Υδρογόνο: H Ευρώπη θα κετέχει την μερίδα του λέοντος των παγκόσμιων επενδύσεων 300 δισ

Υδρογόνο: H Ευρώπη θα κετέχει την μερίδα του λέοντος των παγκόσμιων επενδύσεων 300 δισ
Πάνω από 300 δισ. δολάρια οι παγκόσμιες επενδύσεις αυτήν τη δεκαετία με την Ευρώπη να προσελκύει περίπου το 45%

 

Τα περισσότερα από τα προγραμματισμένα έργα υδρογόνου στον κόσμο και το μεγαλύτερο μέρος των σχετικών επενδύσεων αυτή τη δεκαετία αναμένεται να είναι στην Ευρώπη, σύμφωνα με έκθεση της βιομηχανίας, καθώς αγωνίζεται να αυξήσει τα καύσιμα χαμηλών εκπομπών άνθρακα για να ανταποκριθεί στους στόχους για το κλίμα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταστήσει το υδρογόνο «σανίδα» για την εξάλειψη των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050, με σχέδια για την εγκατάσταση 40GW ηλεκτρολυτών αυτήν τη δεκαετία - εξοπλισμός για την παραγωγή υδρογόνου χωρίς εκπομπές με νερό και ανανεώσιμη ισχύ.
Η ΕΕ διαθέτει σήμερα λιγότερα από 0,1 GW ηλεκτρολύτες και στοιχηματίζει σε ταχεία απανθρακοποίηση του χάλυβα, των βαρέων μεταφορών και των χημικών ουσιών, οι τελευταίες από τις οποίες χρησιμοποιούν ήδη υδρογόνο που παράγεται από ορυκτά καύσιμα.
Από τα 228 έργα υδρογόνου που ανακοινώθηκαν παγκοσμίως, το 55% από αυτά - 126 έργα - βρίσκονται στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Συμβούλιο Υδρογόνου, στον πρώτο απολογισμό για τα παγκόσμια project αγωγών, που πραγματοποιήθηκε με τη συμβουλευτική εταιρεία McKinsey.

Χρηματοδότηση

Τα περισσότερα αναμένεται να ξεκινήσουν αυτή τη δεκαετία, εστιάζοντας στο ανανεώσιμο υδρογόνο ή το υδρογόνο με βάση τα ορυκτά καύσιμα, χρησιμοποιώντας τεχνολογία για τη σύλληψη των εκπομπών.
Εάν υλοποιηθούν όλα τα προγραμματισμένα έργα, η έκθεση αναφέρει ότι οι παγκόσμιες επενδύσεις θα ξεπεράσουν τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια αυτήν τη δεκαετία, με την Ευρώπη να προσελκύει περίπου το 45% του συνόλου.
Η πλειονότητα αυτής της χρηματοδότησης δεν έχει ακόμη εξασφαλιστεί. Ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Υδρογόνου Daryl Wilsonα πέδωσε το προβάδισμα της Ευρώπης σε πρώιμες επενδύσεις σε αλυσίδες εφοδιασμού υδρογόνου και έργα όπως τα τρένα με καύσιμα υδρογόνου της Γερμανίας, καθώς και στις πολιτικές για την κλιματική αλλαγή. «Αυτό το σταθερό περιβάλλον δέσμευσης πολιτικής επιτρέπει στη βιομηχανία να έχει την εμπιστοσύνη να ενεργήσει», σημείωσε.

Τα μέλη του Συμβουλίου Υδρογόνου - συμπεριλαμβανομένων των Royal Dutch Shell Plc, BMW, Microsoft Corp και Sinopec - σχεδιάζουν να αυξήσουν τις επενδύσεις υδρογόνου έξι φορές έως το 2025, από τα επίπεδα του 2019.
Η έκθεση επισήμανε τις τεράστιες προκλήσεις που αναμένονται για την κλιμάκωση της παραγωγής υδρογόνου, την κατασκευή υποδομών μεταφοράς και αποθήκευσης και την επέκταση μαζικά της ανανεώσιμης ισχύος για την παραγωγή καυσίμου. Εάν συμβεί αυτό, το ανανεώσιμο υδρογόνο θα μπορούσε να επιτύχει την ισοτιμία κόστους με βάση τα ορυκτά καύσιμα έως το 2028 σε περιοχές με άφθονη φτηνή ανανεώσιμη ισχύ, όπως η Μέση Ανατολή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μελών του Συμβουλίου Υδρογόνου.


www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης