Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πώς αυτονομούνται ενεργειακά πόλεις της Αυστραλίας με βάση τοπικές Ανανεώσιμες

Πώς αυτονομούνται ενεργειακά πόλεις της Αυστραλίας με βάση τοπικές Ανανεώσιμες
Mια νέα αλλαγή θα επιτρέπει στους χειριστές δικτύου να εξυπηρετούν πελάτες που ζουν σε απομακρυσμένα μέρη, με «αυτόνομα συστήματα ισχύος»

Σε μια καινοτόμα διαδικασία δοκιμής για σύνδεση σε αυτόνομο μικρο- Δίκτυο, προχωρούν δύο βικτοριανές πόλεις της Αυστραλίας, βασιζόμενες στις τοπικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αποθήκευση, σύμφωνα με το reneweconomy.com.au

Όπως αναφέρεται, η εν λόγω δοκιμή συντονίζεται από το Κέντρο Νέων Ενεργειακών Τεχνολογιών (C4NET), μια πρωτοβουλία που επινοήθηκε από τη βικτοριανή κυβέρνηση, η οποία στοχεύει να φέρει κοντά τις επιχειρήσεις, τις κοινότητες και τους ερευνητικούς οργανισμούς για να βρουν καινοτόμους τρόπους για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος από άνθρακα.

Παράλληλα, μια νέα αλλαγή θα επιτρέπει στους χειριστές δικτύου να εξυπηρετούν πελάτες που ζουν σε απομακρυσμένα μέρη, με «αυτόνομα συστήματα ισχύος».

Τα οφέλη των πολιτειών

Για τις εν λόγω πόλεις, προβλέπονται σημαντικές και εξυπηρετικές πολιτικές. Βρίσκονται στο τέρμα μεγάλων αγροτικών γραμμών ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες εκτός από το κόστος συντήρησης, ενέχουν επίσης κινδύνους αποτυχίας λόγω καταιγίδων, πυρκαγιών και σκόνης. Είναι σαφές ότι η ηλιακή ενέργεια και η αποθήκευση προσφέρουν μια φθηνότερη και πιο αξιόπιστη επιλογή, και τα ρυθμιστικά εμπόδια έχουν πλέον αρθεί.

Άλλες πόλεις στη Βικτώρια, όπως η Yackandandah και το Newstead, έχουν μιλήσει για την προμήθεια 100% ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για τις ανάγκες τους σε ηλεκτρική ενέργεια, αλλά στο πλαίσιο της συνολικής δομής του δικτύου. Άλλες κοινότητες, όπως η Mallacoota, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού, θεωρούνται επίσης υποψήφιες για έξοδο από το δίκτυο. Μάλιστα, έχουν ήδη επωφεληθεί από μια νέα μπαταρία αποθήκευσης ενέργειας.

Ο διευθύνων σύμβουλος του C4NET James Seymour είπε ότι ο στόχος της δοκιμής ήταν πρωτίστως να μάθει πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα μικροδίκτυα και να εφαρμοστεί ευρέως αυτή η γνώση. Είπε ότι οι πόλεις επελέγησαν κυρίως επειδή οι κοινότητες είχαν ήδη «σηκώσει μανίκια» για την ενεργειακή μετάβαση.

Η υπάρχουσα κατάσταση

«Όλα τα ευρήματα είναι δημόσια. Εάν περισσότερες πόλεις μπορούν να λύσουν τις προκλήσεις τους με μικροδίκτυα στο μέλλον και να το κάνουν πιο αποτελεσματικά επειδή έχουν ενημερωθεί από τη μελέτη, τότε όλα μοιάζουν ιδανικά.

Ο Seymour είπε ότι υπήρχαν πιθανές εξοικονομήσεις κόστους στους διανομείς για τη δημιουργία μικροδίκτυων σε πιο απομακρυσμένες κοινότητες. «Η ικανότητα παραγωγής αλλάζει. Αλλά όλα αυτά είναι ευκαιρίες. Υπήρχαν ρυθμιστικά εμπόδια που δυσκολεύονταν να επικεντρωθούν σε οτιδήποτε άλλο εκτός από την αξιοπιστία του εφοδιασμού».

Τι εξετάζεται

Μαζί με το C4NET και το Powercor, η Central Victorian Greenhouse Alliance και η ανανεώσιμη εταιρεία υποδομής Ovida συμμετέχουν επίσης στη μελέτη. Η τριετής μελέτη χρηματοδοτείται εν μέρει από το Ταμείο Αξιοπιστίας Περιφερειακών και Απομακρυσμένων Κοινοτήτων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Και οι δύο πόλεις είναι πολύ μικρές. Σύμφωνα με την απογραφή του 2016, η πόλη Donald έχει πληθυσμό 1.498 και η Tarnagulla έχει πληθυσμό μόλις 133. Σκοπός των φόρουμ που θα διεξαχθούν προσεχώς, είναι σύμφωνα με τον επικεφαλής της Powercor, Greg Hannan, «η μελέτη του τρόπου με τον οποίο η πόλη χρησιμοποιεί ενέργεια και εάν οι απαιτήσεις της θα μπορούσαν να καλυφθούν καλύτερα από ένα έξυπνο μικροδίκτυο. Θα εξετάσει επίσης την πιθανή εξοικονόμηση κόστους και τη βελτιωμένη αξιοπιστία της κατάργησης των γραμμών τροφοδοσίας».

«Το μέλλον της ενέργειας καθοδηγείται από τις επιλογές των πελατών και η Powercor έχει μεγάλο ρόλο στην ενεργοποίησή τους. Αυτή η μελέτη θα εξετάσει πώς μπορούμε καλύτερα να σχεδιάσουμε και να κατασκευάσουμε μικροδίκτυα για να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα για τους πελάτες, τις κοινότητες και το περιβάλλον μας», συμπλήρωσε ο κ. Hannan.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης