Ενέργεια

Πολωνία: Από παράδεισος του άνθρακα σε hot προορισμό για ΑΠΕ

Πολωνία: Από παράδεισος του άνθρακα σε hot προορισμό για ΑΠΕ

Γιατί οι επενδυτές πράσινης ενέργειας στοχεύουν την Πολωνία καθώς απομακρύνεται από τον άνθρακα

 

Ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας της Πολωνίας PGE επιβεβαίωσε την Τετάρτη συμφωνία για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων με την Orsted μια ακόμα ένδειξη ότι η χώρα που εξαρτάται από τον άνθρακα γίνεται γρήγορα ένας καυτός προορισμός για επενδυτές ανανεώσιμης ενέργειας

Η Πολωνία ήταν το μοναδικό μέλος της ΕΕ που δεν δεσμεύτηκε για την ουδετερότητα του κλίματος έως το 2050, όταν το μπλοκ έθεσε τον στόχο το 2019 και η κυβέρνηση προσέφερε πολιτική υποστήριξη στον άνθρακα, ο οποίος παρέχει πάνω από το 70% της ενέργειας της χώρας.
Ωστόσο, οι πιέσεις από τις Βρυξέλλες, οι αυξανόμενες τιμές του άνθρακα και η ώθηση για την κλιματική δράση οδήγησαν την κυβέρνηση να στηρίξει τις επενδύσεις σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τα τελευταία δύο χρόνια, κυρίως στην υπεράκτια αιολική και ηλιακή ενέργεια.
Η Πολωνία έχει μια μεγάλη ακτογραμμή, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη υπεράκτια αιολικά πάρκα. Ακριβώς απέναντι στη Βαλτική Θάλασσα, η Δανία παράγει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια από τον άνεμο για να καλύψει το ήμισυ της ετήσιας ζήτησης και η Orsted έχει γίνει ο μεγαλύτερος κατασκευαστής υπεράκτιων πάρκων στον κόσμο.
«Η Πολωνία είναι μια πολύ ελκυστική, ίσως μία από τις πιο ελκυστικές, αναδυόμενες υπεράκτιες αγορές στην Ευρώπη», δήλωσε ο Holger Matthiesen, επικεφαλής της υπεράκτιας ανάπτυξης στη Σκανδιναβία, την Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής στη γερμανική εταιρεία RWE Renewables.
Σκοπεύει να ζητήσει στήριξη από την πολωνική κυβέρνηση φέτος για υπεράκτιο αιολικό πάρκο 350 μεγαβάτ (MW), πάνω από τα 2,5 gigawatts (GW) καθώς PGE και η Orsted σεχιάζουν να ξεκινήσουν την κατασκευή στη Βαλτική Θάλασσα σε δύο έργων. «Η ανάπτυξη στα ανοικτά της θάλασσας, η δέσμευση για μείωση του άνθρακα, μια διαδικασία ενοποίησης μεταξύ επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και η απελευθέρωση της αγοράς μας κάνει να κοιτάμε την Πολωνία τώρα με πολύ περισσότερη όρεξη από ό, τι κάναμε πριν από πέντε ή έξι χρόνια», ανέφερε πηγή από διεθνή εταιρεία ενέργειας σύμφωνα με το Reuters.

Αγορά μεριδίου

Η ισπανική Iberdrola, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφέλειας της και ηγέτης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αγόρασε μερίδιο στην εταιρεία αιολικών πάρκων Sea Wind τον Δεκέμβριο για να αναπτύξει υπεράκτια έργα στην Πολωνία.
Η σουηδική κρατική εταιρεία Vattenfall και η πολωνική εταιρεία χημικών Synthos, εν τω μεταξύ, υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας τον Οκτώβριο για να εξερευνήσουν τον υπεράκτιο άνεμο. Ωστόσο, για πολλούς επενδυτές, το κρίσιμο σημείο ήταν τον περασμένο μήνα, όταν η Πολωνία (PiS) υιοθέτησε έναν πολυαναμενόμενο νόμο για την υπεράκτια αιολική ενέργεια.

Προσφέρει αιολικά έργα contract for difference (CfD), μια επιδότηση που εγγυάται μια σταθερή ροή εσόδων. Ο νόμος επιτρέπει στην ρυθμιστική αρχή της αγοράς ενέργειας της Πολωνίας να εγκρίνει έως και 5,9 GW έργων με τέτοια υποστήριξη έως τα τέλη Ιουνίου, τα οποία πρέπει επίσης να εγκρίνουν οι Βρυξέλλες.
Σε δεύτερη φάση θα παρέχει υποστήριξη μέσω δημοπρασιών, προσθέτοντας πιθανώς άλλα 5 GW.
Η RWE και το έργο PGE-Orsted είναι μεταξύ αυτών που αναμένεται να υλοποιηθούν. «Οι επενδυτές είναι ευχαριστημένοι», δήλωσε ο Giles Dickson, διευθύνων σύμβουλος του βιομηχανικού ομίλου WindEurope. "Είναι ένα πλήρες και ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο για το πώς να κάνουμε υπεράκτια αιολική ενέργεια στην Πολωνία."
Η νομοθεσία έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει την Πολωνία να επιτύχει τους στόχους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που έθεσε πέρυσι σε μια προσπάθεια να ανταποκριθεί σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.
Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της Πολωνίας είναι τώρα 49 GW, αλλά ο άνθρακας παρείχε το 72% της ηλεκτρικής του ενέργειας το 2020 με το υπόλοιπο να προέρχεται από φυσικό αέριο, αιολική, υδροηλεκτρική και ηλιακή ενέργεια.

Kατανάλωση ενέργειας

Όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως μερίδιο της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών και της θέρμανσης, η Σουηδία ήταν μακράν ο ηγέτης στο μπλοκ των 27 μελών το 2019, ακολουθούμενη από τη Φινλανδία και τη Λετονία με την Πολωνία ένα κατατάσσεται 22η, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ.
Η Ισλανδία και η Νορβηγία εκτός του μπλοκ, ωστόσο, έχουν ξεπεράσει από τη Σουηδία.
Σύμφωνα με το νέο της σχέδιο, η Πολωνία στοχεύει σε 10 έως 16 GW ηλιακής ενέργειας, 7 έως 10 GW αιολικής ενέργειας στην ξηρά και 8 έως 11 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έως το 2040.
Οι κατασκευαστές αιολικής ενέργειας στην ξηρά ελπίζουν επίσης ότι η κυβέρνηση θα καταργήσει και τα ρυθμιστικά εμπόδια και για αυτούς.
Η χώρα πρόσθεσε χερσαίες εκμεταλλεύσεις με μεγάλη ταχύτητα πριν από μια δεκαετία, αλλά η ανάπτυξη σταμάτησε το 2016 όταν ένας νέος νόμος απαιτούσε την κατασκευή στροβίλων σε απόσταση 10 φορές το ύψος του άκρου της λεπίδας από κτίρια κατοικιών.
Από το 2010 έως το 2016, η Πολωνία πρόσθεσε περίπου 770 MW νέας χωρητικότητας κάθε χρόνο, αλλά μειώθηκε σε κάτω από 90 MW από το 2017.
Η Πολωνία πραγματοποίησε μια μεγάλη δημοπρασία το 2019, αλλά τα επιτυχημένα έργα είχαν λάβει άδειες πριν από το 2016, πράγμα που σημαίνει ότι απέφυγαν τον νόμο περί εξ αποστάσεως. «Η περαιτέρω ανάπτυξη της ξηράς θα εξαρτηθεί από την αλλαγή της συγκεκριμένης νομοθεσίας», δήλωσε ο Pawel Przybylski, διευθυντής υπεράκτιων πωλήσεων στην Πολωνία της Siemens Gamesa, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής ανεμογεννητριών στον κόσμο.
Επεσήμανε ότι οι συνομιλίες μεταξύ βιομηχανίας και κυβέρνησης πρότειναν ότι ο νόμος θα μπορούσε να μεταρρυθμιστεί φέτος. Ωστόσο, οι περιβαλλοντολόγοι θέλουν την Πολωνία να καταργήσει τον άνθρακα το συντομότερο δυνατό.
Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη δεσμευτεί να σταματήσει να χρησιμοποιεί άνθρακα σε οποιαδήποτε καθορισμένη ημερομηνία, αν και η μεγαλύτερη εταιρεία άνθρακα, η PGG, σχεδιάζει να κλείσει τα ορυχεία της έως το 2049. «Δεν μπορούμε πλέον να προσποιούμαστε ότι θα καίμε άνθρακα για την επόμενη δεκαετία», δήλωσε η Joanna Flisowska από την Greenpeace Πολωνία. «Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να αυξήσουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το λυπηρό είναι ότι περιμέναμε πολύ καιρό. "


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης