Ενέργεια

Η Ιταλία θα μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά 60% έως το 2030

Η Ιταλία θα μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά 60% έως το 2030

Τηλεφωνική επικοινωνία του ιταλού υπουργού περιβάλλοντος με τον εκπρόσωπο των ΗΠΑ John Kerry

 

Η Ιταλία σχεδιάζει να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά περίπου 60% έως το 2030, αφού χρησιμοποιήσει 80 δισεκατομμύρια ευρώ κονδυλίων της ΕΕ για την ενεργειακή μετάβαση τα επόμενα πέντε χρόνια, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας Roberto Cingolani.

Σύμφωνα με το Reuters σε τηλεφωνική συνομιλία με τον απεσταλμένο των ΗΠΑ για το κλίμα John Kerry ο Cingolani χαρακτήρισε το σχέδιο μείωσης εκπομπών «μια τεράστια βελτίωση».

Η ΕΕ έθεσε πρόσφατα έναν στόχο μείωσης των εκπομπών κατά 55% έως το 2030, ενώ στο τελευταίο εθνικό σχέδιο ενέργειας, το οποίο παρουσιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2019, η Ιταλία έθεσε ως στόχο τη μείωση κατά 33% έως το ίδιο έτος.
Οι πολιτικές για το κλίμα βρίσκονται στο επίκεντρο της ημερήσιας διάταξης στις Βρυξέλλες, η οποία θέλει να επιτύχει "καθαρό μηδέν" στις εκπομπές έως το 2050.
Τον Δεκέμβριο, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να μειώσουν τις καθαρές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% από τα επίπεδα του 1990 έως το 2030, ενισχύοντας ουσιαστικά έναν υπάρχοντα στόχο 40%.

Ο πρωθυπουργός Mario Draghi έθεσε την κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο των σχεδίων του δημιουργώντας ένα νέο υπουργείο μετάβασης της ενέργειας που είναι υπεύθυνο για την πράσινη ατζέντα της χώρας.

«Σκοπεύουμε να εγκαταστήσουμε 40 gigawatt ώρες ανανεώσιμης ενέργειας στη χώρα για να επιταχύνουμε την αποξήρανση μέχρι το 2050», δήλωσε ο Cingolani στον Kerry. Ο υπουργός είπε ότι μια βασική εστίαση ήταν στη μείωση της γραφειοκρατίας για να επιτρέπεται η ταχύτερη έγκριση ενεργειακών έργων.

Πολλές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένου του γίγαντα της Enel και του διαχειριστή δικτύου Terna, έχουν παραπονεθεί ότι μια υπερβολικά περίπλοκη διαδικασία αδειοδότησης εμποδίζει την πρόοδο. «Αν μπορείς να αλλάξεις οποιαδήποτε γραφειοκρατία θα είσαι ο ήρωάς μου», του είπε ο Kerry.


www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης