Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μείωση ζήτησης στις 178.807 MWh σήμερα Τρίτη 16/2 - Οι συμμετοχές στο μείγμα

Μείωση ζήτησης στις 178.807 MWh σήμερα Τρίτη 16/2 - Οι συμμετοχές στο μείγμα
Η αυξημένη ζήτηση έχει οδηγήσει σε αύξηση της τιμής στην αγορά της επόμενης ημέρας που διαμορφώθηκε στα 62,74 ευρώ/MWh

Με τα φορτία ηλεκτρικής ενέργειας χθες να διαμορφώνονται τελικώς σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα από την αρχική πρόβλεψη το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας «άντεξε» παρά την κακοκαιρία σε ότι αφορά τουλάχιστον το δίκτυο μεταφοράς, αφού στο δίκτυο διανομής σημειώθηκαν εκτεταμένες βλάβες σε όλη τη χώρα.

Σήμερα (16/2) ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκας επισκέπτηκε στο Κρυονέρι το ΚΥΤ του ΑΔΜΗΕ μαζί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Διαχειριστή, κ. Μανουσάκη. Στην φωτο εξωφύλλου διακρίνεται ο υπουργός στο πλαίσιο των χθεσινών (15/2) επιθεωρήσεων που έκανε στα σημεία ηλεκτροδότησης.

Πάντως η ανησυχία του Διαχειριστή Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) παραμένει και για τα επόμενα εικοσιτετράωρα καθώς η ζήτηση είναι αυξημένη, ενώ ο κίνδυνος βλάβης σε γραμμή μεταφοράς εξαιτίας της ισχυρής χιονόπτωσης και των ανέμων παραμένει ορατός. Οι κίνδυνοι από την οριακή κατάσταση στην οποία λειτουργεί το σύστημα επιτείνονται λόγω της καταστροφής του αυτομετασχηματιστή στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου που περιορίζει τις δυνατότητες  χειρισμών σε περίπτωση απρόβλεπτου γεγονότος σε κάποια από τις 400 γραμμές που τροφοδοτούν την Αττική.

Η συνολική ζήτηση για σήμερα 16/2 εκτιμάται σε 178.807 MWh δηλαδή χαμηλότερη από τη χθεσινή που ξεπέρασε τις 190.000 MWh. Από το σύνολο της ζήτησης οι 34.691 MWh θα προέλθουν από υδροηλεκτρική παραγωγή της οποίας η συνεισφορά είναι πολύ αυξημένη τις τελευταίες ημέρες , 55.790 MWh από ΑΠΕ, 68.766  MWh από θερμικές μονάδες δηλαδή το σύνολο των διαθέσιμων λιγνιτικών αλλά μονάδων φυσικού αερίου.

Μεγάλη η συνεισφορά των μονάδων φυσικού αερίου 

Πρέπει να σημειωθεί ότι πολύ μεγάλη είναι η συνεισφορά στο ηλεκτρικό σύστημα των μονάδων φυσικού αερίου γεγονός που προκάλεσε κάποιες ανησυχίες όσον αφορά την επάρκεια του καυσίμου. Πάντως από την πλευρά του ΔΕΣΦΑ εκπρόσωποι του οποίου συμμετείχαν χθες σε σειρά συσκέψεων για την ασφάλεια του ενεργειακού συστήματος υπάρχει η διαβεβαίωση ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα επάρκεια φυσικού αερίου.    

Πρέπει να σημειωθεί τέλος ότι η αυξημένη ζήτηση έχει οδηγήσει σε αύξηση της τιμής στην αγορά της επόμενης ημέρας που διαμορφώθηκε στα 62,74 ευρώ/MWh για σήμερα Τρίτη 16/2.

Η τιμή σημείωσε άνοδο 17% σε σχέση με την τιμή της Δευτέρας.

Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε τα 88,82 ευρώ/MWh στις 7 το απόγευμα ενώ το χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 42,35 ευρώ/MWh στις 5 τα ξημερώματα .

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης