Ενέργεια

Αναστατώνει η παρέμβαση Bolsonaro στην Petrobras μετά τις αυξήσεις των τιμών στα καύσιμα

Αναστατώνει η παρέμβαση Bolsonaro στην Petrobras μετά τις αυξήσεις των τιμών στα καύσιμα

H Morgan Stanley υποβαθμίζει τα ομόλογα της Βραζιλίας και χαρακτηρίζει ανησυχητικές τις προοπτικές

 

Η Morgan Stanley αφαίρεσε τη σύσταση «like» για τα κρατικά ομόλογα της Βραζιλίας τη Δευτέρα 22/2/2021, επικαλούμενη δημοσιονομικές ανησυχίες και πιθανές διαρροές μετά την απόλυση του επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πετρελαίου Petrobras από τον πρόεδρο της χώρας Jair Bolsonaro.

Η παρέμβαση σε μια από τις πιο πολύτιμες εταιρείες της Βραζιλίας, μαζί με την υπόσχέση να μειώσουν τις τιμές στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, οδήγησε σε πτώση τη τιμή της μετοχής και τα ομόλογα της Petrobras τη Δευτέρα.
Η Morgan Stanley ανακοίνωσε ότι η προηγούμενη αισιόδοξη σύσταση της για το κρατικό χρέος της Βραζιλίας εξαρτάται από την κυβέρνηση να αντιμετωπίζει φορολογικά προβλήματα μέσω μεταρρυθμίσεων. "Οι αλλαγές στην Petrobras είναι ανησυχητικές από αυτή την άποψη, καθώς δείχνουν ότι η ανοχή για τις μη δημοφιλείς πολιτικές είναι χαμηλή, πιθανόν να οφείλεται σε εκλογικά ζητήματα", ανέφεραν οι αναλυτές της τράπεζας.
«Επιπλέον, η έκθεση των επενδυτών μέσω της Petrobras είναι πολύ υψηλή σε μια στιγμή που το spread είναι σχεδόν σε επίπεδα ρεκόρ.

Aυξήσεις τιμών

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Jair Bolsonaro προχώρησε στην απόλυση του Castello Branco μετά από εβδομάδες έντασης για τις αυξήσεις των τιμών των καυσίμων.
" Η Petrobras αύξησε τις τιμές των καυσίμων γεγονός που προκάλεσε ανησυχία σχετικά με την πολιτική τιμών της εταιρείας, η οποία οδήγησε τους αναλυτές να υποβαθμίσουν τις μετοχές της φοβούμενοι πιθανή πολιτική παρέμβαση.
Οι επενδυτές ανησυχούν για πιθανή πολιτική παρέμβαση, καθώς ο παραγωγός πετρελαίου επιβεβαίωσε ότι η Petrobras θα επέτρεπε στις εγχώριες τιμές να διαφέρουν από τις διεθνείς τιμές για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους από ό, τι είχε προηγουμένως αποκαλυφθεί. Σύμφωνα με το Reuter η Petrobras υπολογίζει τη διεθνή ισοτιμία τιμών των καυσίμων που πωλεί για περίοδο ενός έτους.

Η απροθυμία του λαϊκιστή προέδρου της Βραζιλίας να ανεχθεί τις αυξήσεις τιμών σύμφωνα με τις διακυμάνσεις της αγοράς θα μπορούσε επίσης να μειώσει τον ενθουσιασμό των πιθανών προσφερόντων, δήλωσε ο Edmar Almeida, καθηγητής που ειδικεύεται στην ενέργεια στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο. «Είναι πολύ σαφές στην αγορά ότι η κυβέρνηση της Βραζιλίας και ακόμη και η κοινωνία δεν είναι διατεθειμένες να επιτρέψουν σε μια εταιρεία με ελευθερία να ορίσει τιμές στις πιο κρίσιμες στιγμές», δήλωσε ο Almeida.
«Αυτή η αβεβαιότητα θα κάνει σίγουρα δυσκολότερη την πώληση των διυλιστηρίων», πρόσθεσε ο Almeida. "Όποιος αγοράσει θα θέλει ελευθερία να καθορίσει τιμές, διαφορετικά η επιχείρηση δεν θα είναι βιώσιμη."

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης