National Energy: Εξαγορά Χαρτοφυλακίου Έργων ΑΠΕ

National Energy: Εξαγορά Χαρτοφυλακίου Έργων ΑΠΕ
Η ΝΕ αναζητά ενεργά επενδυτικές ευκαιρίες για εξαγορά λειτουργούντων αιολικών και φωτοβολταικων πάρκων στην Ελλάδα

Η National Energy (NE) ολοκλήρωσε την εξαγορά χαρτοφυλακίου λειτουργούντων αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων στην Ελλάδα συνολικής ισχύος περίπου 70MW από το Κεφάλαιο Επιχειρηματικών Συμμέτοχων IBG Hellenic Fund III (HFIII), το οποίο τελεί υπό τη διαχείρισης της Hellenic Capital Partners ΑΕΔΑΚΕΣ (HCP). Το ποσό της συναλλαγής δεν έγινε γνωστό.

Η ΝΕ ιδρύθηκε πριν από δύο χρόνια με στόχο την ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) σε όλη την Ευρώπη, με αφετηρία την Ελλάδα. Έχει εξασφαλίσει αποκλειστικά δικαιώματα ανάπτυξης για ένα αδειοδοτημένο χαρτοφυλάκιο στο σύνολό του 270 MW, το οποίο έχει συμμετάσχει επιτυχώς στον ελληνικό μηχανισμό ανταγωνιστικών διαδικασιών ΑΠΕ και εξασφαλίσει τιμή πώλησης για 20 χρόνια, και πλεόν δρομολογείται η υλοποίησή του με 161MW υπό κατασκευή.

Στο πλαίσιο του στρατηγικού της σχεδιασμού, η ΝΕ αναζητά ενεργά επενδυτικές ευκαιρίες για εξαγορά λειτουργούντων αιολικών και φωτοβολταικων πάρκων στην Ελλάδα.

Ο κ. Γιώργος Λάγιος, Country Manager της ΝΕ στην Ελλάδα, δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την υποστήριξη που έλαβε η ΝΕ από την HCP καθ 'όλη τη διάρκεια της συναλλαγής. Επιπρόσθετα τόνισε ότι: «η συγκεκριμένη εξαγορά προσδίδει πρόσθετο πλεονέκτημα στην NE καθώς παράλληλα θα συνεργαστεί και με μια έμπειρη ομάδα μηχανικών που θα ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της εταιρείας μας ώστε να λειτουργήσει ως ένας πλήρως καθετοποιημένος ανεξάρτητος παραγωγός ενέργειας με δυνατότητες οι οποίες ξεκινούν από την ανάπτυξη, χρηματοδότηση και κατασκευή και φτάνουν έως τη λειτουργία και τη συνολική διαχείριση (asset management) έργων ΑΠΕ. Αυτή η συναλλαγή αποτελεί επίσης έμπρακτη απόδειξη της ικανότητας της ΝΕ να συμμετέχει σε ανταγωνιστικές διαδικασίες και να ολοκληρώνει επιτυχώς συναλλαγές με διαφανή και αξιόπιστο τρόπο».

Με τη συναλλαγή αυτή, το HFIIΙ, αποεπενδύει το σύνολο των λειτουργούντων έργων ΑΠΕ τα οποία βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιό του. Έχοντας πλέον ρευστοποιήσει την πλειονότητα των συμμετοχών του, το HFIII οδεύει σε πλήρη αποεπένδυση και αποτελεί το 4ο κατά σειρά Κεφάλαιο Επιχειρηματικών Συμμετοχών, υπό την διαχείριση της HCP, που εξασφαλίζει σημαντικές αποδόσεις για τους επενδυτές του.

Ο κ. Σπύρος Παπαδάτος, Διευθύνων Σύμβουλος της HCP δήλωσε: «Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την NE για τη προσπάθεια που κατέβαλαν και τη δέσμευσή τους για το κλείσιμο αυτής της συναλλαγής. Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαιτέρως τους επενδυτές μας, θεσμικούς και ιδιώτες, για την αγαστή συνεργασία και την αμέριστη εμπιστοσύνη που μας περιέβαλαν καθ’ όλη τη διάρκεια της συμπόρευσης μας. Το HFIII, αποτελεί το πρώτο Κεφάλαιο Επιχειρηματικών Συμμετοχών στην Ελλάδα το οποίο συστάθηκε στοχεύοντας αμιγώς σε επενδύσεις στον κλάδο των ΑΠΕ, διαβλέποντας εγκαίρως τις προοπτικές αυτού. Σήμερα το ενδιαφέρον για επενδύσεις στον τομέα των ΑΠΕ, τόσο από εγχώριες όσο και από διεθνείς εταιρείες και επενδυτές, ξεπερνάει ακόμα και τους στόχους οι οποίοι έχουν τεθεί σε εθνικό επίπεδο».

 Σε ότι αφορά την συναλλαγή η Akereos Capital ενήργησε ως αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος της ΝΕ ενώ η Τράπεζα Πειραιώς έχοντας ως νομικό σύμβουλο την δικηγορική εταιρεία Λαμπαδάριος & Συνεργάτες, χορήγησε τη τραπεζική χρηματοδότηση. Οι δικηγορικές εταιρείες KLC Law Firm και Squire Patton Boggs ενήργησαν ως νομικοί σύμβουλοι της ΝΕ ενώ νομικός σύμβουλος της HCP ήταν η δικηγορική εταιρεία Σεϊσογλου & Νικολαϊδου. Τεχνικοί σύμβουλοί στη συναλλαγή ήταν η TUV Hellas, ασφαλιστικοί σύμβουλοι η Marsh & Co, ενώ η E&Y ενήργησε ως οικονομικός και φορολογικός σύμβουλος της ΝΕ.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης