Ενέργεια

ΕΙΑ: Ρεκόρ στα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ – Αυξήθηκαν κατά 21,6 εκατ. βαρέλια σε μια εβδομάδα

ΕΙΑ: Ρεκόρ στα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ – Αυξήθηκαν κατά 21,6 εκατ. βαρέλια σε μια εβδομάδα

Υποχώρησαν τα αποθέματα βενζίνης και αποσταγμάτων

 

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκαν με ρεκόρ άνω των 21 εκατομμυρίων βαρελιών την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι ροές στα διυλιστήρια υποχώρησαν σε χαμηλό όλων των εποχών λόγω του παγώματος του Τέξας που άφησε χωρίς ηλεκτρική ενέργεια εκατομμύρια καταναλωτές.

Με τα διυλιστήρια να μην μπορούν να επεξεργαστούν τα αποθέματα αργού πετρελαίου, βενζίνης και αποσταγμάτων τα οποία επίσης υποχώρησαν δραματικά, ειδικά στην περιοχή της Ακτής του Κόλπου όπου κατέγραψαν πτώση ρεκόρ, δήλωσε η Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας την Τετάρτη.

Τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 21,6 εκατομμύρια βαρέλια, η μεγαλύτερη αύξηση από ποτέ, την εβδομάδα έως τις 26 Φεβρουαρίου στα 484,6 εκατομμύρια βαρέλια. Οι αναλυτές είχαν προβλέψει πτώση 932.000 βαρελιών. «Αυτή η πτώση βασίζεται στο 100% στην καταιγίδα στο Τέξας», δήλωσε ο John Kilduff, συνεργάτης της Again Capital Markets στη Νέα Υόρκη.
«Η καταιγίδα έκλεισε την ικανότητα διύλισης των ΗΠΑ κατά μήκος της ακτής του Κόλπου, ενώ η ζήτηση παρέμεινε σε άλλα μέρη της χώρας. Οι ροές αργού διυλιστηρίου μειώθηκαν κατά 2,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα την τελευταία εβδομάδα και το συνολικό ποσοστό χρήσης των διυλιστηρίων υποχώρησε 12,6 εκατοστιαίες μονάδες σε χαμηλό όλων των εποχών στο 56%, ανέφερε η ΕΙΑ.

Η χρήση διύλισης στις ακτές του Κόλπου των ΗΠΑ μειώθηκε λίγο περισσότερο από το 40% της συνολικής χωρητικότητάς του, καταγράφοντας χαμηλό ρεκόρ. Αρκετά μεγάλα διυλιστήρια κατά μήκος του Κόλπου έκλεισαν εντελώς κατά τη διάρκεια της καταιγίδας και έπρεπε να αντιμετωπίσουν τα κατεψυγμένα εξαρτήματα καθώς ξεκίνησαν αργά. «Δεν με εκπλήσσει, που χρειάστηκε μια επιπλέον εβδομάδα για να ξεκινήσουν όλοι. Ήταν μια τεράστια καταιγίδα και έκλεισε ουσιαστικά κάθε διυλιστήριο», δήλωσε ο Bob Yawger, διευθυντής ενεργειακών συμβολαίων στο Mizuho.

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο μετά τα στοιχεία, με το αμερικανικό αργό να σημειώνει άνοδο 3,20% στα 61,66 δολ. το βαρέλι, περί τις 19:20 ώρα Ελλάδας και το Brent να ενισχύεται 2,7% στα 64,40 δολάρια το βαρέλι.

Η αύξηση οφείλεται επίσης σε μεγάλη άνοδο των εισαγωγών αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ, η οποία ενισχύθηκε κατά 1,66 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με την ΕΙΑ.
Τα αποθέματα βενζίνης των ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 13,6 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα, τα περισσότερα, στα 243,5 εκατομμύρια βαρέλια, σε σύγκριση με τις προσδοκίες για πτώση 2,3 εκατομμυρίων βαρελιών.
Τα αποθέματα αποστάγματος, τα οποία περιλαμβάνουν πετρέλαιο και πετρέλαιο θέρμανσης, μειώθηκαν κατά 9,7 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα σε 143 εκατομμύρια βαρέλια, έναντι των προσδοκιών για πτώση 3 εκατομμυρίων βαρελιών.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης