Τελευταία Νέα

«Τάξη» στη χωροθέτηση των ΑΠΕ από τη ΡΑΕ- Παρωχημένο το υφιστάμενο πλαίσιο

«Τάξη» στη χωροθέτηση των ΑΠΕ από τη ΡΑΕ- Παρωχημένο το υφιστάμενο πλαίσιο
Το υφιστάμενο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο είχε εγκριθεί το 2008 και πλέον θεωρείται παρωχημένο, με δεδομένο ότι έχουν αλλάξει πολλά σε σχέση με τις τεχνολογίες ανεμογεννητριών, αλλά και φωτοβολταϊκών πάνελ

 

 

«Τάξη»,  διά της πλαγίου, στη χωροθέτηση έργων ΑΠΕ επιχειρεί να βάλει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Με δεδομένο ότι η αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου (ΕΧΠ) για τις ΑΠΕ δεν αναμένεται πριν τα μέσα του 2022, ο Ρυθμιστής αναζητεί εξειδικευμένο εξωτερικό σύμβουλο προκειμένου να αναπτύξει γεωπληροφοριακούς χάρτες έτσι ώστε να αποτυπώνονται οι περιοχές αποκλεισμού, οι ζώνες ασυμβατότητας και οι ζώνες που προκύπτουν από τις προβλεπόμενες αποστάσεις χωροθέτησης εγκαταστάσεων ΑΠΕ,  σύμφωνα με το υφιστάμενο πλαίσιο. 

Στόχος το υπάρχον πληροφοριακό σύστημα να εμπλουτιστεί, ώστε να μπορούν οι επενδυτές να έχουν πλήρη ενημέρωση καθώς σήμερα, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στελέχη της αγοράς, βαδίζουν στο …περίπου.

Όσον αφορά στην αναθεώρηση του ισχύοντος ΕΧΠ, πάει σχεδόν ένας χρόνος από την περασμένη άνοιξη, οπότε είχαν εγκριθεί οι τεχνικές προσφορές για την υλοποίηση της σχετικής μελέτης (είχαν προηγηθεί προσφυγές μελετητών που είχαν οδηγήσει σε περίπου 10μηνη καθυστέρηση) και είχε αναδειχθεί ανάδοχος.

Πότε θα είναι έτοιμο το νέο πλαίσιο

Οπότε, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), το τελικό πλαίσιο για τη χωροθέτηση των πράσινων επενδύσεων   θα είναι έτοιμο, στην καλύτερη περίπτωση, σε έναν χρόνο από σήμερα.

Το υφιστάμενο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο είχε εγκριθεί το 2008 (υπ’ αριθμ. 49828/2008,  ΦΕΚ Β’ 2464) και πλέον θεωρείται παρωχημένο, με δεδομένο ότι έχουν αλλάξει πολλά σε σχέση με τις τεχνολογίες των ανεμογεννητριών, αλλά και των φωτοβολταϊκών πάνελ, ενώ είχε βασιστεί σε άλλες παραδοχές σχετικά με τη διείσδυση της πράσινης ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.

Όπως είχε επισημάνει και ο τέως υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (αρμόδιος για θέματα χωροταξίας) κ. Δημήτρης Οικονόμου, από το βήμα της Βουλής, το ισχύον Ειδικό Χωροταξικό των ΑΠΕ του 2008 είχε βασιστεί στην τότε τεχνολογία για τα αιολικά.

 «Τότε στα μεγάλα αιολικά, οι τουρμπίνες, έφταναν στα ογδόντα πέντε μέτρα. Με αυτήν την υπόθεση, λοιπόν, έχουν γίνει και οι σχεδιασμοί για το τοπίο και τις αποστάσεις κ.λπ. Σήμερα οι αντίστοιχες ανεμογεννήτριες, δηλαδή το state of the art, είναι γύρω στα εκατόν εβδομήντα μέτρα και αυτά αλλάζουν χρόνο με τον χρόνο.

Άρα, αντικειμενικά το Ειδικό Χωροταξικό  Πλαίσιο για τις ΑΠΕ είναι παρωχημένο. Δεν είχε προβλέψει τέτοιες δυνατότητες», ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

Και κατέληγε: «Με βάση αυτό το χωροταξικό μπορεί όντως να πάει κάποιος στη Σέριφο και νομίμως, με όλες τις διαδικασίες, να εγκαταστήσει μία τουρμπίνα ή περισσότερες, των 170 μέτρων.

Οι νέες τεχνολογίες έχουν τροποποιήσει τα δεδομένα

Αυτό προφανώς θα ήταν καταστροφικό, δεν υπάρχει αμφιβολία. Θέλουμε, λοιπόν, να φέρουμε παράλληλα με την προώθηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου μία άμεση νομοθετική παρέμβαση που θα αντιμετωπίσει κάποια τέτοια επείγοντα προβλήματα που τίθενται κυρίως από τις νέες τεχνολογίες, που έχουν τροποποιήσει τελείως τα δεδομένα πάνω στα οποία βασίστηκε το χωροταξικό του 2008».

Η νομοθετική παρέμβαση, για την οποία είχε δεσμευθεί ο κ. Οικονόμου δεν ήρθε, ενώ και η αναθεώρηση του ΕΧΠ καθυστερεί.

Ωστόσο, ορισμένα σημεία αναμένεται να ξεκαθαρίσει ο εξωτερικός σύμβουλος στον οποίο αναθέτει η ΡΑΕ τη βελτίωση των πληροφοριακών χαρτών.

Η δαπάνη για την αποζημίωση του συμβούλου – σύμφωνα με την απόφαση έγκρισής της από τον πρόεδρο της ΡΑΕ κ. Αθανάσιο Δαγούμα -  φτάνει στα 186.000 ευρώ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης