Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Δανία: Εντατικές μελέτες για την κατασκευή του πρώτου «ενεργειακού νησιού» στη Β. Θάλασσα

Δανία: Εντατικές μελέτες για την κατασκευή του πρώτου «ενεργειακού νησιού» στη Β. Θάλασσα
Πρόκειται για το μεγαλύτερο κατασκευαστικό πλάνο στην ιστορία της Δανίας και εκτιμάται ότι θα κοστίσει 28 δισεκατομμύρια ευρώ.

Επί ποδός βρίσκονται Βέλγιο και Δανία για την κατάρτιση του σχεδίου σχετικά με την κατασκευή ενός μεγάλου τεχνητού νησιού στη Βόρεια Θάλασσα, που θα μπορεί να παρέχει «πράσινη» ενέργεια και θα επαρκεί για τρία εκατομμύρια νοικοκυριά, σε αρχική φάση.

Συγκεκριμένα, οι Διαχειριστές των συστημάτων ενέργειας, Elia και Energinet έχουν συνάψει συμφωνία για τη μελέτη πιθανών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κατασκευαστικό πλάνο στην ιστορία της Δανίας και εκτιμάται ότι θα κοστίσει 28 δισεκατομμύρια ευρώ.

Με την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της Elia και Energinet, το ενεργειακό νησί της Βόρειας Θάλασσας είναι πλέον το κέντρο μελετών τριών πιθανών συνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας με τη Γερμανία, τις Κάτω Χώρες και το Βέλγιο, δήλωσε ο Energinet.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ η συμφωνία είναι αρχικά διμερής, υπάρχει ανοιχτό παράθυρο συνεργασίας και με άλλες γειτονικές χώρες.

Η συμφωνία

Στις αρχές του 2022, οι μελέτες θα οδηγήσουν στη λήψη απόφασης σχετικά με το εάν η συνεργασία θα πρέπει να συνεχιστεί με πιο δεσμευτικό τρόπο προς μια ρεαλιστική πραγματοποίηση της σύνδεσης.

Η Δανία συμφώνησε νωρίτερα αυτό το μήνα να κατασκευάσει ένα τεχνητό νησί στη Βόρεια Θάλασσα που θα παρέχει 3GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έως το 2033 και 10 GW μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 2030.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Elia, Chris Peeters τόνισε ότι: «Η υλοποίηση του καλωδίου Βελγίου-Δανίας θα ήταν ένα σημαντικό επόμενο βήμα για να καταστήσουμε το ηλεκτρικό μας σύστημα πιο βιώσιμο. Θα ήταν η πρώτη φορά που η χώρα μας θα συνδεθεί με μια νέα αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που είναι πιο μακριά από τους άμεσους γείτονές μας».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ασφάλεια εφοδιασμού, λέγοντας ότι:« Χάρη στην υβριδική τεχνολογία, θα έχουμε επίσης άμεση πρόσβαση σε μεγάλα αιολικά πάρκα στο βορειότερο τμήμα της Βόρειας Θάλασσας, όπου υπάρχει μια διαφορετική μετεωρολογική δυναμική από εκείνη των ακτών μας.

Από την πλευρά της Δανίας και του CEO της Energinet, Thomas Egebo «η σύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Δανίας και Βελγίου μέσω του ενεργειακού νησιού στη Βόρεια Θάλασσα θα είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα ότι οι τεράστιοι υπεράκτιοι αιολικοί πόροι στη Βόρεια Θάλασσα μπορούν να ωφελήσουν την πράσινη μετάβαση, όχι μόνο σε χώρες με μεγάλες ακτογραμμές, αλλά και στα μεγάλα κέντρα κατανάλωσης στην ηπειρωτική Ευρώπη. Είμαι πολύ χαρούμενος που υπογράφω αυτήν τη σημαντική και συναρπαστική συμφωνία συνεργασίας με τον Elia».

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης