Ενέργεια

Η Exxon πούλησε περιουσιακά στοιχεία στο Ην. Βασίλειο και την Βόρ. Θάλασσα για πάνω από 1 δισ. δολ.

Η Exxon πούλησε περιουσιακά στοιχεία στο Ην. Βασίλειο και την Βόρ. Θάλασσα για πάνω από 1 δισ. δολ.

Η Exxon δήλωσε ότι θα διατηρήσει το μη λειτουργικό της μερίδιο σε ανάντη περιουσιακά στοιχεία στο νότιο τμήμα της Βόρειας Θάλασσας

 

Η Exxon Mobil Corp πούλησε μη λειτουργικά περιουσιακά στοιχεία εξερεύνησης και παραγωγής του Ηνωμένου Βασιλείου και της Βόρειας Θάλασσας στο fund, HitecVision για περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια, καθώς η εταιρεία πετρελαίου επιδιώκει να απελευθερώσει ρευστότητα και να επικεντρωθεί σε ορισμένα μεγάλα έργα.

Η συμφωνία περιλαμβάνει συμμετοχές σε 14 πεδία παραγωγής, τα οποία διαχειρίζεται κυρίως η Shell, καθώς και συμφέροντα στη σχετική υποδομή. Η Exxon θα μπορούσε επίσης να λάβει περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια σε ενδεχόμενες πληρωμές με βάση την αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων.
Η Exxon ανακοίνωσε την Τετάρτη 24/2/2021 ότι η HitecVision, η οποία αγόρασε τα περιουσιακά στοιχεία της Exxon στη Νορβηγική Βόρεια Θάλασσα για 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019, εξαγόρασε μέσω της βρετανικής της μονάδας Neo το μερίδιο παραγωγής της Exxon, το οποίο υπολογίζεται σε 38.000 βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου ημερησίως (boepd) και θα υπερδιπλασιάσει την παραγωγή της NEO σε περίπου 70.000 boepd, καθιστώντας την μεταξύ των πέντε κορυφαίων παραγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Exxon δήλωσε ότι θα διατηρήσει το μη λειτουργικό της μερίδιο σε ανάντη περιουσιακά στοιχεία στο νότιο τμήμα της Βόρειας Θάλασσας, καθώς και το ενδιαφέρον της για την υποδομή αερίου και υγρών της Shell Esso.
Ο Tom Ellacott, ανώτερος αντιπρόεδρος της Wood Mackenzie, δήλωσε ότι μένει να δούμε αν η Exxon μπορεί να αποχωρήσει πλήρως από το Ηνωμένο Βασίλειο, προσθέτοντας ότι υπάρχει πιθανότητα εξόδου και από άλλες χώρες στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και των Κάτω Χωρών. Ο ρυθμός εξόδου της Exxon ήταν πολύ χαμηλότερος σε σχέση με άλλες εταιρείες πετρελαίου, δήλωσε ο Ellacott, προσθέτοντας ότι η αξία της συμφωνίας είναι σε γενικές γραμμές σύμφωνα με την εκτίμηση του Wood Mackenzie.

Αρχικά, η Exxon ήλπιζε να συγκεντρώσει περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια από την πώληση στη Βόρεια Θάλασσα, η οποία είχε προγραμματιστεί για τα τέλη του 2019. Τον Ιούνιο του 2020, πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι το χαρτοφυλάκιο ήταν πιθανότερο να συγκεντρώσει 1 δισεκατομμύριο έως 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια, δεδομένης της αδυναμίας των τιμών του πετρελαίου πέρυσι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης