Ενέργεια

Reuters: Χωρίς δεσμευτικά πρότυπα η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων στην ΕΕ

Reuters: Χωρίς δεσμευτικά πρότυπα η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων στην ΕΕ

Tι αναφέρει το προσχέδιο της ΕΕ για την αναβάθμιση των κτιρίων

 

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστηρίζουν το σχέδιο να επεκτείνουν μαζικά τις ανακαινίσεις κτιρίων για τη μείωση των εκπομπών, σύμφωνα με ένα σχέδιο εγγράφου που επικαλείται το Reuters, αλλά δεν υποστήριξαν ρητά τη χρήση νομικά δεσμευτικών προτύπων ενεργειακής απόδοσης για να το πράξουν.

Οι Βρυξέλλες ενθαρρύνουν τις χώρες της ΕΕ να χρησιμοποιήσουν τις ανακαινίσεις κτιρίων για να ενισχύσουν τις θέσεις εργασίας στον κατασκευαστικό τομέα και να βοηθήσουν στην οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία του κορωναϊού, ενώ ταυτόχρονα αναβαθμίζουν τα ενεργοβόρα κτίρια που παράγουν περισσότερο από το ένα τρίτο των εκπομπών CO2 της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σχέδιο τον Οκτώβριο που υπερδιπλασιάζει τον ετήσιο ρυθμό με τον οποίο ανακαινίζονται τα κτίρια της ΕΕ για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης. Οι χώρες της ΕΕ διαπραγματεύονται την απάντησή τους στις προτάσεις. Ένα σχέδιο της απάντησής τους, το οποίο επικαλείται το Reuters, θα έβλεπε χώρες να συσπειρώνονται πίσω από την έκκληση για «μαζική αύξηση των ανακαινίσεων σε σχεδόν επίπεδα μηδενικής ενέργειας».
Το ταμείο οικονομικής ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ για τον COVID-19 προσφέρει μια «κρίσιμη ευκαιρία» για αύξηση των ανακαινίσεων, ανέφερε το προσχέδιο, προσθέτοντας ότι η υποστήριξη ανακαίνισης για ιδιοκτήτες σπιτιού και επιχειρήσεις θα πρέπει να επεκταθεί μέσω πράσινων ομολόγων, δανείων και φορολογικών κινήτρων.

Ελάχιστα πρότυπα ενεργειακής αναβάθμισης

Ωστόσο, το σχέδιο εγγράφου δεν υποστήριξε ρητά ένα βασικό μέρος του σχεδίου της Επιτροπής - την καθιέρωση νομικά δεσμευτικών ελάχιστων προτύπων ενεργειακής απόδοσης της ΕΕ για τα υπάρχοντα κτίρια, τα οποία η Επιτροπή θα προτείνει αργότερα φέτος.
Ο στόχος θα ήταν να οριστεί μια ημερομηνία, ώστε τα πρότυπα να καταστούν δεσμευτικά και να ωθήσουν τους ιδιοκτήτες κτιρίων να αναβαθμίσουν τα ακίνητα εγκαίρως για να συμμορφωθούν.
Το προσχέδιο ανέφερε ότι η σύνδεση των ελάχιστων προτύπων ενεργειακής απόδοσης με τις ανακαινίσεις «μπορεί, ιδίως εάν συνοδεύεται από προγράμματα κατάρτισης και προσόντων για επαγγελματίες κτιρίων, να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος εξασφάλισης πιο εκτεταμένων ανακαινίσεων».
Εάν η ΕΕ θέλει να αυξήσει το ποσοστό ανακαίνισής της, δεν υπάρχει «εναλλακτική λύση» για τη χρήση υποχρεωτικών ελάχιστων προδιαγραφών ενεργειακής απόδοσης, δήλωσε ο Brook Riley, επικεφαλής υποθέσεων της ΕΕ σστοτον κατασκευαστή μόνωσης Rockwool Group. "Ήρθε η ώρα οι ηγέτες της ΕΕ να ξεκινήσουν τη συζήτηση και να συμφωνήσουν κατάλληλα φιλόδοξες υποχρεωτικές πολιτικές", συμπλήρωσε.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης