Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Άνοδος 5% για το πετρέλαιο - Συμφωνία στον ΟΠΕΚ+ για συνέχιση των περικοπών και τον Απρίλιο

Άνοδος 5% για το πετρέλαιο - Συμφωνία στον ΟΠΕΚ+ για συνέχιση των περικοπών και τον Απρίλιο

Η Σαουδική Αραβία θα επεκτείνει τις εθελοντικές περικοπές πετρελαίου κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα κατά ένα μήνα έως και τον Απρίλιο

 

Upd Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του συμφώνησαν να επεκτείνουν τις περικοπές πετρελαίου κατά ένα μήνα έως τον Απρίλιο, δίνοντας μικρές εξαιρέσεις στη Ρωσία και το Καζακστάν, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, αφού αποφάσισαν ότι η ζήτηση ανάκαμψης από την πανδημία ήταν ακόμη εύθραυστη παρά το πρόσφατο ράλι των τιμών του πετρελαίου.

Δύο πηγές του ΟΠΕΚ + δήλωσαν στο Reuters ότι ο ηγέτης του ΟΠΕΚ, Σαουδική Αραβία, έχει επίσης προσφερθεί να παρατείνει τις εθελοντικές περικοπές παραγωγής πετρελαίου κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα (bpd) κατά ένα μήνα έως τον Απρίλιο.


Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν σχεδόν 5% την Πέμπτη 4/3/2021 λόγω πιθανής επέκτασης των εθελοντικών περικοπών παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία και τον Απρίλιο, καθώς οι υπουργοί του ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί τους συνέχισαν να συζητούν για το μέλλον των περικοπών του εφοδιασμού.

Περί τις 18:50 ώρα Ελλάδας το Brent σημείωνε άνοδο 5,17%, στα 67,32 δολάρια το βαρέλι και το αργό ενισχυόταν 5,11% στα 64,46 δολάρια το βαρέλι.
Οι υπουργοί του ΟΠΕΚ+ ξεκίνησαν την συνάντηση στις 1300 GMT για να συζητήσουν το μέλλον μιας μείωσης της παραγωγής πετρελαίου.
Η Σαουδική Αραβία σκέφτεται να επεκτείνει τις εθελοντικές περικοπές πετρελαίου κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα κατά ένα μήνα έως και τον Απρίλιο, σύμφωνα με πηγή του ΟΠΕΚ + που επικαλείται το Reuters.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman και ο αντιπρόεδρος της Ρωσίας Alexander Novak,  μέλη του ΟΠΕΚ +, πρέπει να αποφασίσουν με τους συμμάχους τους εάν ένα ράλι στις τιμές του πετρελαίου είναι αρκετό για να απαιτήσει περισσότερη προσφορά ή εάν η αβεβαιότητα σχετικά με την κρίση του κορωναϊού απαιτεί περισσότερη προσοχή.

«Η αβεβαιότητα σχετικά με τον ρυθμό ανάκαμψης δεν έχει υποχωρήσει», δήλωσε ο υπουργός της Σαουδικής Αραβίας. «Θα ήθελα για άλλη μια φορά να ζητήσω προσοχή και επαγρύπνηση».
Ο Novak επαναλάμβανε αυτά τα σχόλια λέγοντας ότι η αγορά πετρελαίου δεν είχε αποκατασταθεί πλήρως και τα νέα κρούσματα κορωνοϊού δημιουργούν αβεβαιότητα. Η Ρωσία επιμένει να αυξήσει την παραγωγή για να αποφύγει την περαιτέρω αύξηση των τιμών η οποία ενισχύει την παραγωγή σχιστολιθικού από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι εκτιμήσεις της αγοράς

«Αν αυτό είναι το αποτέλεσμα, τότε είναι πολύ μακριά από αυτό που η αγορά πιθανώς συζητούσε για αύξηση 1,5 εκατομμυρίων βαρελιών μόλις πριν από λίγες ημέρες, οπότε είναι μια αλλαγή που τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα θα αντικατοπτρίζεται σε μια ανάκαμψη των τιμών », δήλωσε ο Ole Hansen, της Saxo Bank.

Οι αναλυτές και οι trader εκτιμούν ότι το τετράμηνο ράλι τιμών από λιγότερο 40 δολ. το βαρέλι δεν αντιστοιχεί με τη ζήτηση και ότι οι φυσικές πωλήσεις δεν αναμένεται να αντιστοιχούν στην προσφορά μέχρι αργότερα το 2021. Αλλά με τιμές άνω των 60 δολ., ορισμένοι αναλυτές εκτιμούσαν ότι ο ΟΠΕΚ + θα αυξήσει την παραγωγή κατά περίπου 500.000 βαρέλια την ημέρα (bpd).

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρά την αύξηση ρεκόρ άνω των 21 εκατομμυρίων βαρελιών στα αποθέματα αργού πετρελαίου την περασμένη εβδομάδα, τα αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών καθώς τα διυλιστήρια σταμάτησαν την παραγωγή λόγω του παγώματος του Τέξας.Επίσης, ενισχύοντας το συναίσθημα, οι δυνάμεις Houthi της Υεμένης ανακοίνωσαν ότι είχαν εκτοξεύσει πύραυλο σε μια εγκατάσταση Saudi Aramco στην πόλη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας αλλά δεν υπήρξε επιβεβαίωση από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης