Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γερμανός υπουργός πρότεινε αγορά LNG 1 δισ.ευρώ από τις ΗΠΑ με αντάλλαγμα την μη επιβολή κυρώσεων στον Nord Stream 2

Γερμανός υπουργός πρότεινε αγορά LNG 1 δισ.ευρώ από τις ΗΠΑ με αντάλλαγμα την μη επιβολή κυρώσεων στον Nord Stream 2

 Σιγή ιχθύος από την γερμανική κυβέρνηση

 

Απόρρητη επιστολή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, με την οποία προτείνει αγορά αμερικανικού φυσικού αερίου προκειμένου να αποτραπούν οι αμερικανικές κυρώσεις για τον αγωγό Nord Stream 2 αποκάλυψε η γερμανική περιβαλλοντική οργάνωση «Deutsche Umwelthilfe» σύμφωνα με δημοσιεύματα γερμανικών εφημερίδων.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα ο Γερμανός υπουργός προτείνει εισαγωγή LNG αξίας 1 δισ. ευρώ αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν επιβάλλει κυρώσεις για την κατασκευή του αγωγού.
Επίσης υπόσχεται επενδύσεις για επέκταση των τερματικών LNG στη Bremerhafen και γερμανική στήριξη στην ανάπτυξη των ενεργειακών δικτύων στην ανατολική Ευρώπη.
Σύμφωνα πάντα με τα δημοσίευματα η πρόταση του γερμανού υπουργού έγινε στις 7 Αυγούστου 2020 με επιστολή στον τότε υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Steve Mnuchin.Μέχρι στιγμής η γερμανική κυβέρνηση έχει αρνηθεί οποιάδηποτες αναφορά στο περιεχόμενο της πρότασης και την ύπαρξη της επιστολής.

Merkel:Στήριξη στον Nord Stream 2

Η Γερμανία διατηρεί την υποστήριξή της για τον αγωγό Nord Stream 2 «προς το παρόν», δήλωσε η καγκελάριος Angela Merkel την Παρασκευή (5 Φεβρουαρίου) μετά την καταδίκη της απέλασης της Ρωσίας από διπλωμάτες από τη Σουηδία, τη Γερμανία και την Πολωνία σύμφωνα με το Euractiv.
Η Ρωσία ανακοίνωσε νωρίτερα τις απελάσεις, κατηγορώντας τους διπλωμάτες ότι έλαβαν μέρος σε παράνομες διαμαρτυρίες τον περασμένο μήνα κατά της φυλάκισης του κριτικού του Κρεμλίνου, Alexei Navalny.
Η Merkel καταδίκασε τις απελάσεις ως «αδικαιολόγητες» και ένα περαιτέρω βήμα από τη Μόσχα μακριά από το κράτος δικαίου. Ένας γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι το υπουργείο Εξωτερικών είχε καλέσει τον Ρώσο πρέσβη «για επείγουσα συνάντηση και του κατέστησε πολύ σαφή τη γερμανική θέση».

Συνομιλίες με Macron

Μετά από συνομιλίες με τον Γάλλο Πρόεδρο Macron, η Merkel είπε στους δημοσιογράφους: «Σε σχέση με τα γεγονότα στη Ρωσία, έχουμε ήδη πει ότι διατηρούμε το δικαίωμα να συνεχίσουμε τις κυρώσεις, ειδικά εναντίον ατόμων». «Η θέση για τον Nord Stream 2 δεν επηρεάζεται προς το παρόν. αυτό είναι ένα έργο στο οποίο γνωρίζετε τη θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης », δήλωσε η Merkel. Πρόκειται για «διπλωματικό καθήκον» να διατηρούμε ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τον γίγαντα της ανατολικής γειτονικής Ευρώπης, πρόσθεσε.

Η θέση της Γερμανίας είναι ότι το Nord Stream 2 είναι ένα εμπορικό έργο. Ωστόσο, η Merkel επεκτάθηκε στην περιγραφή της για τον αγωγό, την οποία είπε ότι συζήτησε ανοιχτά με τη Macron. «Από τη μία πλευρά, αυτό είναι ένα εμπορικό έργο, από την άλλη πλευρά, έχει πολιτικές επιπτώσεις και παίζει μεγάλο ρόλο στη διατλαντική περιοχή», δήλωσε η Merkel.
Η Ουάσιγκτον ισχυρίζεται από καιρό ότι ο αγωγός θα αυξήσει τη ρωσική μόχλευση σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Biden πιστεύει ότι είναι «κακή συμφωνία για την Ευρώπη». Η δηλητηρίαση και η φυλάκιση του Navalny έχουν ωθήσει το Nord Stream 2 στην πολιτική ατζέντα της Γερμανίας, δημιουργώντας ένα σοβαρό πρόβλημα για τον διάδοχο της Merkel μετά τις εκλογές της χώρας τον Σεπτέμβριο. Ο υποψήφιος για να διαδεχθεί τη Merkel, ως νέος ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών, Armin Laschet, υποστηρίζει σταθερά τον Nord Stream 2, αλλά οι υποψήφιοι συνεργάτες του,οι Πράσινοι, αντιτίθεται σε αυτό. Ο Μacron ότι "καταδίκασε πολύ" τη συμπεριφορά της Μόσχας απέναντι στον Ναβάλι ενώ για τον Nord Stream 2, τόνισε: «Έχουμε κάνει μια ευρωπαϊκή πορεία και θα τηρήσω. Τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς στενή γαλλο-γερμανική συνεργασία. Θέλουμε να εφαρμόσουμε μια πιο κυρίαρχη ενεργειακή μετάβαση και μια πιο απαιτητική συζήτηση με τη Ρωσία ». Ο αγωγός ύψους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο οποίος έχει ολοκληρωθεί κατά 90%, θα διπλασιάσει την ικανότητα της υπάρχουσας γραμμής Nord Stream να μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη μέσω της Γερμανίας κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης