Ενέργεια

H αινιγματική δήλωση του CEO της Chevron για το τμήμα πετρελαίου και φυσικού αερίου

H αινιγματική δήλωση του CEO της Chevron για το τμήμα πετρελαίου και φυσικού αερίου
Διαφορετική η στάση των ευρωπαϊκών πετρελαϊκών εταιρειών στην υιοθέτηση των ΑΠΕ
Σχετικά Άρθρα

Ενώ το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα χρειαστούν σίγουρα για τις επόμενες δεκαετίες, το τμήμα πετρελαίου και φυσικού αερίου μπορεί να μην είναι η κορυφαία επιχείρηση της Chevron σε 20 χρόνια, αν και θα εξακολουθήσει να είναι ένα πολύ μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων των αμερικανών supermajor, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Michael Wirth στο CNN Business.

Οι Big Oil, που αποτελούνται από κολοσσούς, έσπευσαν να ανακοινώσει αυξημένες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και ορισμένοι σχεδιάζουν ακόμη και να μειώσουν τη συνολική παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Τα παραδείγματα

Η BP, για παράδειγμα, δήλωσε πέρυσι ότι θα αυξήσει τις επενδύσεις της σε ενέργεια χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα δέκα φορές στα 5 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως και θα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά 40% έως το 2030.

Οι μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες στην Αμερική, Exxon και Chevron δεν έχουν υποσχεθεί να γίνουν επιχειρήσεις εκπομπών μηδενικών εκπομπών έως το 2050, σε αντίθεση με όλες τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου στην Ευρώπη - BP, Shell, Eni, Equinor, Total και Repsol, οι οποίες έχουν αγωνιστεί για να ανακοινώσουν πράσινες στρατηγικές τον τελευταίο χρόνο.

Στην Αμερική, η Occidental Petroleum έγινε η πρώτη μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία των ΗΠΑ που ανακοίνωσε τον στόχο των καθαρών μηδενικών εκπομπών στο τέλος του περασμένου έτους. Για την Chevron, «το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα εξακολουθήσουν να αποτελούν πολύ μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων τους. Η εταιρεία θα επενδύσει στην ηλιακή και αιολική ενέργεια» συμπλήρωσε ο Wirth στο CNN.

Η διαφορετική προσέγγιση της Ευρώπης

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές εταιρείες πετρελαίου, οι οποίες δημιουργούν χαρτοφυλάκια ηλιακής και αιολικής ενέργειας καθώς προσπαθούν να κατακτήσουν μεγαλύτερα μερίδια στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Το στοίχημα της Chevron αφορά τις τεχνολογίες χρησιμοποίησης άνθρακα, το ανανεώσιμο φυσικό αέριο και τη μείωση των εκπομπών από τις δραστηριότητές της.

«Αυξήσαμε τις ενέργειες για να προωθήσουμε ένα μέλλον χαμηλότερου άνθρακα, μειώνοντας τις εκπομπές στις δραστηριότητές μας, ξεκινώντας την πρώτη μας μονάδα ανανεώσιμων πηγών φυσικού αερίου και επενδύοντας σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, όπως η πρόσφατη ανακοίνωσή μας με την έναρξη χρήσης του άνθρακα, Blue Planet» είχε δηλώσει ο Wirth τον περασμένο μήνα με αφορμή τα κέρδη του δ΄ τριμήνου της εταιρείας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης