Τελευταία Νέα

Γιαρέντης: Ριζική αναδιάρθωση του ΕΛΑΠΕ για μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα - Όχι σε αυξήσεις τελών

Γιαρέντης: Ριζική αναδιάρθωση του ΕΛΑΠΕ για μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα - Όχι σε αυξήσεις τελών

Το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ μπορεί να αυξηθεί στα 400 εκατ ευρώ το 2025 σύμφωνα με εκτιμήσεις

Μόνο με ριζική αναδιάρθρωση της σύστασης και του τρόπου λειτουργίας του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ με όρους αγοράς μπορεί να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του.
Με βάση αυτή την θέση θα κινηθεί στις εισηγήσεις προς τον νέο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ Γιάννης Γιαρέντης σε ότι αφορά το μείζον πρόβλημα της διασφάλισης της βιωσιμότητας του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ.

Ο κ. Γιαρέντης ο οποίος απορρίπτει κατηγορηματικά προτάσεις που ακούγονται από κάποιους φορείς της αγοράς περί της αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ θεωρεί ότι μέτρα που επιβαρύνουν το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας αλλά και της οικιακής κατανάλωσης σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν λύση.  

Εκτιμήσεις για εκτροχιασμό στην πενταετία


Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο του ΔΑΠΕΕΠ το 2020 ο ΕΛΑΠΕ έκλεισε με έλλειμμα 292,84 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπεται ότι στο τέλος του 2021 και μετά την πλήρη εφαρμογή των μέτρων ενίσχυσης του, που σχεδιάστηκαν από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Λογαριασμός θα είναι πλεονασματικός κατά 25,6 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο με δεδομένο ότι η διείσδυση των ΑΠΕ αυξάνεται συνεχώς και η αύξηση αυτή προβλέπεται να είναι εκθετική τα επόμενα χρόνια ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του ΕΣΕΚ δηλαδή η απολιγνιτοποίηση σε συνδυασμό με την κυρίαρχη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα της χώρας θεωρείται βέβαιο ότι το πρόβλημα θα συνεχίσει να υφίσταται.

Μάλιστα υπάρχουν κάποιες εκτιμήσεις που μιλούν για έλλειμμα της τάξης των 300-400 εκατ ευρώ σε ετήσια βάση τα επόμενα χρόνια αν και μετά το 2024-2025 προβλέπεται ελάφρυνση του Λογαριασμού αφού λήγουν οι πολύ ακριβές συμβάσεις που είχαν παραταθεί με το new deal.     

Αυτόματος μηχανισμός διόρθωσης 


Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Γιαρέντης που έχει και την ευθύνη της διαχείρισης του ΔΑΠΕΕΠ, δηλαδή του μεγαλύτερου φορέα εκπροσώπησης ΑΠΕ, θεωρεί πως οι όποιες εμβαλωματικές κινήσεις προτείνονται από κάποιους εκπροσώπους φορέων της αγοράς, έχουν ως μόνο στόχο τη διασφάλιση ιδίων συμφερόντων και απαντούν με σοβαρό και τεκμηριωμένο τρόπο σε ένα ζήτημα που είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει να απασχολεί την ενεργειακή αγορά.

Πρόθεση του είναι να εισηγηθεί την υιοθέτηση ενός μηχανισμού που θα διορθώνει αυτόματα το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ και μάλιστα εντός του πλαισίου της αγοράς και όχι μέσω αυξήσεων του ΕΤΜΕΑΡ ούτε με την επιβολή τελών και προσαυξήσεων και έκτακτων εισφορών, όπως έχει γίνει στο παρελθόν με τέλη όπως το ΠΧΕΦΕΛ.

Το πρόβλημα του ΕΛΑΠΕ σύμφωνα με τον κ. Γιαρέντη είναι η δομή του καθώς έχουν τεθεί πολύ υψηλοί στόχοι διείσδυσης των ΑΠΕ έως το 2030.Με δεδομένο δε ότι η αγορά έχει την τάση μείωσης του κόστους ενέργειας οι εισροές στον λογαριασμό μειώνονται ενώ την ίδια ώρα οι εκροές θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης