Ενέργεια

Η Equinor πωλεί περιουσιακά στοιχεία σχιστόλιθου στις ΗΠΑ

Η Equinor πωλεί περιουσιακά στοιχεία σχιστόλιθου στις ΗΠΑ

Απώλειες 5,5 δισ. δολ. κατέγραψε η επιχείρηση για το 2020

 

Η νορβηγική Equinor προχωρεί στην πώληση περιουσιακών στοιχείων σχιστόλιθου στην περιοχή Bakale των ΗΠΑ μετά από μια δεκαετία ζημιών πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων και κριτική για κακές επενδυτικές αποφάσεις.

Η Equinor θα πουλήσει τα περιουσιακά στοιχεία στις πολιτείες της Βόρειας Ντακότας και της Μοντάνα στην Grayson Mill Energy, μια εταιρεία που υποστηρίζεται από την ιδιωτική εταιρεία EnCap Investments, για περίπου 900 εκατομμύρια δολάρια.
Η περιοχή Bakken αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της έκρηξης του σχιστόλιθου στις ΗΠΑ την περασμένη δεκαετία και σήμερα παράγει περισσότερα από ένα εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, περίπου το ήμισυ της κορυφής που επιτεύχθηκε στα τέλη του 2019. Η περιοχή έχει υψηλό κόστος παραγωγής ανά βαρέλι και οι απαιτήσεις των επενδυτών για πειθαρχία κεφαλαίου έχουν οδηγήσει τις επιχειρήσεις εξόρυξης να μειώσουν την παραγωγή από τότε που ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού.
"Η Equinor βελτιστοποιεί το χαρτοφυλάκιο πετρελαίου και φυσικού αερίου για να ενισχύσει την κερδοφορία και να την κάνει πιο ισχυρή για το μέλλον", δήλωσε ο CEO της εταιρείας Anders Opedal.
«Πραγματοποιούμε έσοδα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πιο ανταγωνιστικά περιουσιακά στοιχεία στο χαρτοφυλάκιό μας», πρόσθεσε. Ο Opedal αρνήθηκε να πει εάν η Equinor σχεδίαζε να πουλήσει περισσότερα περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό, αλλά πρόσθεσε ότι ήταν ικανοποιημένη με τις υπόλοιπες δραστηριότητες της στις ΗΠΑ. «Έχουμε ακόμη καλή θέση στον Marcellus και στον Κόλπο του Μεξικού των ΗΠΑ», είπε στο Reuters. «Θα επικεντρωθούμε επίσης στις δραστηριότητές μας στη Βραζιλία και τη Βρετανία και θα επιδιώξουμε να βελτιώσουμε τις διεθνείς επιχειρήσεις μας ως φορείς ή συνεργάτες».
Η έξοδος από το Bakken, στην οποία εισήλθε η νορβηγική εταιρεία το 2011 εξαγοράζοντας την Brigham Exploration Company για 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια, ακολουθεί την πώληση των λειτουργικών περιουσιακών στοιχείων της στο Eagle Ford για 325 εκατομμύρια δολάρια στην Repsol τον Νοέμβριο του 2019.
Μεταξύ του 2007 και του 2019, η Equinor κατέγραψε λογιστική ζημία 21,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις συνολικές δραστηριότητές της στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων 9,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων λόγω απομείωσης του σχιστόλιθου και άλλων περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με έκθεση της PwC.
Οι νορβηγικοί νομοθέτες κάλεσαν την κυβέρνηση, ως ο μεγαλύτερος μέτοχος της Equinor, να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο και η υπουργός Ενέργειας Tina Bru ζήτησε περισσότερη διαφάνεια από την Equinor.

Απώλειες και περικοπές

Η Equinor ανακοίνωσε ετήσια καθαρή απώλεια 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2020, καθώς η πανδημία επηρέασε τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και οδήγησε σε μεγάλες μειώσεις. Επίσης μείωσε τις προγραμματισμένες κεφαλαιουχικές δαπάνες για το 2021-2022. Η εταιρεία σκοπεύει να επενδύσει 9 δισεκατομμύρια έως 10 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως τα επόμενα δύο χρόνια, σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021 και 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022, που επηρεάστηκε εν μέρει από την άνοδο του νορβηγικού νομίσματος έναντι του δολαρίου.
Η Equinor ανακοίνωσε προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη τέταρτου τριμήνου ύψους 756 εκατομμυρίων δολαρίων, σε μεγάλο βαθμό σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών, και θα πληρώσει ένα τριμηνιαίο μέρισμα 0,12 $ ανά μετοχή, ένα σεντ πάνω από το τρίτο τρίμηνο, αλλά πολύ χαμηλότερα από τα 0,27 $ ένα χρόνο νωρίτερα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης