Οι προκλήσεις από το «modus operandi» των πετρελαϊκών κολοσσών στις ΑΠΕ

Οι προκλήσεις από το «modus operandi» των πετρελαϊκών κολοσσών στις ΑΠΕ
Η έρευνα της Westwood εξετάζει τα χαρτοφυλάκια των ευρωπαϊκών εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου
Σχετικά Άρθρα

Η Total αναμένεται να ξεπεράσει την Iberdrola και την Orsted σε εγκατεστημένη ανανεώσιμη ενέργεια έως το 2030, σύμφωνα με νέα ανάλυση της συμβουλευτικής Westwood Global Energy Group.

Η συγκεκριμένη εκτίμηση  υπογραμμίζει αναμφισβήτητα τις φιλοδοξίες μεγάλων «παικτών» του πετρελαίου και του φυσικού αερίου για να φτάσουν τα 100 GW ανανεώσιμης ισχύος έως το 2030. Στο πλαίσιο αυτό, η Enel στοχεύει τα 145 GW, η Iberdrola τα 95 GW και η Orsted 30 GW.

Το ύψος των επενδύσεων

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η Total έχει ήδη επενδύσει 8 δισεκατομμύρια δολάρια σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας  μεταξύ 2016 και 2020 με σημαντική εστίαση στα  φωτοβολταϊκά.

Τις ενεργειακές κινήσεις της Total αποκρυπτογραφεί ο επικεφαλής της Westwood, David Linden, λέγοντας ότι: «Η Total έχει κάνει μια πορεία για τη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου της, που αντικατοπτρίζεται από την προτεινόμενη αλλαγή ονόματος σε Total Energies την περασμένη εβδομάδα. Και ηγείται του δρόμου - οι στόχοι της Total είναι διπλάσιοι από τους συναγωνιστές της όπως η BP στα 50 GW».

Η έρευνα της Westwood εξετάζει τα χαρτοφυλάκια των ευρωπαϊκών εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου των BP, Shell, Total, Repsol, ENI και Equinor ,Iberdrola, Enel, NextEra Energy και Orsted.

Μελλοντικές συνεργασίες  και κρίσιμα ερωτήματα

«Η συνεργασία θα είναι ένα όλο και πιο σημαντικό μέρος του modus operandi καθώς οι τεχνολογίες, οι αγορές και οι εταιρείες συγκλίνουν, ειδικά στο πράσινο υδρογόνο όπου τα όρια είναι πιο θολά» τονίζει ο Linden.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής συμβούλων της Westwood Arindam Das θεωρεί ότι «δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα εκτιμηθεί το αναπτυσσόμενο χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου και την επενδυτική κοινότητα. Την επόμενη δεκαετία, οι εταιρείες πετρελαίου αναμένεται να υποστηριχθούν από μεγάλες επιχειρήσεις ορυκτών καυσίμων».

«Μπορεί το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών χαρτοφυλακίου τους να είναι υλικής κλίμακας για να προσφέρει σταθερές, χαμηλού κινδύνου αποδόσεις που θα αποδεχθούν οι επενδυτές; Ή μήπως οι επενδυτές αναμένουν υψηλότερο κίνδυνο, υψηλότερες αποδόσεις;

«Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα θα έχει μεγάλη επίδραση στη μετάβαση της ενέργειας και στον ρόλο των μεγάλων πετρελαίου και φυσικού αερίου» κατέληξε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης