Ενέργεια

Νέα στρατηγική της Shell για την ενεργειακή μετάβαση - O άξονας της δράσης

Νέα στρατηγική της Shell για την ενεργειακή μετάβαση - O άξονας της δράσης

Στόχος ο διπλασιασμός της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030

Σχετικά Άρθρα

Τη στρατηγική της για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια περιέγραψε η Royal Dutch Shell, έχοντας βάλει στόχο το διπλασιασμό των πωλήσεων ηλεκτρικής ενέργειας, την επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας υγροποιημένου φυσικού αερίου και τη σταδιακή μείωση της παραγωγής πετρελαίου.

Η Royal Dutch Shell αποκάλυψε ένα νέο σύνολο στόχων για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050, με μειώσεις στις εκπομπές του άνθρακα

Η εταιρεία είχε ήδη θέσει ως στόχο να είναι μια επιχείρηση ενέργειας με μηδενικές εκπομπές έως το 2050 και επανέλαβε την πεποίθησή της ότι οι συνολικές εκπομπές άνθρακα για την εταιρεία κορυφώθηκαν το 2018 ενώ η παραγωγή πετρελαίου κορυφώθηκε το 2019.

Ο νέος στόχος μείωσης των καθαρών εκπομπών άνθρακα θα είναι μεταξύ 6- 8% έως το 2023, με τον αριθμό να αυξάνεται στο 20% έως το 2030, στο 45% έως το 2035 και στο 65% έως το 2050.Ο αγγλο - ολλανδικός ενεργειακός κολοσσός, που έχει δεσμευτεί να εκμηδενίσει τις εκπομπές άνθρακα της επιχείρησής του έως το 2050, ανέφερε ότι θα επανεξισορροπήσει το χαρτοφυλάκιό του στο άμεσο μέλλον επενδύοντας  6 δισ. δολάρια στον αναπτυξιακό του πυλώνα, ο οποίος περιλαμβάνει το μάρκετινγκ, τις ΑΠΕ και τις λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας.

«Πρέπει να προσφέρουμε στους πελάτες μας τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που θέλουν και χρειάζονται - προϊόντα που έχουν τις χαμηλότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Ταυτόχρονα, θα χρησιμοποιήσουμε τα καθιερωμένα δυνατά μας σημεία για να αξιοποιήσουμε το ανταγωνιστικό μας χαρτοφυλάκιο» ήταν τα λόγια του CEO της εταιρείας, Ben van Beurden.

Επενδύσεις στις ΑΠΕ

Η μετατόπιση θα περιλαμβάνει επίσης επενδύσεις έως 3 δισ. δολάρια ετησίως σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του υδρογόνου και διπλασιασμού της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030.

Επίσης, επιβεβαίωσε τις επενδύσεις στη τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα, λέγοντας ότι θα επιδιώξει πρόσβαση σε επιπλέον 25 εκατομμύρια τόνους ετησίως άνθρακα, ικανότητα δέσμευσης και αποθήκευσης έως το 2035.Ο Russ Mold, διευθυντής επενδύσεων στην AJ Bell, άσκησε αυστηρή κριτική ως προς τον γενικότερο σχεδιασμό της Shell, τονίζοντας ότι το ενδιαφέρον της αγοράς συγκεντρώνεται στο τώρα και όχι στο μέλλον.

«Η Shell λέει ότι η παραγωγή πετρελαίου της έχει κορυφωθεί έως ένα σημαντικό σημείο για την επιχείρηση. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι θα εκπλαγούν που δεν είναι πιο επιθετικοί με την κίνηση της εταιρίας προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.Η εταιρεία λέει ότι θα επενδύσει περίπου δύο φορές περισσότερο σε αέριο και χημικά και έως και τέσσερις φορές περισσότερο στη διάτρηση πετρελαίου και φυσικού αερίου από ό, τι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η Shell μπορεί να υποστηρίξει ότι είναι ένας ζογκλέρ που δεν μπορεί να γυρίσει γρήγορα και ότι τα τελευταία της σχέδια παρέχουν μια σαφή στρατηγική για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050.Ωστόσο, αυτό είναι σχεδόν 30 χρόνια μακριά και ζούμε σε έναν κόσμο που απαιτεί οι επιχειρήσεις να είναι φιλικές προς το περιβάλλον σήμερα, όχι πολύ καιρό στο μέλλον» τόνισε χαρακτηριστικά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης