Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Equinor πουλά περιουσιακά στοιχεία στις ΗΠΑ

Η Equinor πουλά περιουσιακά στοιχεία στις ΗΠΑ

Προχωρεί σε αλλαγή της παγκόσμιας στρατηγικής

 

Η νορβηγική Equinor προσπαθεί να πουλήσει περισσότερα περιουσιακά στοιχεία στις Ηνωμένες Πολιτείες και να αποχωρήσει από πολλές άλλες χώρες ως μέρος ενός μεγάλου παγκόσμιου ανασχηματισμού καθώς προσπαθεί να επιστρέψει στα κέρδη αφού διέγραψε περιουσιακά στοιχεία 25 δις. δολάρια στις ΗΠΑ κατά την τελευταία δεκαετία.

Ενώ η εταιρεία, όπως και άλλες εταιρείες ενέργειας, έχει πληγεί από την πτώση των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου πέρυσι, ο νέος επικεφαλής διεθνών επιχειρήσεων της Equinor, Al Cook, δήλωσε ότι δεν είχε κλίμακα για την αγορά σχιστόλιθου των ΗΠΑ και είχε υποτιμήσει τη δύναμη του τοπικού ανταγωνισμού.
Η Equinor διέθεσε τα ενεργητικά σχιστόλιθου της στο Eagle Ford το 2019 και την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να πουλήσει τα περιουσιακά της στοιχεία στην επαρχία Bakken στις πολιτείες της Βόρειας Ντακότας και της Μοντάνα για περίπου 900 εκατομμύρια δολάρια. «Όλες οι χερσαίες θέσεις που λειτουργούμε στις Η.Π.Α. υπόκεινται στο ίδιο είδος ελέγχου που κάναμε στο Bakken», δήλωσε ο Cook στο Reuters.
"Έχουμε μια θέση λειτουργίας στην Utica, έχουμε μια θέση λειτουργίας στο Austin Chalk, αυτά βρίσκονται υπό πολύ ενεργό έλεγχο αυτή τη στιγμή", πρόσθεσε. Από το δεύτερο τρίμηνο του 2020, η Equinor είχε περίπου 232.000 στρέμματα στη λεκάνη της Appalachian, συμπεριλαμβανομένων 27.000 στρεμμάτων που λειτουργεί, και περίπου 114.000 καθαρά στρέμματα στο Austin Chalk στη Λουιζιάνα, περίπου τα μισά από τα οποία λειτουργούν. Ο Cook ότι η Equinor άργησε να συνειδητοποιήσει ότι η παραγωγή των ΗΠΑ δεν ήταν οικονομικά αποδοτική σε χαμηλές τιμές πετρελαίου, καθώς η χώρα ανέλαβε ουσιαστικά τον ρόλο παραγωγού του OPEC. Ωστόσο, η Equinor θα διατηρήσει και ενδεχομένως θα επεκτείνει τις δραστηριότητές της στον Κόλπο του Μεξικού, τη μεγάλη θέση φυσικού αερίου που δεν λειτουργεί στην Appalachian και την αιολική της επιχείρηση στα βορειοανατολικά των ΗΠΑ - ακολουθώντας μια παρόμοια στρατηγική με αυτήν στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου είναι σημαντικός προμηθευτής φυσικού αερίου και παραγωγός αιολικής ενέργειας. «Πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνει μια κερδοφόρα επιχείρηση χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που θα ευδοκιμήσει με το είδος των μέτρων που λαμβάνει ο Πρόεδρος Joe Biden στις ΗΠΑ ... και με τον καιρό θα εξετάσουμε τη μετατροπή αυτού του φυσικού αερίου σε επιχείρηση υδρογόνου», δήλωσε ο Cook.

Αποχώρηση από δέκα χώρες

Η Equinor έχει σήμερα παρουσία σε περισσότερες από 20 χώρες εκτός Νορβηγίας, δημιουργώντας το ένα τρίτο της συνολικής παραγωγής της ή περίπου 700.000 βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου την ημέρα. Ο Cook - ο οποίος προσχώρησε στην Equinor το 2016 μετά από μια δεκαετία στην BP, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας ως προϊσταμένου του τότε διευθύνοντος συμβούλου Bob Dudley - είπε ότι ενώ ελπίζει ότι η παραγωγή στο εξωτερικό θα αυξηθεί, πιθανότατα θα προερχόταν από λιγότερες χώρες.
Η Equinor έχει ήδη αποχωρήσει ή έχει ανακοινώσει ότι θα αποχωρήσει από περίπου 10 χώρες από το τέλος του 2019, συμπεριλαμβανομένων της Νότιας Αφρικής, της Ινδονησίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Ουρουγουάης, της Τουρκίας, της Αυστραλίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Σε μια σημαντική αλλαγή, δεν θα αναζητά πλέον «υλικό» που λειτουργεί σε χερσαίες θέσεις στο εξωτερικό, αλλά αντ 'αυτού συνεργάζεται με έμπειρους τοπικούς φορείς όπως η Rosneft στη Ρωσία, η YPF στην Αργεντινή και η Chesapeake στην Appalachian, δήλωσε ο Cook.
Θα επικεντρωθεί επίσης σε προηγουμένως ανεπτυγμένες περιοχές με ταχύτερη απόδοση επένδυσης και λιγότερο στην εξερεύνηση αιχμής. «Δεν μπορούμε να κάνουμε εξερεύνηση όπου λέμε ότι μια μέρα αυτό θα παράγει πετρέλαιο και φυσικό αέριο, γιατί μια μέρα ο κόσμος δεν θα χρειαστεί όλο το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο», δήλωσε ο Cook.

Η εταιρεία διέγραψε πρόσφατα ολόκληρη την αξία της ανάπτυξης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Τανζανία. «Πρέπει να δούμε σε τι είμαστε καλοί. Είμαστε καλοί στην υπόγεια επιφάνεια, είμαστε πολύ καλοί στο να βρούμε πετρέλαιο και φυσικό αέριο ... είμαστε καλοί σε υπεράκτια περιβάλλοντα με μεγάλα κύματα και ισχυρούς ανέμους ", είπε, προσθέτοντας ότι ταιριάζει με τη Νορβηγία, τον Κόλπο του Μεξικού των ΗΠΑ, Βραζιλία και Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και με τον Καναδά και το Αζερμπαϊτζάν. «Θέλουμε να παράγουμε περισσότερα, τουλάχιστον την επόμενη δεκαετία, αλλά θέλουμε να παράγουμε με λιγότερες εκπομπές».



www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης