Ενέργεια

Φυσικό Αέριο: Αύξηση εισαγωγών - Ποιοί πήραν τις ποσότητες - Στο 17% το μερίδιο του TAP

Φυσικό Αέριο: Αύξηση εισαγωγών - Ποιοί πήραν τις ποσότητες - Στο 17% το μερίδιο του TAP
Στις 6,9 TWh οι εισαγωγές τον Ιανουάριο - Στο 37% το μερίδιο του LNG,σύμφωνα με το ΙΕΝΕ
Σχετικά Άρθρα

Συνεχή αυξητική πορεία ακολουθούν από τον περασμένο Οκτώβριο οι εισαγωγές φυσικού αερίου στην ελληνική αγορά, ενώ τον Ιανουάριο του 2021 έφθασαν στο υψηλότερο σημείο του τελευταίου 12μηνου και συγκεκριμένα ανήλθαν στις 6,9 TWh, αυξημένες κατά 4,5% σε μηνιαία βάση και κατά 3%, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του προηγούμενου έτους.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΕΝΕ η μέση ημερήσια εισαγωγή φυσικού αερίου τον Ιανουάριο του 2021 έφτασε τις 222,454 MWh.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τις υψηλότερες εισαγωγές φυσικού αερίου τους τελευταίους δώδεκα μήνες καθώς το προηγούμενο υψηλό που είχε καταγραφεί τον Ιούλιο του 2020 ήταν 6 TWh.
Όπως είναι γνωστό το φυσικό αέριο εισάγεται πλέον στο Εθνικό Σύστημα της Ελλάδας µέσω τεσσάρων σημείων εισόδου και συγκεκριμένα το Σιδηρόκαστρο στα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας, τους Κήπους Έβρου στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, τη Νέα Μεσημβρία που είναι και το νέο σημείο σύνδεσης του εθνικού συστήματος με τον αγωγό TAP και την Αγία Τριάδα απέναντι από τη νήσο Ρεβυθούσα.

Τα μερίδια και ποιοί πηραν τις ποσότητες

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το σύνολο των 6.9 TWh που εισήχθησαν τον Ιανουάριο στο εθνικό σύστημα οι 2,6 TWh ή το 37% προέρχονταν από το σημείο εισόδου Αγίας Τριάδας πράγμα που σημαίνει ότι επρόκειτο για εισαγωγές LNG. Επίσης οι 2,7 TWh ή το 40% εισήχθη μέσω του Σιδηροκάστρου, μόλις 0,4 TWh ή 6% από τους Κήπους, ενώ 1,2 TWh ή 17% προήλθαν από τον αγωγό TAP μέσω της Νέας Μεσημβρία

Οι μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου που παρελήφθησαν τον Ιανουάριο αφορούσαν σε πολύ μεγάλο βαθμό ηλεκτροπαραγωγή από τις μονάδες της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, το Λαύριο και το Αλιβέρι καθώς και από τη μονάδα της Μότορ Όιλ στους Αγίους Θεοδώρους. Αναλυτικότερα σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΙΕΝΕ οι ποσότητες από τα διάφορα σημεία εξόδου ταξινομούνται ως εξής:
• 709,464 MWh από το σημείο εξόδου στην Αθήνα,
• 674,104 MWh από την μονάδα φυσικού αερίου της ΔΕΗ στο Λαύριο,
• 642,126 MWh από το σημείο εξόδου στην Θεσσαλονίκη,
• 596,150 MWh από την μονάδα συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη,
• 520,372 MWh από λοιπά σημεία εξόδου,
• 433,583 MWh από την μονάδα συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας και 401,271 Μwh για Μotor Oil 2.
• 410,557 MWh από την μονάδα συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου της ΔΕΗ στο Αλιβέρι.
 Παράλληλα 325,722 MWh πήγαν για την Ενεργειακή Θεσσαλονίκης (Elpedison), 378,007 MWh για το Αλουμίνιο 3 και 345,745 MWh για το Αλουμίνιο 2.
Η ΒΦΛ επίσης απορρόφησε 115 MWh.
Δεν εμφανίζονται οι μονάδες του ΗΡΩΝ προφανώς, γιατί η μια ήταν εκτός συστήματος για επισκευαστικές εργασίες.

Τέλος σε ότι αφορά το αέριο εξισορρόπησης τον Ιανουάριο καταγράφηκε αύξηση της μεσοσταθμικής τιμής (μέσος όρος της ημερήσιας τιμής αερίου εξισορρόπησης, όπως την ανακοινώνει ο ΔΕΣΦΑ) στα 20,3 €/MWh, έναντι 16,1€/MWh το Δεκέμβριο και 13,7€/MWh τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μερίδια της ΔΕΠΑ εμφανίζονται εξαιρετικά ανεβασμένα για τον Ιανουάριο και υπερβαίνουν το 60%.
Αντίστοιχα η Μυτιληναίος έχει φρoντίσει τα του οίκου της προβαίνοντας και σε swap όπου υπάρχει ανάγκη για τον εφοδιασμό του συστήματος.

www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης