Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Προς νέα παράταση ο διαγωνισμός ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ - Τέσσερα funds στην τελική ευθεία

Προς νέα παράταση ο διαγωνισμός ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ - Τέσσερα funds στην τελική ευθεία
Η ΡΑΕ δεν έχει ακόμη προσδιορίσει το WACC που αφορά στα νέα έργα του Διαχειριστή και είναι βασικό κριτήριο αποτίμησης

Πολύ πιθανό θεωρείται το ενδεχόμενο νέας παράτασης στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς εκκρεμεί από τη ΡΑΕ η έκδοση του WACC για τα νέα έργα της εγκατάστασης έξυπνων μετρητών.
Η νέα προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους υποψήφιους επενδυτές έχει οριστεί, μετά την πρώτη παράταση που έδωσε η ΔΕΗ, στις 19 Φεβρουαρίου.
Η ΡΑΕ δεν έχει εκδώσει ακόμη την απαιτούμενη απόφαση για τον προσδιορισμό του WACC που αφορά στα νέα έργα του Διαχειριστή και αυτό, γιατί δεν έχει παραλάβει από τη ΔΕΗ τα στοιχεία πάνω στα οποία θα στηριχτεί και τα οποία θα έπρεπε να είχε αποστείλει στην αρμόδια Αρχή μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου

Τουλάχιστον δίμηνη εκτιμάται η καθυστέρηση 

Τα στοιχεία αυτά τουλάχιστον μέχρι και την περασμένη εβδομάδα δεν είχαν κατατεθεί στη ΡΑΕ.
Δεδομένου ότι η διαδικασία από την παραλαβή των στοιχείων μέχρι τον έλεγχο και στη συνέχεια την αξιολόγηση για τη λήψη απόφασης σε συνδυασμό και με το φόρτο εργασίας της ΡΑΕ που καλείται να διεκπεραιώσει ένας πολύ περιορισμένος αριθμός προσωπικού, εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί διάστημα τουλάχιστον ενός διμήνου για την έκδοσής της.
Η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ είναι κομβική για την ΔΕΗ καθώς τα έσοδα θα είναι και αυτά που θα αλλάξουν την εικόνα της εταιρίας ενισχύοντας την κεφαλαιακή της διάρθρωση.
Η αποτίμηση του ΔΕΔΔΗΕ εκτιμάται ότι δεν θα είναι κάτω από 2,5 δισ ευρώ, άρα η ΔΕΗ θα λάβει τουλάχιστον 1,2 δισ σύμφωνα με πληροφορίες που υπάρχουν από την αγορά.
Παράλληλα με την κίνηση αυτή η ΔΕΗ θα έχει επιτύχει να διατηρήσει και τον έλεγχο το μάνατζμεντ, καθώς οι επενδυτές φαίνεται ότι θα είναι αποκλειστικά funds, μεταξύ των οποίων ακούγεται και το όνομα της Blackrock, που είναι παρούσα στην Ελλάδα σε έργα ΑΠΕ. Η παρουσία της Goldman αντίστοιχα σαν σύμβουλος της ιδιωτικοποίησης εγγυάται ισχυρά ονόματα από το επενδυτικό στερέωμα.
Ο νέος ΔΕΔΔΗΕ έχει ένα ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα σύγχρονων μετρητών και αναμένεται να εξασφαλίζει σημαντικά μερίσματα στους μετόχους - επενδυτές του.
Βέβαια η ΔΕΗ θα χάσει ένα σημαντικό νούμερο από το EBITDA της περί τα 180-190 ευρώ σε ετήσια βάση, αλλά αυτά θα υποκατασταθούν στην συνέχεια από την ανάπτυξη στις ΑΠΕ.

Βασική παράμετρος για τις οικονομικές προσφορές

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο καθορισμός του WACC αποτελεί βασική παράμετρο που πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι υποψήφιοι επενδυτές προκειμένου να καταρτίσουν τις οικονομικές τους προσφορές για την είσοδό τους σε ποσοστό 49% στον ΔΕΔΔΗΕ.
Καθώς οδεύουμε προς την καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών της 19ης Φεβρουαρίου πάντως το επενδυτικό ενδιαφέρον φέρεται να έχει επικεντρωθεί από τα αρχικά 19 επενδυτικά σχήματα που ανταποκρίθηκαν στο market test, σε 4 στο σύνολό τους μεγάλα funds με συμμετοχή σε εταιρίες διαχείρισης δικτύων της Ευρώπης, που αποτελεί φυσιολογική εξέλιξη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης