Ενέργεια

Η Saudi Aramco ετοιμάζει δάνειο 10 δισ. δολαρίων για τους αγοραστές των αγωγών

Η Saudi Aramco ετοιμάζει δάνειο 10 δισ. δολαρίων για τους αγοραστές των αγωγών

Παροχή χρηματοδότησης για την αγορά αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου

 

Η Saudi Aramco ετοιμάζει ένα πακέτο χρηματοδότησης ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα μπορούσε να προσφέρει στους αγοραστές της επιχειρηματικής μονάδας αγωγών, ανέφεραν τρεις πηγές του Reuters, καθώς ο γίγαντας του πετρελαίου επιδιώκει να δημιουργήσει αξία από τα περιουσιακά του στοιχεία σε μια εποχή χαμηλών τιμών πετρελαίου.

Η Aramco βρίσκεται σε συνομιλίες με τράπεζες για την παροχή «βασικής χρηματοδότησης», ένα πακέτο χρηματοδότησης που παρέχεται από τον πωλητή και που οι αγοραστές μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να υποστηρίξουν την αγορά τους.
Διεθνείς επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των BlackRock, KKR και Brookfield Asset Management, οι οποίοι θα μπορούσαν να επενδύσουν στην επιχείρηση αγωγών, βρίσκονται επίσης σε συνομιλίες με δανειστές για πιθανή χρηματοδότηση, ανέφεραν οι πηγές. Το δάνειο θα μπορούσε να φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέφεραν δύο από τις πηγές, καλύπτοντας μεγάλο μέρος της αξίας των περιουσιακών στοιχείων.

Συμφωνίες για τις υποδομές

Η προγραμματισμένη πώληση αγωγών είναι παρόμοια με τις συμφωνίες υποδομής που υπογράφηκαν τα τελευταία δύο χρόνια από την εθνική εταιρεία πετρελαίου ADNOC του Αμπού Ντάμπι, η οποία συγκέντρωσε δισεκατομμύρια δολάρια με τη μίσθωση των περιουσιακών στοιχείων του αγωγού πετρελαίου και φυσικού αερίου σε επενδυτές.
Η Aramco, η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου στον κόσμο, ολοκλήρωσε τη μεγαλύτερη αρχική δημόσια προσφορά σ τα τέλη του 2019, συγκεντρώνοντας 25,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Αργότερα πούλησε περισσότερες μετοχές, φτάνοντας το σύνολο στα 29,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτά τα κεφάλαια μεταφέρθηκαν στο Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων (PIF), το κρατικό ταμείο πλούτου της Σαουδικής Αραβίας που είναι υπεύθυνο για τη μετατροπή της οικονομίας, καθώς η κοινωνία αντιμετωπίζει την κλιματική αλλαγή και μετατοπίζεται από τα ορυκτά καύσιμα σε ενέργεια χαμηλότερου άνθρακα. Η πανδημία έχει προκαλέσει ένα ακόμη πλήγμα στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων καταστρέφοντας τη ζήτηση.
Τα κέρδη της Saudi Aramco υποχώρησαν πέρυσι, αλλά παρέμεινε σε ένα υποσχόμενο μερίσμα 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το περισσότερο από το οποίο πηγαίνειστην κυβέρνηση.
Κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί να μεταφέρει σημαντικά χρηματικά ποσά στη Σαουδική κυβέρνηση και το PIF τα επόμενα χρόνια.
Ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman, ο de facto κυβερνήτης του βασιλείου, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Aramco θα πουλήσει περισσότερες μετοχές τα επόμενα χρόνια για να ενισχύσει τα ταμεία της PIF.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης