Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Περαιτέρω διευκολύνσεις στην «Ελληνικός Χρυσός», που ψάχνει για στρατηγικό επενδυτή

Περαιτέρω διευκολύνσεις στην «Ελληνικός Χρυσός», που ψάχνει για στρατηγικό επενδυτή
Οι Καναδοί αναζητούν στρατηγικό επενδυτή καθώς το επενδυτικό σχέδιο είναι εμπροσθοβαρές

Παράταση 18 μηνών έδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) στη χρονική ισχύ της άδειας εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού στη «Μονάδα Εμπλουτισμού» στις Σκουριές.
Η σχετική άδεια είχε δοθεί τον Σεπτέμβριο του 2019 στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» και αφορούσε, εκτός από την ολοκλήρωση της εγκατάστασης του εξοπλισμού στο εργοστάσιο εμπλουτισμού, και την εγκατάσταση υπαίθριων βοηθητικών υποδομών.Η εταιρεία πρέπει πλέον να ολοκληρώσει τις κατασκευαστικές εργασίες, συμπεριλαμβανομένης και της κατασκευής του κτιρίου της μονάδας, προκειμένου να προστατέψει τον εκτεθειμένο εξοπλισμό, μια επένδυση που εκτιμάται στα 5 εκατ. δολάρια.

Παράλληλα, εντός του επόμενου δεκαημέρου αναμένεται ότι θα εισαχθεί στη Βουλή προς κύρωση η τροποποίηση της σύμβασης μεταβίβασης (είχε υπογραφεί το 2003) των Μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής από το ελληνικό Δημόσιο στην «Ελληνικός Χρυσός», θυγατρική της καναδικής Eldorado Gold.
Το αναβαθμισμένο επενδυτικό σχέδιο που τη συνοδεύει, μετά από τις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών, έχει «κλειδώσει» σε συνολικές επενδύσεις, ύψους 3,1 δισ. δολαρίων έναντι 1,4 δισ. δολαρίων του προηγούμενου σχεδίου.


Η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή

Προκειμένου να καλυφθεί η διαφορά, οι Καναδοί αναζητούν στρατηγικό επενδυτή που θα εξασφαλίσει την επιπλέον χρηματοδότηση του έργου κατά 1,7 δισ. δολάρια, τη στιγμή μάλιστα που το επενδυτικό σχέδιο είναι εμπροσθοβαρές με τις πρώτες επενδύσεις, άνω του ενός δισ. ευρώ να πρέπει να υλοποιηθούν εντός της πρώτης πενταετίας. Η αναζήτηση επενδυτή είχε ξεκινήσει μήνες πριν κλείσει η συμφωνία με την κυβέρνηση, με στόχο να επιμεριστεί το κόστος του επενδυτικού σχεδίου. Στελέχη της εταιρείας υποστηρίζουν ότι υπάρχουν ενδιαφερόμενοι επενδυτές, ωστόσο ήταν διστακτικοί πριν κλείσει η νέα σύμβαση μεταβίβασης, η οποία θα διασφαλίσει την απρόσκοπτη υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου.

Το νέο πλάνο για τα μεταλλεία Κασσάνδρας, περιλαμβάνει τα τρία μεταλλεία (Ολυμπιάδας και Στρατωνίου-Μαύρων Πετρών τα οποία βρίσκονται σε φάση παραγωγής, καθώς και το έργο των Σκουριών) ενώ στο επίμαχο θέμα της μονάδας μεταλλουργίας χρυσού, δίνεται στην εταιρεία περιθώριο χρόνου, 12 έως 24 μηνών, για να καταθέσει νέα πρόταση για την υλοποίησή της, βάσει νέας τεχνοοικονομικής μεθόδου.

Στο περιβαλλοντικό κεφάλαιο, δεσμεύεται για την εφαρμογή της τεχνολογίας ξηρής απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων, την πλήρη επαναπλήρωση του επιφανειακού και του υπόγειου ορύγματος μετά το τέλος της μεταλλευτικής περιόδου, την εφαρμογή τεχνολογίας paste filling, με επαναχρησιμοποίηση του συνόλου των μεταλλευτικών καταλοίπων για την επαναπλήρωση των υπόγειων στοών κλπ.

Για την ελληνική οικονομία, η νέα σύμβαση μεταφράζεται σε σταθερά έσοδα 2 δισ. ευρώ για τα κρατικά ταμεία τα επόμενα 25 χρόνια, σε αύξηση κατά 10% των μεταλλευτικών τελών και επέκταση της εφαρμογής τους σε όλο το περιεχόμενο των εξορυσσόμενων μετάλλων (ad valorem) και σε επιπλέον έσοδα άνω των 200 εκατ. ευρώ από τα μεταλλευτικά δικαιώματα, που συνολικά θα ανέλθουν σε 300 εκατ. ευρώ, για το Ελληνικό Δημόσιο και τον Δήμο Αριστοτέλη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, έως σήμερα η επένδυση έχει αποφέρει στην εθνική οικονομία 2,1 δισ. δολάρια σε επενδύσεις, 1.650 θέσεις εργασίας, 375 εκατ. ευρώ έσοδα για το κράτος και 892 εκατ. ευρώ σε Έλληνες προμηθευτές.

Τα τρία μεταλλεία

Το ενεργό μεταλλείο των Μαύρων Πετρών, στην περιοχή Μαδέμ Λάκκου Στρατωνίου, είναι ένα υπόγειο μεταλλείο αργύρου, μολύβδου και ψευδαργύρου το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί το 1957 και τέθηκε σε επαναλειτουργία, μετά από εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση, το 2006. Σήμερα παράγει συμπυκνώματα μολύβδου - αργύρου και ψευδαργύρου ενώ τα συνολικά αποθέματα του έργου υπολογίζονται σε 1 εκ. τόνους μεταλλεύματος.

Στο ενεργό της Ολυμπιάδας, το προϋπάρχον υπόγειο μεταλλείο χρυσού αργύρου-μολύβδου-ψευδαργύρου έχει εκσυγχρονιστεί και εισήλθε σε φάση παραγωγής το 2017. Παράγει τρία συμπυκνώματα μολύβδου/αργύρου, ψευδαργύρου και χρυσού, με εκτιμώμενη διάρκεια ζωής βάσει της τρέχουσας καταγραφής αποθεμάτων, στα 22 έτη.

Οι Σκουριές θεωρούνται ένα παγκοσμίου κλάσης πορφυριτικό κοίτασμα το οποίο περιέχει 0,49% χαλκό και 0,74 γρ/τόνο χρυσό. Ο σχεδιασμός του έργου προβλέπει τον συνδυασμό υπόγειας και επιφανειακής εκμετάλλευσης και η διάρκεια ζωής του υπολογίζεται στα 23 έτη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης