Έρχεται mega deal στις ΑΠΕ από μεγάλο διεθνή όμιλο στην Δ.Μακεδονία

Έρχεται mega deal στις ΑΠΕ από μεγάλο διεθνή όμιλο στην Δ.Μακεδονία

Στήνει γραφεία στη Δυτική Μακεδονία -  Και δύο μικρότεροι "παίκτες" διερευνούν επενδυτικές ευκαιρίες στην επενδυτική ζώνη

Μεγάλος διεθνής όμιλος που δραστηριοποιείται στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), της αποθήκευσης ενέργειας και τελευταία προσεγγίζει και τον κλάδο του υδρογόνου, έχει αρχίσει τις διερευνητικές επαφές με τοπικούς φορείς της Δυτικής Μακεδονίας.

Στο ίδιο «παιχνίδι» έχουν μπει και δύο μικρότεροι όμιλοι, με έδρα ο ένας στην Γερμανία και ο άλλος στη Δανία, οι οποίοι βρίσκουν ελκυστικά τα οικονομικά και φορολογικά «μπόνους» που δίνει η κυβέρνησης σε όσους επενδύσουν στην υπό απολιγνιτοποίηση περιοχή.
Ειδικότερα, ο νέος μεγάλος διεθνής «παίκτης», ο οποίος φέρεται να έχει τη στήριξη -πιθανώς και τη συνεργασία- από διεθνή επενδυτική τράπεζα, έρχεται να προστεθεί στη λίστα των δεκάδων εταιρειών, οι οποίες ενδιαφέρονται να δώσουν το παρών στην επόμενη μέρα της καθαρής ενέργειας για τη Δυτική Μακεδονία. 

Ο συγκεκριμένος όμιλος διαθέτει ήδη μεγάλα έργα στο χαρτοφυλάκιό του, σε χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, Βρετανία, Γαλλία, Ολλανδία και ενδιαφέρεται με επίκεντρο τη Δυτική Μακεδονία, όπου θα εγκαταστήσει και την έδρα του, να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας. Μάλιστα, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, στη …φαρέτρα του, διαθέτει μια λίστα με μελετημένες προτάσεις. Σε κάθε περίπτωση, ο όμιλος κρατά ακόμη κλειστά τα χαρτιά του, όπως άλλωστε και άλλοι δύο εταιρείες που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή.
Η πρώτη με έδρα το Αμβούργο της Γερμανίας, βρίσκεται σε επαφή με τοπικούς φορείς («local teams», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και στο site της για ανάπτυξη έργων ΑΠΕ σε Ελλάδα, Ιταλία, Ολλανδία και Γερμανία.


Με βάση την Δανία ο δεύτερος επενδυτής

Όσο για τη δεύτερη η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο των ΑΠΕ  ήδη από το 2007, με ορμητήριο τη Δανία  εξετάζει τα δεδομένα και τις παραμέτρους, που θα της επιτρέψουν την ανάπτυξη έργων στη χώρα μας, ενώ σήμερα αναπτύσσει και κατασκευάζει ηλιακά πάρκα σε Δανία, Φινλανδία, Σουηδία, Γερμανία, Ιταλία, Βραζιλία και Μεξικό. 
Να θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει 16 ώριμες εμβληματικές επενδύσεις (από το σύνολο των περίπου 70 προτάσεων που έχουν κατατεθεί επισήμως) σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη, προκειμένου να υπάρξει μια «δίκαιη μετάβαση» των λιγνιτικών περιοχών στη νέα εποχή.

Σε αυτές περιλαμβάνονται φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 2,3 GW στη Δυτική Μακεδονία  και ισχύος 0,5 GW στην Μεγαλόπολη από την ΔΕΗ (επενδύσεις άνω του 2,5 δισ. ευρώ), το φωτοβολταϊκό των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη (επένδυση ύψους 130 εκατ. ευρώ), μονάδα παραγωγής πρασίνου υδρογόνου από την εταιρεία Solaris και μονάδα αποθήκευσης ενέργειας στη Δυτ. Μακεδονία από τη Eunice. Επίσης περιλαμβάνεται δημιουργία πρότυπης φαρμακοβιομηχανίας στην Μεγαλόπολη, ανάπτυξη μονάδων υδροπονίας,  βιομηχανικό πάρκο ηλεκτροκίνησης, μονάδας διαχείρισης αποβλήτων και κέντρο επεξεργασίας βιομάζας στη Δυτική Μακεδονία κλπ. 

Μόνο από τις 16 αυτές επενδύσεις εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν περί τις 8.000 νέες θέσεις εργασίας.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης