Τελευταία Νέα

Η Πορτογαλία ξεκινά την παραγωγή πράσινου υδρογόνου έως το τέλος του 2022 - Επενδύσεις 10 δισ. ευρώ

Η Πορτογαλία ξεκινά την παραγωγή πράσινου υδρογόνου έως το τέλος του 2022 - Επενδύσεις 10 δισ. ευρώ

 Στην τελική ευθεία οκτώ έργα

 

Η Πορτογαλία θα ξεκινήσει την παραγωγή πράσινου υδρογόνου έως τα τέλη του 2022 και έχει ήδη ιδιωτικές επενδύσεις αξίας περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ για οκτώ έργα που αναμένεται να προχωρήσουν, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Joao Matos Fernandes.

Σε συνέντευξη του στο Reuters δήλωσε ότι υπήρχαν επίσης αρκετά «προ-συμβόλαια για την αγορά και συναρμολόγηση ηλεκτρολυτών» για την παραγωγή καυσίμου μηδενικού άνθρακα που παράγεται από ηλεκτρόλυση από νερό χρησιμοποιώντας ανανεώσιμη αιολική και ηλιακή ενέργεια.
Ένα τέτοιο υδρογόνο είναι ακριβότερο να εξαχθεί από την πολύ ρυπογόνο συμβατική μέθοδο χρήσης θερμότητας και χημικών αντιδράσεων για την απελευθέρωση υδρογόνου από άνθρακα ή φυσικό αέριο, γνωστό ως καφέ και γκρι υδρογόνο αντίστοιχα. Το υδρογόνο χρησιμοποιείται πλέον ως επί το πλείστον στη βιομηχανία διύλισης πετρελαίου και στην παραγωγή λιπασμάτων αμμωνίας, αλλά τομείς όπως η χαλυβουργία, οι μεταφορές και οι χημικές ουσίες αρχίζουν να αναπτύσσουν εφαρμογές υδρογόνου μεγάλης κλίμακας για να αντικαταστήσουν σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα καθώς οι χώρες προσπαθούν να μειώσουν τη ρύπανση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκπονήσει ένα σχέδιο για την αναβάθμιση των έργων πράσινου υδρογόνου σε τομείς που ρυπαίνουν προκειμένου να επιτύχει τον στόχο των καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050 και σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς αναμένεται να ανέρχεται σε 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι την ημερομηνία αυτή.
«Μέχρι το τέλος του 2022, σίγουρα θα υπάρχει παραγωγή πράσινου υδρογόνου στην Πορτογαλία», δήλωσε ο Matos Fernandes. «Το πράσινο υδρογόνο, με την πάροδο του χρόνου, θα επιτρέψει στην Πορτογαλία να αλλάξει εντελώς το προφίλ της και να γίνει χώρα εξαγωγής ενέργειας». Ανέφερε ότι επτά ομάδες υπέβαλαν αιτήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος IPCEI της Ευρώπης για έργα κοινού ενδιαφέροντος για να συμμετάσχουν σε ένα προγραμματισμένο «εξαγωγικό σύμπλεγμα υδρογόνου» κοντά στο λιμάνι του Sines, από όπου θα μπορούσε να αποσταλεί υδρογόνο στο Ρότερνταμ.
Οι συνολικές επενδύσεις εκεί εκτιμάται σε περίπου 7 δισεκατομμύρια ευρώ. Μια κοινοπραξία που περιλαμβάνει την πορτογαλική EDP, την εταιρεία πετρελαίου Galp, τη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής ανεμογεννητριών στον κόσμο Vestas, μεταξύ άλλων, βρίσκεται πίσω από ένα από τα έργα. Στην Estarreja στη βόρεια Πορτογαλία, η τοπική εταιρεία Bondalti Chemicals στοχεύει να επενδύσει 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε μια εγκατάσταση υδρογόνου. Συνολικά, αυτά προβλέπουν εγκατεστημένη ισχύ άνω των 1.000 μεγαβάτ (MW).

Ο Matos Fernandes δήλωσε ότι η Πορτογαλία διαπραγματεύεται επίσης με την Ισπανία την κατασκευή ενός αγωγού για ανανεώσιμο αέριο, συμπεριλαμβανομένου του υδρογόνου, από το Sines στη Γαλλία, διασχίζοντας την Ισπανία.

Συνεργασία για το λίθιο

Η Ισπανία και η Πορτογαλία θέλουν επίσης να αναπτύξουν ένα φιλόδοξο διασυνοριακό έργο λιθίου εκμεταλλευόμενοι τη γεωγραφική εγγύτητα των αποθεμάτων λιθίου τους και στοχεύοντας να καλύψουν ολόκληρη την αλυσίδα από την εξόρυξη έως τη διύλιση, και την κατασκευή κυψελών μπαταριών έως την ανακύκλωση μπαταριών, σημείωσε. Η Πορτογαλία είναι ήδη ένας μεγάλος παραγωγός λιθίου χαμηλής ποιότητας κυρίως για τη βιομηχανία κεραμικών, αλλά ετοιμάζεται να κατασκευάσει μέταλλο υψηλότερης ποιότητας που χρησιμοποιείται σε ηλεκτρικές μπαταρίες αυτοκινήτων. Ένας πολυαναμενόμενος διαγωνισμός αδειοδότησης για περιοχές με λίθιο που καθυστέρησε η πανδημία COVID-19 θα πραγματοποιηθεί έως το τέλος του έτους, δήλωσε ο Matos Fernandes. Υποσχέθηκε ότι ο διαγωνισμός θα λάβει υπόψη τις περιβαλλοντικές ανησυχίες των τοπικών κοινοτήτων και δεν θα υπάρξει εξόρυξη λιθίου «με οποιοδήποτε κόστος». Ο υπουργός είπε επίσης ότι η Πορτογαλία θα χρησιμοποιήσει την εξάμηνη προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να οριστικοποιήσει έναν νόμο ορόσημο που θα κάνει τους κλιματικούς στόχους του μπλοκ μη αναστρέψιμους και θα επιταχύνει τις μειώσεις των εκπομπών αυτή τη δεκαετία, αναμένοντας να εγκριθεί κατά το πρώτο εξάμηνο 2021.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης