Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανανέωση των περιοριστικών μέτρων στην Ευρώπη - «Απροθυμία» για τα εμβόλια

Ανανέωση των περιοριστικών μέτρων στην Ευρώπη - «Απροθυμία» για τα εμβόλια
Το Βερολίνο πιθανώς να υιοθετήσει πρόταση του υπουργείου Υγείας για «οικειοθελή επιστράτευση» ιδιωτικών ιατρείων ως «μίνι εμβολιαστικών κέντρων»

Παράταση των περιοριστικών μέτρων επί τρεις τουλάχιστον εβδομάδες, μέχρι τις 28 Μαρτίου, πρόκειται να αποφασίσει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας αλλά και οι Αρχές των κρατιδίων, σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ. Η συζήτηση της καγκελαρίου Μέρκελ με τους ηγέτες των 16 κρατιδίων θα πραγματοποιηθεί σήμερα. Οπως φαίνεται, όλοι προσπαθούν να καταλήξουν σε ένα ανανεωμένο πλάνο που θα επιτρέψει τη λειτουργία του λιανεμπορίου σε περιοχές με σχετικά χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο.

Επίσης, ενδέχεται να υπάρξει σταδιακή χαλάρωση κάποιων μέτρων. Ισως την ερχόμενη εβδομάδα να επιτραπούν οι συναθροίσεις περισσότερων ατόμων από διαφορετικά νοικοκυριά. Την ίδια στιγμή, οι Γερμανοί γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την επέλαση του τρίτου πανδημικού κύματος. 

 

Προκειμένου να βελτιώσει την ταχύτητα του εμβολιαστικού προγράμματος το Βερολίνο πιθανώς να υιοθετήσει πρόταση του υπουργείου Υγείας για «οικειοθελή επιστράτευση» ιδιωτικών ιατρείων ως «μίνι εμβολιαστικών κέντρων». Στην ίδια πρόταση περιλαμβάνεται και η δυνατότητα διενέργειας δύο δωρεάν διαγνωστικών «rapid tests» σε όλους τους Γερμανούς μέχρι τα τέλη Ιουνίου. 

Απροθυμία Γάλλων για το εμβόλιο - «Πρόβλημα» στο Ισραήλ 


Διαστάσεις έχει λάβει η διστακτικότητα των Γάλλων να εμβολιαστούν κατά της COVID-19. Ιδιαίτερο προβληματισμό γεννά η άρνηση του 50% των εργαζομένων στους γαλλικούς οίκους ευγηρίας να εμβολιαστούν, γεγονός που υπονομεύει την προσπάθεια θωράκισης της υγείας των ηλικιωμένων που στεγάζονται εκεί. Σε μία άλλη εξέλιξη, αποτροπιασμό έχει προκαλέσει η άρνηση διάθεσης εμβολίων από την κυβέρνηση του Ισραήλ στους Παλαιστινίους. Ισραηλινοί υγειονομικοί, όπως ο Ιταμάρ Γκρότο που συντόνισε τη διαχείριση της πανδημίας στη χώρα, κάλεσε την πολιτική ηγεσία να βοηθήσει στον εμβολιασμό όλων των Παλαιστινίων προκειμένου να μπει τέλος στην πανδημία.

Εν τω μεταξύ, ο γενικός εισαγγελέας του Ισραήλ, Αβιτσάι Μάντελμπλιτ, σε επιστολή του προς τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Μέιρ Μπεν Σαμπάντ, καταγγέλλει την αυθαιρεσία του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου όσον αφορά τη «διπλωματία των εμβολίων», προειδοποιώντας ότι δεν μπορεί μονομερώς να διανείμει τις εμβολιαστικές δόσεις της χώρας σε Αφρική, Ευρώπη και Λατινική Αμερική, καθώς θα έπρεπε πρώτα να έχει τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησής του.

www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης