Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Στις Βρυξέλλες η πρόταση για τα πράσινα PPAs με στόχο το Ταμείο Ανάκαμψης

Στις Βρυξέλλες η πρόταση για τα πράσινα PPAs με στόχο το Ταμείο Ανάκαμψης
Ο μηχανισμός των πράσινων PPAs θα πρέπει κατ΄ αρχήν να εγκριθεί από την DG Comp σε ότι αφορά την τήρηση των όρων του ανταγωνισμού

Με στόχο τη σύναψη του πρώτου διμερούς συμβολαίου προμήθειας «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας, PPA, μεταξύ παραγωγού και μεγάλου καταναλωτή, εντός του 2021 και την πλήρη ανάπτυξη του σχετικού μηχανισμού το 2022, το υπουργείο Ενέργειας έχει ήδη καταρτίσει κατ΄ αρχήν σχέδιο του μηχανισμού, το οποίο θα σταλεί την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες προκειμένου να εξεταστεί τόσο από το Ταμείο Ανάκαμψης, όσο και από την Κομισιόν.
Μέσω των «πράσινων» PPAs το υπουργείο Ενέργειας επιδιώκει την επίτευξη δυο στόχων:
Πρώτον, τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, τη μεταποίηση, τον τουρισμό, ακόμα και την εστίαση, δηλαδή τομείς όπου το ενεργειακό κόστος ξεπερνά το 20% του συνολικού κόστους παραγωγής, ή το 20% του κόστους λειτουργίας μιας επιχείρησης.
Δεύτερον, τη διευκόλυνση της αύξησης της διείσδυσης ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της χώρας με παράλληλο «πρασίνισμα» της παραγωγής και μείωση των εκπομπών ρύπων των μεγάλων καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας.

Συμβατή πρόταση με τις επιταγές της ΕΕ

Η πολιτική αυτή είναι απολύτως συμβατή με τους στόχους της ΕΕ για το Green Deal και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θεωρείται πως η ελληνική πρόταση θα μπορούσε να ενταχθεί για χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.
Βεβαίως ο μηχανισμός των πράσινων PPAs θα πρέπει κατ΄ αρχήν να εγκριθεί από την DG Comp σε ότι αφορά την τήρηση των όρων του ανταγωνισμού, αφού προβλέπει ένα είδος επιδότησης των ενεργοβόρων επιχειρήσεων ως προς το κόστος του πράσινου ρεύματος που θα καταναλώνουν.
Πάντως σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΕΝ έχει ήδη γίνει αρκετή δουλειά για το θέμα και ο μηχανισμός που έχει κατ΄αρχήν σχεδιασθεί θα είναι διαφανής και πλήρως συμβατός με τις επιταγές της ΕΕ.
Σε μακροπρόθεσμη βάση στόχος του μηχανισμού είναι οι τιμές ηλεκτρισμού να προσεγγίσουν τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές, ώστε να δοθεί τέλος στο ακριβότερο βιομηχανικό ρεύμα της Ευρώπης που πληρώνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις σήμερα.

Χωρίς λύση προς το παρόν το ενεργειακό κόστος

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το τελευταίο Δελτίο Εξελίξεων στη Βιομηχανία που εκπονεί το ΙΟΒΕ για λογαριασμό της Ελληνικής Παραγωγής, τους τελευταίους οκτώ μήνες, η σταθερά υψηλότερη στην Ευρώπη τιμή χονδρικής φορτίου βάσης ηλεκτρικής ενέργειας που είναι η ελληνική, σημειώνει συνεχή ανοδική πορεία.
Μάλιστα το Δεκέμβριο η Ελλάδα είχε τρεις φορές υψηλότερη τιμή (64,4€/MWh) από την τιμή συστήματος στο χρηματιστήριο ενέργειας Nord Pool (20,1€/MWh).
Προς το παρόν ο μηχανισμός των «πράσινων PPAs» δεν φαίνεται να απαντάει στο άμεσο πρόβλημα των ενεργοβόρων βιομηχανιών της χώρας που τροφοδοτούνται στην υψηλή τάση, οι οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες με τις απαιτήσεις της ΔΕΗ για υπέρογκες αυξήσεις των τιμολογίων τους, τα οποία έχουν λήξει στο τέλος του 2020 και έχουν λάβει μια κατ΄αρχήν παράταση έως το τέλος Φεβρουαρίου.
Όσο δε για τις πληροφορίες περί μεγαλύτερης παράτασης της όλης υπόθεσης προβληματίζουν τις επιχειρήσεις, αφού οι σχετικές επιστολές της ΔΕΗ κάθε άλλο παρά διασφαλίζουν τη διατήρηση των υφιστάμενων τιμολογίων για όσο διάστημα, θα διαρκούν οι διαπραγματεύσεις.
Πολύ δε περισσότερο που το συγκεκριμένο θέμα αντιμετωπίζεται από το ΥΠΕΝ ως ζήτημα διμερών διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΔΕΗ και των ενεργοβόρων βιομηχανιών, στο οποίο ο κύριος μέτοχος της ΔΕΗ, δηλαδή το δημόσιο δεν εμπλέκεται και κατά συνέπεια δεν το αντιμετωπίζει την μείωση του ενεργειακού κόστους, ως ζήτημα ενίσχυσης της παραγωγικής βάσης της χώρας μέσω της μείωσης του ενεργειακού κόστους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης