Τελευταία Νέα

Αποζημίωση εκτός διαγωνισμού προς εξέταση για τα πρώτα Υπεράκτια Αιολικά

Αποζημίωση εκτός διαγωνισμού προς εξέταση για τα πρώτα Υπεράκτια Αιολικά
Η Α. Σδούκου εκτιμά ότι ο ανταγωνισμός θα συμπιέσει τα κόστη μακροπρόθεσμα αλλά για να υπάρξει η κρίσιμη μάζα έργων θα χρειαστεί χρόνο

Με πιλοτικά έργα και εγγυημένη τιμή εκτός διαγωνιστικής διαδικασίας  θα ανοίξει η αγορά των υπεράκτιων ελληνικών πάρκων στην Ελλάδα, την οποία βολιδοσκοπούν ήδη μεγάλοι ξένοι και εγχώριοι επενδυτές.

Ο λόγος είναι αφενός  η ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού για την εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών έργων και αφετέρου η ανάγκη να εντοπιστούν προβλήματα που δεν μπορούν να προβλεφθούν και να εξεταστεί στη συνέχεια η λύση τους.

Αυτός είναι ο άξονας που θα κινηθεί το θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της νέας αυτής αγοράς των ΑΠΕ, σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από τις τοποθετήσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ κατά την χθεσινή διαδικτυακή ημερίδα της ΕΛΕΤΑΕΝ.

Λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του ελληνικού θαλάσσιου  χώρου, θα δοθεί βάρος  για πιλοτικά έργα που θα αναδείξουν τα προβλήματα και τις λύσεις για όσα θα ακολουθήσουν, τόνισε ο υπουργός κ. Κώστας Σκρέκας επισημαίνοντας την βαρύτητα που δίνει το υπουργείο στην ανάπτυξη του συγκεκριμένου κλάδου.

Την ίδια άποψη εξέφρασε και η γενική γραμματέας  Ενέργειας κ. Αλεξάνδρα Σδούκου εξειδικεύοντας το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί το υπουργείο, δεν απέκλεισε την αποζημίωση των πρώτων έργων με διαδικασίες εκτός διαγωνισμού στο πλαίσιο ενός μεταβατικού σταδίου. 

Με ειδική πρόβλεψη οι διαγωνισμοί ΑΠΕ στα υπεράκτια αιολικά

Η κ. Σδούκου μιλώντας για την αποζημίωση της ενέργειας που θα παράγεται από υπεράκτια αιολικά πάρκα, τόνισε ότι θα κοινοποιήσει στην Κομισιόν το νέο σχήμα των διαγωνισμών ΑΠΕ με ειδική πρόβλεψη για τα υπεράκτια αιολικά.

Εκτίμησε δε ότι ο ανταγωνισμός μέσω των διαγωνισμών θα συμπιέσει τα κόστη μακροπρόθεσμα, αλλά για να υπάρξει αυτή η κρίσιμη μάζα έργων θα χρειαστεί χρόνο και δεν απέκλεισε να ακολουθηθεί μια ενδιάμεση διαδικασία με αποζημίωση των πρώτων έργων με ένα διαφορετικό καθεστώς από τους διαγωνισμούς.

Ο Γενικός Γραμματέας Χωροταξίας κ. Μπακογιάννης μάλιστα μιλώντας για τον Χωροταξικό Σχεδιασμό των θαλάσσιων αιολικών πάρκων, αναφέρθηκε στην πιθανή αδειοδότηση μια πιλοτικής εφαρμογής σε μια επιλεγμένη περιοχή ,ίσως μέσω μιας νομοθετικής ρύθμισης.

Αξιοσημείωτη ήταν και η παρέμβαση του προέδρου του ΔΑΠΕΕΠ κ. Γιάννη Γιαρέντη για τις τιμές αποζημίωσης. Στο πλαίσιο του νέου θεσμικού πλαισίου, είπε ο κ. Γιάννης Γιαρέντης,  θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή ώστε αφενός να προσελκυθούν οι αναγκαίες επενδύσεις και να καταστεί εμπορικά βιώσιμη η ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων στη χώρα μας και την ελληνική αγορά και αφετέρου να μην δημιουργηθεί υπέρμετρο βάρος στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και στον ΕΛΑΠΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης