Μελέτη της Drax στην Βρετανία: Πρωτιά της καθαρής ενέργειας έναντι της παραγωγής από ορυκτά καύσιμα το 2020

Μελέτη της Drax στην Βρετανία: Πρωτιά της καθαρής ενέργειας έναντι της παραγωγής από ορυκτά καύσιμα το 2020
H καθαρή ενέργεια ξεπέρασε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, που αντιστοιχούσε στο 39,6%

Σημαντικό έτος για το Ηνωμένο Βασίλειο ο τομέας των ΑΠΕ το 2020, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 42% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, σύμφωνα με έρευνα της Drax Electric Insights.

Μάλιστα, η καθαρή ενέργεια ξεπέρασε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, που αντιστοιχούσε στο 39,6%. Ωστόσο, η ανάλυση ανέφερε ότι πρέπει να αναπτυχθούν νέες πράσινες τεχνολογίες στο Ηνωμένο Βασίλειο για την επίτευξη των κλιματικών στόχων του παρά οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που παράγουν περισσότερη ισχύ από τα ορυκτά καύσιμα για πρώτη φορά.

Περισσότερη εμβάθυνση

Σύμφωνα με την έρευνα, η ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προσπέρασε τα ορυκτά καύσιμα για πρώτη φορά το 2020 και οι εκπομπές άνθρακα μειώθηκαν κατά 16%. Αυτό όμως οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μειωμένη ζήτηση που προκλήθηκε από τα lockdowns ελέω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια παρήγαγαν το 30% της ηλεκτρικής ενέργειας της Βρετανίας το 2020, περίπου το μισό μερίδιο που απαιτείται έως το 2025 για να επιτύχει το Ηνωμένο Βασίλειο τους κλιματικούς στόχους του, σύμφωνα με την Επιτροπή Κλιματικής Αλλαγής (CCC).

Λύσεις

Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι η επίτευξη των στόχων για το Κλίμα θα απαιτήσει μια σειρά από άλλες τεχνολογίες, όπως η βιοενέργεια με δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα, υδρογόνο και πυρηνικά. Ο επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης, ο Iain Staffell τόνισε χαρακτηριστικά ότι: «Το 2020 η Βρετανία βρέθηκε πιο κοντά στο σύστημα ισχύος του μέλλοντος με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να παράγουν περισσότερη ισχύ από τα ορυκτά καύσιμα. Οι ευέλικτες τεχνολογίες, όπως η αντλία υδροδότησης, κράτησαν το σύστημα σταθερό καθώς η προσφορά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξήθηκε και η ζήτηση για ενέργεια μειώθηκε».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα μοντέλα εκείνα, που χρειάζεται να υιοθετηθούν προκειμένου να εξαλειφθεί εντελώς ο άνθρακας, με την αιολική και ηλιακή ενέργεια, να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή προτεραιότητας.

«Θα χρειαστούν νέα επιχειρηματικά μοντέλα, υποστηριζόμενα από την πολιτική και τις επενδύσεις, για να φέρουν προηγμένες αλλά αποδεδειγμένες τεχνολογίες στο mainstream. Αυτό σημαίνει ότι η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται σε σπίτια, νοσοκομεία, γραφεία και εργοστάσια θα μπορούσε ακόμη και να προέρχεται από μια σειρά τεχνολογιών χαμηλών, μηδενικών εκπομπών άνθρακα και αρνητικών εκπομπών» συμπλήρωσε.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης