Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Blackrock, HSBC, Brookfield στον δρόμο για μηδενικές εκπομπές άνθρακα

Blackrock, HSBC, Brookfield στον δρόμο για μηδενικές εκπομπές άνθρακα
Η τελευταία πρωτοβουλία είναι η Taskforce on Scaling Voluntary Carbon Markets, την οποία ο Mark Carney βοήθησε να ξεκινήσει.

Οι έξι μεγαλύτερες τράπεζες της Wall Street έχουν πλέον υποσχεθεί να φτάσουν σε μηδενικές εκπομπές, μετά την ένταξη της Citigroup Inc., της Goldman Sachs και της Wells Fargo & Co. στην ομάδα για την κλιματική αλλαγή σύμφωνα με το Bloomberg.

Τι σημαίνει όμως το "net-zero"; Για τον πλανήτη, είναι το σημείο στο οποίο σταθεροποιούνται τα επίπεδα των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, τερματίζοντας την απότομη αύξηση των εκπομπών από τη βιομηχανική επανάσταση που μας έφερε σε επικίνδυνα επίπεδα υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα το ερμηνεύουν με διάφορους τρόπους. Θα μπορούσε να σημαίνει τη συνέχιση της χρηματοδότησης δραστηριοτήτων ορυκτών καυσίμων υψηλής έντασης άνθρακα, ή ακόμη και τη χρήση δημιουργικής λογιστικής για την εξισορρόπηση της βαθμολογίας εκπομπών.

Ή θα μπορούσε να σημαίνει ενεργή συνεργασία με εταιρείες για να διασφαλίσουν ότι έχουν αξιόπιστα κλιματικά σχέδια, χρησιμοποιώντας την εκποίηση ή την απόσυρση της πίστωσης και των υπηρεσιών τους ως απειλή είτε κίνητρο για να εθυγραμμιστούν οι επιχειρήσεις.

Ο ενδιάμεσος χώρος είναι τεράστιος και δεν υπάρχει παγκόσμια επίβλεψη του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιείται ο όρος «καθαρό μηδέν» στον ιδιωτικό τομέα.
Για χρόνια, η κατάρτιση τέτοιων ορισμών αφέθηκε σε φιλικές προς τις επιχειρήσεις μη κυβερνητικές οργανώσεις και στις πιο προοδευτικές βιομηχανικές ομάδες.
Το πρωτόκολλο για το αέριο του θερμοκηπίου, για παράδειγμα, ξεκίνησε το 1997 από το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Πόρων και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Επιχειρήσεων για την Αειφόρο Ανάπτυξη.
Πιο πρόσφατα, μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα συμμετέχουν άμεσα στην ανάπτυξη αυτών των προτύπων.

Διαχείριση περιουσιακών στοιχείων 33 τρισ. δολ.

Ένα νέο πλαίσιο για καθαρές μηδενικές επενδύσεις που ανακοινώθηκε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα αναπτύχθηκε από τον Όμιλο Θεσμικών Επενδυτών για την Κλιματική Αλλαγή.
Ο οργανισμός αποτελείται από συνταξιοδοτικά ταμεία και διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων που διαχειρίζονται συνολικά 33 τρισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων των Pacific Investment Management Co. και Fidelity International.

Παίρνει μια σημαντική στάση στην προειδοποίηση ενάντια σε ένα από τα μεγαλύτερα κενά στις δεσμεύσεις καθαρού μηδενικού άνθρακα: χρήση αντισταθμίσεων άνθρακα για τη μείωση των εκπομπών. Το πιο συνηθισμένο παράδειγμα είναι η φύτευση δέντρων ή η προστασία των δασών παρά, για παράδειγμα, η μείωση της εξάρτησης από τον άνθρακα, το πετρέλαιο και το μεθάνιο.

Ωστόσο, οι συστάσεις βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και δεν αντιμετωπίζουν πλήρως τη ρύπανση που προέρχεται από εταιρείες και έργα που υποστηρίζονται από τη χρηματοοικονομική βιομηχανία.

Ένα άλλο σημαντικό πλαίσιο είναι η ειδική ομάδα για τις δημοσιονομικές γνωστοποιήσεις που σχετίζονται με το κλίμα. Ιδρύθηκε από τον πρώην κυβερνήτη της Τράπεζας της Αγγλίας Mark Carney και τον ιδρυτή του Bloomberg LP Michael R. Bloomberg και είναι το μόνο εργαλείο για την αναφορά κινδύνων για το κλίμα.
Ωστόσο, η έρευνα του ETH Zurich διαπιστώνει ότι ο οργανισμός είχε περιορισμένο αποτέλεσμα, κυρίως επειδή βασίζεται σε εθελοντικές εκθέσεις. Οι συγγραφείς βρήκαν εταιρείες που χρησιμοποίησαν το πλαίσιο επικεντρωμένο στις δύο κατηγορίες TCFD που ήταν λιγότερο σημαντικές για την επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής - διακυβέρνηση και διαχείριση κινδύνων - ενώ παραμελούν να παράσχουν πολλές λεπτομέρειες σχετικά με τη στρατηγική, τις μετρήσεις και τους στόχους που μπορούν να έχουν πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στον πλανήτη .

Εθελοντικές αντισταθμίσεις άνθρακα

Η τελευταία πρωτοβουλία είναι η Taskforce on Scaling Voluntary Carbon Markets, την οποία ο Carney βοήθησε επίσης να ξεκινήσει. Η ομάδα, η οποία περιλαμβάνει χρηματοδότες και μεγάλους ρυπαντές, όπως αεροπορικές εταιρείες και εταιρείες γεωργίας, θέλει να αυξήσει την αγορά εθελοντικών αντισταθμίσεων άνθρακα.
Δέχθηκε κριτική από ακτιβιστές και ακαδημαϊκούς για το γεγονός ότι δεν αντιμετώπισε βασικά ζητήματα όπως η διακυβέρνηση, η ακεραιότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο Carney απάντησε ισχυριζόμενος ότι η Brookfield Asset Management Inc., όπου εργάζεται τώρα, είναι μηδενικού αποτυπώματος, λόγω των εκπομπών που απέφυγε επενδύοντας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι παρατηρήσεις προκάλεσαν αντιδράσεις επειδή δεν απαιτούν από μια εταιρεία να μειώσει πραγματικά τη ρύπανση ή, στην περίπτωση της Brookfield, να σταματήσει να χρηματοδοτεί ορυκτά καύσιμα.

Καθώς οι ρυθμιστικές αρχές έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν την «πράσινη στροφή» και οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν πιέσεις για τη λήψη ισχυρότερων μέτρων επιβολής, η χρηματοοικονομική βιομηχανία έχει έννομο συμφέρον να συμβάλει στον καθορισμό των κανόνων.

«Προτιμώ την αυτορρύθμιση των καπιταλιστών», δήλωσε ο Larry Fink, Διευθύνων Σύμβουλος της BlackRock Inc., από τους πιο γνωστούς για την εταιρική δράση του για το κλίμα, δήλωσε σε μια εκδήλωση στο Bloomberg τον Ιανουάριο. «Πιστεύω ότι ο καπιταλισμός το καταλαβαίνει αυτό και προχωράμε. Προχωράμε γιατί είναι καλό για επιχειρήσεις. " Υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να συμβεί πραγματική, προοδευτική αλλαγή στο τρέχον σύστημα, ειδικά όταν οι ακτιβιστές συνεργάζονται με επενδυτές για να πιέσουν για αλλαγή.
Η HSBC Holdings Plc ανακοίνωσε αυστηρότερους στόχους για το κλίμα μετά από πιέσεις από το μη κερδοσκοπικό ShareAction και τους μετόχους, συμπεριλαμβανομένων των Amundi SA και Man Group Plc. Είναι σημαντικό ότι η τράπεζα θα καταργήσει σταδιακά τη χρηματοδότηση άνθρακα έως το 2040.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης