Περιβάλλον

Για πρώτη φορά «πράσινη αναλογία περιουσιακών στοιχείων» για τις ευρωπαϊκές τράπεζες από το 2022

Για πρώτη φορά «πράσινη αναλογία περιουσιακών στοιχείων» για τις ευρωπαϊκές τράπεζες από το 2022

Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται η αναλογία από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών

 

Οι τράπεζες στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να δημοσιεύσουν μια πρωτοποριακή «πράσινη αναλογία περιουσιακών στοιχείων» (GAR) ως βασικό μέτρο των φιλικών προς το κλίμα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους από το επόμενο έτος, πρότεινε τη Δευτέρα 1/3/2021 ο τραπεζικός παρατηρητής της ΕΕ. Καθώς η τάση για βιώσιμες επενδύσεις αυξάνεται, οι ρυθμιστικές αρχές θέλουν οι επενδυτές να λαμβάνουν πιο αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με τα ανοίγματα μιας τράπεζας στην κλιματική αλλαγή, καθώς οι καταιγίδες και άλλα καιρικά γεγονότα επηρεάζουν την αξία των περιουσιακών στοιχείων και των υποχρεώσεών τους.


Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) ανακοίνωσε ότι η αναλογία, που θα τεθεί σε επίσημη δημόσια διαβούλευση , θα μετρήσει το ποσό των φιλικών προς το κλίμα δανείων, προκαταβολών και χρεωστικών τίτλων σε σύγκριση με το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων στον ισολογισμό ενός δανειστή για να φθάσει σε ποσοστό επί τοις εκατό.

"Πιστεύω ότι είναι η πρώτη φορά που οι ρυθμιστικές αρχές ζητούν μια πράσινη αναλογία περιουσιακών στοιχείων", δήλωσε ο Piers Haben, διευθυντής τραπεζών, αγορών, καινοτομίας και καταναλωτών της EBA. "Οι αριθμοί μπορεί να είναι μονοψήφιοι για τις τράπεζες στην αρχή και για αυτό το πλαίσιο θα είναι σημαντικό. Όταν μια τράπεζα μιλάει για το πού θέλει να είναι το 2030, αυτό θα είναι πολύ ενδιαφέρον σχετικά με την πράσινη αναλογία περιουσιακών στοιχείων.

" Η νέα «ταξινόμηση» της ΕΕ θα χρησιμοποιηθεί για να καθορίσει ποια περιουσιακά στοιχεία είναι περιβαλλοντικά βιώσιμα. Η EBA επεσήμανε ότι πολλοί ενδιαφερόμενοι έχουν έννομο συμφέρον για τους φυσικούς και μεταβατικούς κινδύνους στους οποίους οι τράπεζες εκτίθενται από την κλιματική αλλαγή. Οι τράπεζες είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν πίεση από τους επενδυτές για να δείξουν ποια μέτρα λαμβάνουν για να αυξήσουν το GAR τους με την πάροδο του χρόνου, αν και λίγοι δανειστές αναμένεται να φτάσουν το 100%. Το GAR θα δημοσιεύεται στην ετήσια έκθεση μιας τράπεζας, ξεκινώντας από το 2022 με βάση δεδομένα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Οι τράπεζες θα πρέπει επίσης να δημοσιεύσουν τρεις άλλους δείκτες που δείχνουν τον βαθμό στον οποίο προμήθειες από συμβουλευτικές υπηρεσίες, σημαντικές συναλλαγές και ανοίγματα εκτός ισολογισμού προέρχονται από φιλικές προς το κλίμα δραστηριότητες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης