Ενέργεια

ΑΔΜΗΕ: Αυξήστε την παραγωγή ρεύματος- Ανοδικά η Προημερήσια Τιμή

ΑΔΜΗΕ: Αυξήστε την παραγωγή ρεύματος- Ανοδικά η Προημερήσια Τιμή
Ανοδικά οι τιμές εξισσορόπησης σε όλη την Ευρώπη

Ελαφρά αυξητική τάση σημειώνουν οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Προημερίσια Αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας  για σήμερα Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου παρά την αυξημένη ζήτηση αλλά και τους κινδύνους για την ευστάθεια του συστήματος που έχουν οδηγήσει τον ΑΔΜΗΕ στη λήψη έκτακτων μέτρων.

Όσο για την αγορά εξισορρόπησης εκτιμάται ότι οι τιμές θα αυξηθούν καθώς η ευελιξία στη λειτουργία του συστήματος είναι αναγκαία ειδικά με δεδομένη την αυξημένη ζήτηση στο Νότιο Σύστημα λόγω της κακοκαιρίας. 

Ο ΑΔΜΗΕ στη συγκεκριμένη αγορά καλεί τους παραγωγούς να αυξήσουν την παραγωγή τους, ανάλογα με τη ζήτηση, αποζημιώνοντάς τους με βάση τις τιμές που προσφέρουν στη αγορά και όταν η ζήτηση για αύξηση της παραγωγής σε ώρες αιχμής είναι αυξημένη είναι φυσιολογικό να ανέβουν και οι τιμές.

Πολύ δε περισσότερο που για τις επόμενες ημέρες η συνεισφορά των ΑΠΕ στο σύστημα είναι μάλλον αβέβαιη λόγω των καιρικών συνθηκών.

Πώς διαμορφώθηκαν οι τίμές στην Προημερήσια Αγορά

Η μέση τιμή στην Προημερήσια Αγορά διαμορφώθηκε 53,58 ευρώ/MWh, αυξημένη κατά 28% σε σχέση με τα 41,70 ευρώ/MWh της Κυριακής 14 Φεβρουαρίου.


Η χαμηλότερη τιμή προσφέρθηκε για τις 5 τα ξημερώματα και είναι 18,18 ευρώ/MWh, ενώ η υψηλότερη για τις 7 το απόγευμα και είναι 81 ευρώ/MWh.

Η συνολική ζήτηση προβλέπεται να ανέλθει σε 190.225 MWh και να καλυφθεί κατά 12% (23.836 MWh) από λιγνιτικές μονάδες, κατά 19% (36.747 MWh) από μονάδες φυσικού αερίου, κατά 17% (32.901 MWh)από υδροηλεκτρικά, ενώ πολύ μεγάλη είναι η προβλεπόμενη συνεισφορά των ΑΠΕ που φθάνει τις 74.560 MWh ή 39%. Τέλος 22.631 MWh (12%) θα προέλθουν από εισαγωγές.

Από τι επηρεάζονται οι τιμές εξισσορόπησης 


Σε ότι αφορά την αγορά εξισορρόπησης την 14η εβδομάδα λειτουργίας της σημείωσε αύξηση ενώ ανοδική αναμένεται η πορεία της και την τρέχουσα εβδομάδα. Συγκεκριμένα το συνολικό κόστος της αγοράς ανήλθε σε 11,91 ευρώ/MWh έναντι 9,89 ευρώ/MWh τη 13η εβδομάδα. 

Πάντως στο πλαίσιο του Target Model και υπό φυσιολογικές συνθήκες η αγορά εξισορρόπησης ακολουθεί την προημερήσια αγορά και επηρεάζεται από αυτήν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο που υπήρξε έλλειμμα ευέλικτων μονάδων ήταν αυξημένες οι ανάγκες εξισορρόπησης.

Η μεγάλη ζήτηση για εξισορρόπηση, σε συνδυασμό με την συγκυριακή χαμηλή προσφορά  οδήγησαν σε υψηλές τιμές εξισορρόπησης κάτι που συνέβη και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Γερμανία η τιμή στην αγορά εξισορρόπησης έφθασε στα 2000 ευρώ/MWh για αρκετά 15λεπτα με μέγιστο τις 16.000 ευρώ/MWh, ενώ στη Γαλλία επί ημέρες ήταν 4.500 ευρώ/MWh και στο Βέλγιο τις  2000 ευρώ/MWh.

Πάντως πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η εφαρμογή του Target Model στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικού ρεύματος, ενισχύει τη θέση των καθετοποιημένων εταιριών που συνδυάζουν την εμπορία με την παραγωγή ενέργειας γεγονός που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ενεργοποιήσει ανακατατάξεις μιας αγοράς που στο επίπεδο της προμήθειας χαρακτηρίζεται από πολυδιάσπαση.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης