Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σκρέκας: Έχουμε τα κονδύλια για να θωρακίσουμε το σύστημα ηλεκτροδότησης και τα δίκτυα

Σκρέκας: Έχουμε τα κονδύλια για να θωρακίσουμε το σύστημα ηλεκτροδότησης και τα δίκτυα
Οι χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης θα καλύψουν ανάγκες των δικτύων και αντικατάστασης των υπεργείων καλωδίων
Το ζήτημα της ανάγκης των επενδύσεων έθεσε ο ΥΠΕΝ κ. Κώστας Σκρέκας μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ALPHA σε σχέση με τις αδυναμίες του συστήματος ηλεκτροδότησης που ανέδειξε η Μήδεια.
Ο υπουργός αναφέρθηκε στο πρόβλημα των υπεργείων καλωδίων που αποδείχθησαν ιδιαίτερα ευάλωτα στην φάση της σφοδρής κακοκαιρίας.
Όπως είπε, ήδη έχουν προετοιμαστεί προγράμματα χρηματοδότησης της τάξης των 200 εκατ ευρώ για το Ταμείο Ανάκαμψης που θα επιτρέψουν τον εκσυγχρονισμό του συστήματος με υπόγεια καλώδια, ώστε να υπάρχει ανθεκτικότητα στα ακραία καιρικά φανόμενα.
Όπως αποδείχθηκε οι περισσότερες από 1.000 πτώσεις σε δένδρα κατά την διάρκεια των τελευταίων 36 ωρών ανακύκλωναν τον όγκο των ζημιών με αποτέλεσμα την κορύφωση των διακοπών ρεύματος.
Παράλληλα ο υπουργός αναφέρθηκε και στις προγραμματιζόμενες επενδύσεις ύψους 3 δισ από τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ, που θα διασφαλίσουν την συκγρότηση ενός αξιόπιστου συστήματος δικτύων
Οι τελικοί σχεδιασμοί για τις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΕΚ από το Ταμείο Ανάκαμψης εξάλλου, βρίσκονται υπο την αιγίδα της Εθνικής Επιτροπής που ετοιμάζει τις σχετικές προτάσεις προς υποβολή.
Παράλληλα ο υπουργός παραδέχθηκε ότι έγιναν και λάθη στους χειρισμούς αντιμετώπισης της κρίσης, καθώς δεν υπήρξε κατά περιπτώσεις η καλύτερη συνεννόηση των αρμόδιων φορέων.

Αναγκαίες οι επενδύσεις

Οι επενδύσεις στο ενεργειακό σύστημα είναι στις προτεραιότητες των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης όπως ανέφερε στο συνεδριο Athens Energy Dialogue ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης. Εξάλλου ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠΑΝ  Δ.Σκάλκος εκτίμησε στα 12 δισ την συνδυασμένη δύναμη πυρός, που αναμένεται να υπάρξει για τις επενδύσεις του ευρύτερου κλάδου τα επόμενα χρόνια.
Ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε στην επιλεξιμότητα των επενδύσεων, δίνοντας έμφαση στα ώριμα έργα που αφορούν διασυνδέσεις και δίκτυα.
Σε κάθε περίπτωση ο ΔΕΔΔΗΕ αναμένεται να περάσει σε φάση πλήρους εκσυγχρονισμού με επενδύσεις στους έξυπνους μετρητές μετά την μερική ιδιωτικοποίησή του καθώς οι μετοχοί μειοψηφίας θα είναι επενδυτικά funds.
Aναμφισβήτητα όμως, η κρίση αυτή πέραν και από τις μικροπολιτικές σε επίπεδο τοπικής αυτοδίοκησης αποκάλυψε, ότι οι ενεργειακές υποδομές έχουν μείνει πίσω και τα δίκτυα καθίστανται προβληματικά σε πιεστικές συνθήκες.
Η δεκαετία των μνημονίων άφησε τις ηλεκτρικές υποδομές με πλημελλείς επενδύσεις.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης