Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Goldman: Αύξηση 200% στην ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας απαιτούν οι μηδενικές εκπομπές

Goldman: Αύξηση 200% στην ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας απαιτούν οι μηδενικές εκπομπές

Το Green Upside: Κατά μέσο όρο η ζήτηση θα πρέπει να αυξηθεί ετησίως 3,5% ετησίως μεταξύ 2020 και 2050

 

Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί τον βασικό μοχλό για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Μετά από μια βαθιά «βουτιά» στην κατανάλωση για να φτάσουμε στο «καθαρό μηδέν» έως το 2050, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ευρώπη θα πρέπει να αυξηθεί κατά σχεδόν 200%, κατά μέσο όρο 3,5% ετησίως μεταξύ 2020 και 2050 σύμφωνα με έκθεση της Goldman Sachs.
Αυτό θα είναι ένα παιχνίδι αλλαγής για μια βιομηχανία που δεν έχει βιώσει αύξηση της κατανάλωσης για πάνω από δέκα χρόνια.

Χωρίς net zero πολιτικές, η ζήτηση θα αυξηθεί κατά λιγότερο από 1% ετησίως. Κατά τα τελευταία 30 χρόνια, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη αυξάνεται κατά λιγότερο από 1% ετησίως. Σύμφωνα με στοιχεία από το 1990, η ζήτηση ενέργειας αυξάνεται με ρυθμό «ΑΕΠ - 0,9%». Η ένταση της ενέργειας στην περιοχή συνεχίζει να μειώνεται και εκτιμάται ότι αυτός ο παράγοντας θα μπορούσε να ξεπεράσει το 1% μελλοντικά
Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την Goldman , χωρίς net zero σχέδιο εκτιμάται, ότι η ευρωπαϊκή ζήτηση μπορεί να αυξηθεί μόνο κατά 0,7% ετησίως.


gol1.8

Το καθαρό μηδέν συνεπάγεται αύξηση σχεδόν 200% στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας ή περίπου 3,5% ετησίως. Η σημαντική διαδικασία ηλεκτροκίνησης που προκλήθηκε από την Πράσινη Συμφωνία (κινητικότητα, θέρμανση, κατασκευή, πράσινο υδρογόνο) θα μπορούσε να αυξήσει το μερίδιο της ηλεκτρικής ενέργειας στο μείγμα πρωτογενούς ενέργειας στο 75% - 85%, έναντι περίπου 15% σήμερα. Ακόμα και χάρις την ουσιαστική προσπάθεια ανόδου της ενεργειακής απόδοσης, η Goldman εκτιμά ότι η ζήτηση ενέργειας θα μπορούσε να αυξηθεί κατά + 184% έως το 2050, ή + 3,5% ετησίως (, το 2020-50)..
Το πράσινο υδρογόνο θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει περίπου το 45% της αύξησης της ζήτησης ενέργειας μέχρι τότε.

gol2.8

Η επενδυτική τράπεζα προβλέπει συνεχή επιτάχυνση της ζήτησης: 4% -4,5% ετήσια ανάπτυξη μετά το 2030. Λαμβάνοντας υπόψη τη σταδιακή ανάπτυξη των κλιματικών πολιτικών, αναμένεται ότι η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξηθεί κατά 2% ετησίως έως το 2030 και στη συνέχεια θα επιταχυνθεί - κυρίως λόγω της στρατηγικής για το πράσινο υδρογόνο - σε 4% -4,5% ετησίως στη συνέχεια.
Αυτό θα ήταν ένα ολοκληρωμένο παιχνίδι αλλαγής για μια βιομηχανία που παρουσίασε μια μικρή μείωση στην κατανάλωση από το 2008.
Η μεγαλύτερη ανάγκη για δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα συνεπαγόταν ένα τέτοιο σενάριο, σε συνδυασμό με υψηλότερους όγκους πωλήσεων, εκτιμάται θα είναι ιδιαίτερα θετικό για την βιομηχανία - κυρίως ο κλάδος της Πράσινης Ενέργειας.

gol3.8

Αναδιαμόρφωση του ενεργειακού χάρτη

Επί του παρόντος, το μείγμα πρωτογενούς ενέργειας της Ευρώπης κυριαρχείται από μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες συνεισφέρουν περίπου το 85% του μείγματος πρωτογενούς ενέργειας.
Από αυτό, το μερίδιο του πετρελαίου και των προϊόντων πετρελαίου είναι το υψηλότερο στο 34%, ακολουθούμενο από φυσικό αέριο στο 22%. Ωστόσο, αναμένεται ότι αυτό θα αλλάξει ουσιαστικά έως το 2050. Το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα μπορούσε να αυξηθεί από το τρέχον 13% σε 75% έως το 2050, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Goldman.
Λόγω του στοχευμένου μεριδίου της ΕΕ στη στρατηγική υδρογόνου σε περίπου 15%, οι μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα μπορούσαν να καταλήξουν να συνεισφέρουν μόνο το 10% της συνολικής πρωτογενούς ενέργειας έως το 2050.


gol4.8

Η άνοδος των Green Energy Majors (GEMS)

Η Goldman έχει προχωρήσει σε αναβάθμιση των εκτιμήσεων του σχεδίου Πράσινης Συμφωνίας κατά 50%, κυρίως λόγω των υψηλότερων υποδομών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την υποστήριξη του πράσινου υδρογόνου. Σύμφωνα με τον επενδυτικό οίκο κατά το παρελθόν έτος, είδαμε επίσης την παγκοσμιοποίηση των καθαρών μηδενικών πολιτικών: σχεδόν ο μισός κόσμος έχει ήδη υιοθετήσει στόχους ουδετερότητας για το κλίμα και τα πρώτα σημάδια από τις ΗΠΑ είναι ενθαρρυντικά.
Ως αποτέλεσμα, εκτιμάται αναβάθμιση κατά 200% στις δαπάνες υποδομής πράσινης ενέργειας έναντι του τρέχοντος ετήσιου ρυθμού εκτέλεσης για τους European Green Energy Majors (GEMS), υποθέτοντας σταθερά μερίδια αγοράς.
Η μεγαλύτερη αναβάθμιση θα προέλθει από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπου εκτιμάται ότι το capex θα μπορούσε να αυξηθεί κατά > 300%. Δεδομένου του σε μεγάλο βαθμό ρυθμιζόμενου χαρακτήρα αυτών των επενδύσεων, το υψηλότερο κεφάλαιο πρέπει να μεταφράζεται σε αύξηση των κερδών.
Οι GEMS είναι εταιρείες με τουλάχιστον το 65% του EBITDA από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και δίκτυα διανομής ενέργειας, και οι οποίες επενδύουν μεγάλο ποσοστό του EBITDA τους για να αναπτύξουν αυτά τα πράσινα περιουσιακά στοιχεία υποδομής. Σε αυτήν την ομάδα συμπεριλαμβάνονται οι Orsted, EDPR, EDP, Solaria, Enel, Iberdrola, RWE, SSE, Acciona και Endesa.


gol5.8


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης