Ενέργεια

Παράθυρο για την χρηματοδότηση έργων φυσικού αερίου ανοίγει η ΕΕ

Παράθυρο για την χρηματοδότηση έργων φυσικού αερίου ανοίγει η ΕΕ

Τι προβλέπουν οι πράσινες κατευθυντήριες γραμμές

 

Το ταμείο αποκατάστασης μετά την πανδημία της ΕΕ, το οποίο προορίζεται να αποκλείσει έργα που επιδεινώνουν την κλιματική αλλαγή ή βλάπτουν το περιβάλλον, θα μπορούσε σε ορισμένες περιπτώσεις να χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα - αέριο - ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Παρασκευή 12/2/2021 .

Περίπου 672,5 δισεκατομμύρια ευρώ θα χορηγηθούν σε επιχορηγήσεις και δάνεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι Βρυξέλλες θέλουν να αξιοποιήσουν τα κεφάλαια για να βοηθήσουν στην επίτευξη του στόχου να γίνει ουδέτερη ως προς το κλίμα η ΕΕ έως το 2050. Εκτός από την απαίτηση από κάθε χώρα να κατανείμει τουλάχιστον το 37% του μεριδίου της απευθείας σε έργα για το κλίμα, επιμένει ότι όλες οι δαπάνες ανάκαμψης δεν πρέπει να «κάνουν σημαντική βλάβη» στους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς στόχους.
Τα κράτη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Πολωνίας, σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν το φυσικό αέριο, το οποίο συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη, ως «γέφυρα» για τον απογαλακτισμό του άνθρακα - παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες ότι οι σχετικές διαρροές μεθανίου από την υποδομή φυσικού αερίου θα μπορούσαν να ακυρώσουν τα οφέλη.

Η Επιτροπή δημοσίευσε την Παρασκευή τις κατευθυντήριες γραμμές για να βοηθήσει τις χώρες να εκτιμήσουν εάν τα σχέδια δαπανών τους δεν βλάπτουν σοβαρά τις προσπάθειες:

  • περιορισμός της αλλαγής του κλίματος
  • προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
  • προστασία των θαλάσσιων πόρων
  • περιορισμός της μόλυνσης
  • προστασία της φύσης
  • και να προωθήσει μια «κυκλική οικονομία», με λιγότερα απόβλητα και περισσότερη ανακύκλωση.

Ανέφερε ότι οι επενδύσεις στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή θερμότητας από ορυκτά καύσιμα και συναφείς υποδομές δεν πρέπει γενικά να είναι επιλέξιμες για τα ταμεία ανάκτησης. Ωστόσο, «περιορισμένες εξαιρέσεις» μπορούν να γίνουν για έργα φυσικού αερίου «κατά περίπτωση», σημείωσε, επισημαίνοντας χώρες όπου η χρήση φυσικού αερίου μπορεί να περιορίσει τις εκπομπές γρήγορα αντικαθιστώντας τον άνθρακα και το πετρέλαιο. Οποιεσδήποτε δαπάνες για αέριο δεν πρέπει επίσης να «κλειδώσουν» τις εκπομπές CO2 για χρόνια, για παράδειγμα μέσω υποδομών που δεν μπορούν να «απανθρακοποιηθούν» στο μέλλον με τη μετάβαση σε πράσινο αέριο. Οι χώρες πρέπει επίσης να αποδείξουν ότι οι επενδύσεις φυσικού αερίου «δεν προκαλούν σημαντική ζημιά» στα άλλα περιβαλλοντικά ζητήματα. Οι εθνικές κυβερνήσεις έχουν προθεσμία μέχρι τα τέλη Απριλίου να υποβάλουν τα σχέδια δαπανών τους στην Επιτροπή για έγκριση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης