Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ο ΙΕΑ «βλέπει» στην Ινδία την οδηγό της παγκόσμιας αύξησης της ζήτησης ενέργειας - Ο ρόλος του πετρελαίου

Ο ΙΕΑ «βλέπει» στην Ινδία την οδηγό της παγκόσμιας αύξησης της ζήτησης ενέργειας - Ο ρόλος του πετρελαίου
Η εγχώρια παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου εξακολουθεί να υστερεί από τις τάσεις κατανάλωσης

Η Ινδία αναμένεται να σημειώσει τη μεγαλύτερη αύξηση της ζήτησης ενέργειας στον κόσμο τα επόμενα 20 χρόνια, με το δυναμικό κατανάλωσης πετρελαίου να φτάνει από τα τωρινά 4 εκατομμύρια b/  στα 8,7 εκατομμύρια b/d μέχρι το 2040, δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ).

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το India Energy Outlook 2021, η εγχώρια παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου εξακολουθεί να υστερεί από τις τάσεις κατανάλωσης και η καθαρή εξάρτηση από το εισαγόμενο πετρέλαιο θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι πάνω από 90% έως το 2040, από 75 % σήμερα.

Αυτή η συνεχιζόμενη εξάρτηση από τα εισαγόμενα καύσιμα δημιουργεί ευπάθειες στους κύκλους τιμών, αστάθεια, καθώς και πιθανές διαταραχές στην προσφορά, πρόσθεσε.


45.JPG


Η αγορά φυσικού αερίου

Η αγορά φυσικού αερίου αναπτύσσεται γρήγορα στην Ινδία, αλλά το μερίδιο 6% του φυσικού αερίου στο τρέχον ενεργειακό μείγμα της Ινδίας είναι από τα χαμηλότερα στον κόσμο. Υπάρχουν προσδοκίες ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου θα μπορούσε να διπλασιαστεί σε δύο δεκαετίες καθώς η χρήση του αυξάνεται στον βιομηχανικό τομέα και στη διανομή φυσικού αερίου στην πόλη.

«Καθώς η Ινδία αναπτύσσει την υποδομή φυσικού αερίου της, το εν λόγω καύσιμο μπορεί να βρει πολλαπλές χρήσεις στο ενεργειακό σύστημα της Ινδίας, συμπεριλαμβανομένης της επίτευξης της ποιότητας του αέρα και των βραχυπρόθεσμων στόχων εκπομπών, εάν η διαχείριση των αλυσίδων εφοδιασμού είναι υπεύθυνη».

Η έκθεση πρόσθεσε ότι ένα μακροπρόθεσμο όραμα για το αέριο πρέπει να ενσωματώσει έναν αυξανόμενο ρόλο για τα βιοαέρια και το υδρογόνο χαμηλού άνθρακα, για τα οποία η Ινδία έχει μεγάλες δυνατότητες.

Καθαρότερα καύσιμα

Ο ΙΕΑ είπε ότι υπάρχει ανάγκη για πολιτικές και επενδύσεις για την επιτάχυνση της διαδικασίας μετάβασης της ενέργειας προς καθαρότερες μορφές καυσίμων.

«Η Ινδία έχει σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο τα τελευταία χρόνια, φέρνοντας συνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους και αυξάνοντας εντυπωσιακά τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ιδίως ηλιακής ενέργειας. Οι κυβερνητικές πολιτικές για την επιτάχυνση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια της Ινδίας μπορούν να θέσουν τα θεμέλια για διαρκή ευημερία και μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια» σημειώνει χαρακτηριστικά η έκθεση.

Τέλος, έγινε αναφορά και στην πρόσθετη χρηματοδότηση για τεχνολογίες καθαρής ενέργειας που απαιτείται για να βάλει την Ινδία σε μια βιώσιμη πορεία τα επόμενα 20 χρόνια. Πρόκειται για ένα ποσό της τάξεως του 1,4 τρις. δολ. «Τα οφέλη είναι τεράστια, συμπεριλαμβανομένης της εξοικονόμησης του ίδιου μεγέθους στους λογαριασμούς εισαγωγής πετρελαίου» συμπλήρωσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης