Ενέργεια

ΕΕ: «Ναι» στις αποζημιώσεις των επενδυτών από τις κυβερνήσεις σε περιπτώσεις αλλαγής ενεργειακής πολιτικής

ΕΕ: «Ναι» στις αποζημιώσεις των επενδυτών από τις κυβερνήσεις σε περιπτώσεις αλλαγής ενεργειακής πολιτικής

 Αυξάνονται οι κριτικές για το κλίμα

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προτείνει μεταρρυθμίσεις για την διεθνή ενεργειακή συνθήκη ήδη από τη Δευτέρα, ανέφεραν αξιωματούχοι της ΕΕ, αφού ορισμένες κυβερνήσεις έχουν πει ότι το μπλοκ θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο εγκατάλειψης της συμφωνίας, διότι θα μπορούσε να απειλήσει τους κλιματικούς στόχους σύμφωνα με το Reuters.

Η Συνθήκη για τον Χάρτη Ενέργειας η οποία υπογράφηκε το 1994 για την προστασία των διασυνοριακών επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα, αντιμετώπισε αυξανόμενη κριτική από περιβαλλοντικές ομάδες και κυβερνήσεις που υποστηρίζουν ότι εμποδίζει τις προσπάθειες των χωρών να καταργήσουν σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα.

Η συμφωνία επιτρέπει στους ξένους επενδυτές να ζητούν οικονομική αποζημίωση από τις κυβερνήσεις, εάν οι αλλαγές στην ενεργειακή πολιτική επηρεάζουν αρνητικά τις επενδύσεις τους.
Μεταξύ των πιο πρόσφατων χρήσεων της συνθήκης, η RWE τον περασμένο μήνα ζήτησε αποζημίωση από την ολλανδική κυβέρνηση για το σχέδιό της να καταργήσει σταδιακά την τροφοδοσία με άνθρακα έως το 2030, η οποία θα επηρέαζε τον γερμανικό σταθμό Eemshaven.
Περισσότεροι από τους 50 που έχουν υπογράψει τη συνθήκη συναντιούνται τον επόμενο μήνα για να διαπραγματευτούν ένα ενημερωμένο κείμενο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμενόταν να παρουσιάσει τη διαπραγματευτική της θέση αργά τη Δευτέρα, για να την εξετάσουν οι χώρες – μέλη ανέφεραν αξιωματούχοι της ΕΕ.

Έντονες πιέσεις από τις χώρες - μέλη

Ορισμένες χώρες γίνονται ανυπόμονες, αφού τρεις γύροι διαπραγματεύσεων πέρυσι απέτυχαν να σημειώσουν πρόοδο.
Η Ισπανία ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο ότι έχει διαμηνύσει στους ηγέτες της ΕΕ ζητώντας από το μπλοκ να εξετάσει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει τη συνθήκη εάν δεν μπορεί να επανασχεδιαστεί για να υποστηρίξει τα σχέδια της Ευρώπης για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
"Οι διαπραγματεύσεις ... ουσιαστικά δεν έχουν σημειώσει πρόοδο από τότε που ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2020", δήλωσε ισπανός αξιωματούχος.
Η Ισπανία επιδιώκει «πλήρη εναρμόνιση με τη Συμφωνία του Παρισιού (για την αλλαγή του κλίματος) ή απόσυρση από τη συνθήκη», έγραψε η υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος της χώρας Teresa Ribera στο Twitter. Η Γαλλία κάλεσε επίσης τις χώρες της ΕΕ να αποχωρήσουν από κοινού εάν οι διαπραγματεύσεις δεν επιφέρουν πρόοδο φέτος.
Το Λουξεμβούργο αυτό το μήνα έστειλε επιστολή στις Βρυξέλλες ζητώντας του να τερματίσει την προστασία των επενδύσεων σε ορυκτά καύσιμα. Σε αντίθετη περίπτωση, «θα θέσει σε κίνδυνο τον ρυθμό για τον κοινό μας δρόμο για την ουδετερότητα του κλίματος», ανέφερε η επιστολή του υπουργού Ενέργειας του Λουξεμβούργου Claude Turmes.
Οι υπερασπιστές του κλίματος, οι οποίοι υποστηρίζουν την έξοδο της ΕΕ από τη συμφωνία, λένε ότι είναι απίθανη μια ουσιαστική αλλαγή, καθώς θα χρειαστεί ομόφωνη έγκριση από όλους τους υπογράφοντες - μεταξύ αυτών Ιαπωνία, Τουρκία και όλες τις χώρες της ΕΕ, εκτός από την Ιταλία, που εγκατέλειψαν τη συμφωνία το 2016.


www.worldenergynews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης