτια πόλη Lubmin της βόρειας Γερμανίας, κοντά στο Greifswald. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και πολύ καιρό δήλωσαν ότι ο αγωγός θα αυξήσει τη ρωσική κυριαρχία στην Ευρώπη και θα παρακάμψει την Ουκρανία, στερώντας το Κίεβο από προσοδοφόρα τέλη διαμετακόμισης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν επίσης να πουλήσουν το θαλάσσιο υγροποιημένο φυσικό αέριο σε ευρωπαϊκές χώρες.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Biden δήλωσε ότι o Nord Stream 2 είναι «κακή συμφωνία για την Ευρώπη». Η κοινοπραξία ανακοίνωσε ότι οι τελευταίες δραστηριότητες τοποθέτησης σωλήνων από το Fortuna ακολούθησαν την επιτυχή ολοκλήρωση των θαλάσσιων δοκιμών, προσθέτοντας: «Όλα τα έργα εκτελούνται σύμφωνα με τις σχετικές άδειες. Θα παράσχουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα κατασκευαστικά έργα και τον περαιτέρω προγραμματισμό σε εύθετο χρόνο.
" Δεδομένης της μεγάλης οικονομικής και στρατηγικής σημασίας του, ο Nord Stream 2 επικεντρώνεται όλο και περισσότερο μετά τη φυλάκιση του Alexei Navalny και την απέλαση Ευρωπαίων διπλωμάτων από τη Ρωσία. Την Παρασκευή, η Γερμανίδα Καγκελάριος Merkel δήλωσε ότι το Βερολίνο εμμένει στην υποστήριξή του για τον αγωγό. Η θέση της Γερμανίας είναι ότι πρόκειται για εμπορικό έργο. Δυτικοί εταίροι της Gazprom στο έργο είναι η Uniper η μονάδα Wintershall Dea της BASF, η Anglo-Dutch Shell, η OMV και η Engie.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης