Ενέργεια

Η Μυτιληναίος επενδύει στην αποθήκευση - Η Κομισιόν στηρίζει την πράσινη βιομηχανία

Η Μυτιληναίος επενδύει στην αποθήκευση - Η Κομισιόν στηρίζει την πράσινη βιομηχανία
Ποιά είναι τα κριτήρια ESG που αποτελούν τη νέα τάση στις χρηματοοικονομικές προδιαγραφές
Σχετικά Άρθρα
H παρουσία του Ευάγγελου Μυτιληναίου στο συνέδριο NET ZERO ACTION έβγαλε μια σημαντική είδηση. Και αυτή δεν ήταν τα 2.000 MW ΑΠΕ και 2.000 MW Φυσικού Αερίου στην τριετία, αφού μετά την εξαγορά του πακέτου της Εγνατίας το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ ξεπερνά ήδη τα 1750 MW και αν σε αυτά θα προστεθούν άλλα 100 MW μέσα σε ένα χρόνο, πλησιάζει πολύ κοντά στο προαναφερθέν νούμερο.
Για το φυσικό αέριο εξάλλου με την έναρξη λειτουργίας του CCGT το χαρτοφυλάκιο θα φτάσει τα 2.000 MW.
To νέο στοιχείο είναι οι επενδύσεις στην αποθήκευση και είναι αυτές, που θα επιτρέψουν στο Αλουμίνιο να εξασφαλίσει την πράσινη ενέργεια σε ένα βάθος χρόνου μέχρι το 2030 και να μειώσει σημαντικά το αποτύπωμα άνθρακα. Για το πράσινο Αλουμίνιο η πρώτη αναφορά είχε γίνει από τον πρόεδρο κατά τα εγκαίνια του CCGT το 2019.
Κατά το συνέδριο που έλαβε χώρα χθες 18/2 είπε συγκεκριμένα ο κ. Μυτιληναίος," ότι η παραγωγή των ΑΠΕ θα καταστεί φθηνότερη με την τεχνολογία της αποθήκευσης, στην οποία επενδύουμε για να μειώσουμε το κόστος".

Οι Βρυξέλλες παρακολουθούν στενά

Η επόμενη ημέρα χαρακτηρίζεται από δύο άξονες. Ο ένας είναι η εφαρμογή των κριτηρίων ESG στις επενδύσεις και ο άλλος η βοήθεια με πολλούς τρόπους στην βιομηχανία.
Είπε ο Valle Antti, που συμετείχε στο ένα από τα τρία πάνελ, εκπρόσωπος της Κομισιόν DG Grow για τον κλάδο των ενεργοβόρων βιομηχανιών, "κοιτάμε τα εθνικά σχέδια που κατατίθενται στο Ταμείο Ανάκαμψης με προτεραιότητα στην ενεργοβόρο βιομηχανία".
Αντίστοιχα ο Guy Thiran, γενικός διευθυντής της Eurometaux Bruxelles, τόνισε, "πρέπει να έχουμε πρόσβαση σε ανταγωνιστικές τιμές για εναλλακτικές πηγές ενέργειας σε σχέση με τον άνθρακα."
Προκύπτει δηλαδή ότι σε κορυφαίο ευρωπαϊκό επίπεδο, η ενίσχυση της βιομηχανίας εξετάζεται πλέον πολύ σοβαρά με διττό στόχο την ανταγωνιστικότητα σε συνδυασμό με την μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Κερδοφορία με παράλληλη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα

Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και η στρατηγική της Μυτιληναίος, όπως αναπτύχθηκε με τον κ. Μυτιληναίο να σημειώνει."Μειώσαμε κατά 60% τις εκπομπές τα ελευταία 10 χρόνια, γιατί το κάναμε;Νιώθαμε τις επιταγές της κοινωνίας και θέλαμε να μείνουμε πιστοί στις δεσμέυσεις μας".
Σε ερώτηση της επκεφαλής ΕΜΕΑ για το Bloomberg NEF Dana Pekins, αν είναι η ώρα οι ελληνικές επιχειρήσεις να κοιτάξουν το θέμα, ο κ. Μυτιλναίος απάντησε θετικά, αναφερόμενος και σε πρωτοβουλίες της κυβερνητικής πλευράς.
Σε άλλη ερώτηση, αν η επιχείρηση μπορεί να συνδυάσει την κερδοφορία με την πράσινη στροφή, ο κ. Μυτιληναίος απάντησε ότι δεν τίθεται θέμα κερδών σε αντιδιαστολή με το κλίμα.
Η καινοτομία θα φέρει χαμηλότερο κόστος και καλύτερα ποιοτικά προϊόντα.
Και βέβαια η δίοκηση θα είναι υπόλογη στους μετόχους κάθε χρόνο για την μείωση του αποτυπώματος άνθρακα.

Κριτήρια ESG: Χρηματοοικονομική αναβάθμιση

Το ζήτημα των κριτηρίων επένδυσης ESG είναι επίσης μια νέα τάση, για την οποία ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Σωκράτης Λαζαρίδης σημείωσε, ότι δαπανώνται στην παρούσα φάση τεράστια ποσά για έρευνα αυτών των κριτηρίων, που συνδυάζουν το περιβάλλον με την κοινωνική συνεισφορά των επιχειρήσεων.
Στο πάνελ όπου ήσαν παρόντες μεταξύ άλλων ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο καθηγητής Αντρίκος Παπανδρέου, κοινή ήταν η άποψη ότι η προεδρία Biden συμβάλλει τα μέγσιτα προς την πρόοδο αυτής της προοπτικής.
Στο επενδυτικό πάνελ στην συνέχεια με την παρουσία εκπροσώπων επενδυτικών ομίλων, ο Ιsmael Guerrero της Canadian Solar, έδειξε μεγάλη εμπιστοσύνη στις νέες ευνοϊκές συνθήκες που εξαφαλίζει η μείωση του κόστους των ανανεώσιμων πηγών και στον δρόμο που ανοίγεται για τις νέες επενδυτικές προκλήσεις.
Αντίστοιχα η Valerie Smith chief sustainability officer της Citi αναφέρθηκε στα μεγάλα πλεονεκτήματα που τα ESG εξασφαλίζουν στην χρηματοδότηση και αντίστοιχα στην έκδοση των πράσινων ομολόγων, που είναι πολύ πιθανό να δούμε από την Μυτιληναίος.
Τα κριτήρια του ESG έχουν δύο πλευρές, η μια της χρηματοδότησης και η δεύτερη της επενδυτικής αξιολόγησης και συνδέονται άμεσα την καθαρή ενέργεια και τις περιβαλλοντικές προδοαγραφές.
Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και ο Patrick Drouot αναλυτής και διαχειριστής της Fidelity.
Συμπερασματικά η Μυτιληναίος αποκτά έναν χαρακτήρα επιχείρησης που μετασχηματίζεται από μια βιομηχανία ενεργοβόρο με μονάδες φυσικού αερίου σε μια εταιρική οντότητα χαμηλών εκπομπών άνθρακα, πολιτική θα επιβληθεί σε όλα τα τμηματά της.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης