Ενέργεια

Μotor Oil: Η πράσινη στροφή θα σπάσει και το 2% στο κουπόνι δανεισμού;

Μotor Oil: Η πράσινη στροφή θα σπάσει και το 2% στο κουπόνι δανεισμού;
Μεταξύ 1,9 και 2,3% καθορίστηκε το εύρος για το επιτόκιο δανεισμού - Τι ρωτάνε οι επενδυτές στα calls
Μπορεί η Motor Oil να δανειστεί με επιτόκιο κάτω από 2%; Αυτό θα το δούμε τις επόμενες ημέρες, καθώς σήμερα γνωστοποιείται το λεγόμενο range (όρια) διακύμανσης για το επιτόκιο του book building στο οποίο θα μπορούν να συμμετάσχουν και Έλληνες επενδυτές είτε κατταθέτες.
Το βασικό πλεονέκτημα της Motor Oil έγκειται στο, ότι ο πυρήνας της δραστηριότητάς της ομαλοποιείται μετα από μια χρονιά έντονης αβεβαιότητας, το 2020, που έφερε η κρίση του COVID στην αγορά πετρελαίου.
Καθώς όμως η αγορά σε μεγάλο βαθμό έχει εξομαλυνθεί με τις τιμές να βρίσκονται σε υψηλά 52 εβδομάδων, τα περιθώρια να βελτιώνονται και τις προσδοκίες των αγορών να είναι θετικότερες λόγω του ανοίγματος της αγοράς της αμερικανικής οικονομίας, όλα δείχονουν ότι το διυλιστήριο επανέρχεται σε μια ικανοποιητική κερδοφορία και με δεδομένο μάλιστα, όπως είναι οι ενδίξεις, ότι και το 2020 απέβη κερδοφόρο.

Τούτων δοθέντων το μεγάλο ζητούμενο είναι, τι θα κάνει η MOH με την στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές με δεδομένο ότι σχετική αναφορά υπάρχει μέσα στο ενημερωτικό και είναι κάτι που περιμένουν με μεγάλο ενδιεφέρον και οι ξένοι επενδυτές της.
Η ΜΟΗ είναι μια εταιρία με συντηρητικό μάνατζμνετ που δεν ρισκάρει σε κινήσεις αποτυχίας. Όμως με δεδομένο ότι οι μεγάλες πετρελαϊκές στις ΗΠΑ, όλες ετοιμάζουν προγράμματα για να οδηγηθούν σε μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα μέχρι το 2050, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η ΜΟΗ μπορεί να κάνει περισσότερες από μια κινήσεις.
Και όπως είναι προφανές θα είναι κινήσεις κλίμακας που θα την φέρουν σε έναν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Κομβική η επένδυση της Νάφθας

Εκείνο πάντως που πρέπει να τονιστεί είναι η κατεύθυνση κεφαλαίων στην επένδυση της Νάφθας που ασφαλώς και αποκτά την πράσινη κατεύθυνση λόγω της παραγωγής εκτός από ph βενζίνης υψηλών οκτανίων Υδρογόνου. Πρόκειται για μια ποσότητα υδρογόνου που θα παράγεται από την επεξεργασία Νάφθας.
Μια τέτοια κίνηση καθιστά την επένδυση συνακόλουθη με τις κατευθυντήριες γραμμές του ESMA για τις επενδύσεις των κεφαλαίων στις φιλικές προς το περιβάλλον επενδύσεις.
Ενδιαφέρον έχουν ήδη εκφράσει οι επενδυτές στα calls ενημέρωσης με το μάνατζμεντ.

Η στρατηγική της MOH είναι να αποκτήσει ένα προφίλ συμβατό με τα ESG κριτήρια που προφανώς ξεκινά από τις επενδύσεις που θα χρηματοδοτήσουν τα κεφάλαια του εκδιδόμενου ομολογου.

Αναλυτικά:

Τα συνολικά αντληθέντα κεφάλαια, σε περίπτωση πλήρους κάλυψης της Έκδοσης, θα ανέλθουν σε €200 εκατ.
Οι δαπάνες έκδοσης εκτιμώνται σε έως €3,6 εκατ. και θα αφαιρεθούν από τα συνολικά αντληθέντα κεφάλαια.
Ως εκ τούτου, τα καθαρά αντληθέντα κεφάλαια, σε περίπτωση πλήρους κάλυψης της Έκδοσης, θα ανέλθουν σε €196,4 εκατ.
Στον κατωτέρω πίνακα παρατίθεται η χρήση των καθαρών κεφαλαίων που θα αντληθούν από την Έκδοση και οι εκτιμώμενες δαπάνες έκδοσης, σε περίπτωση πλήρους κάλυψης και κατά σειρά προτεραιότητα

Χρήση Αντληθέντων Κεφαλαίων

1. Χρηματοδότηση μέρους της επένδυσης του νέου συγκροτήματος κατεργασίας νάφθας (New Naphtha Treatment Complex) 137,0 εκατ ευρώ
2. Χρηματοδότηση επενδύσεων στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, σύμφωνα με την κρίση της Διοίκησης της Εταιρείας 20,0 εκατ ευρώ.
3. Κάλυψη αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης 39,4 εκατ ευρώ.

Σύνολο 196,4 εκατ. Πλέον: Εκτιμώμενες Δαπάνες Έκδοσης 3,6 εκατ. Σύνολο Αντληθέντων Κεφαλαίων 200,0 εκατ.

 Όσον αφορά στην χρήση για την επένδυση της ναφθας, διευκρινίζεται ότι αφορά σε κεφαλαιουχικές δαπάνες και ειδικότερα μέρος της κατασκευής σε εξέλιξη νέου συγκροτήματος κατεργασίας νάφθας στο διυλιστήριο της Εκδότριας, συνολικού προϋπολογισμού €310 εκατ. και αναμενόμενη ολοκλήρωση κατασκευής έως το α’ τρίμηνο του 2022.
Σχετικά με το νέο συγκρότημα κατεργασίας νάφθας σημειώνεται ότι η επένδυση ανακοινώθηκε από την Εταιρεία την 30.05.2019, με συνολικό προϋπολογισμό €310 εκατ. και θα συμβάλει στην αύξηση της παραγωγής βενζινών υψηλής προστιθέμενης αξίας καθώς και κηροζίνης και υδρογόνου.

Η επένδυση, κατά την Ημερομηνία του Ενημερωτικού Δελτίου, βρίσκεται στη φάση της κατασκευής, έχοντας απορροφήσει €10 εκατ. το 2019 και περίπου €110 εκατ. το 2020. Σημειώνεται ότι το υπολειπόμενο κεφάλαιο της επένδυσης στο νέο συγκρότημα, το οποίο δεν θα χρηματοδοτηθεί από τα αντληθέντα κεφάλαια ως ανωτέρω, δηλαδή ποσό περίπου €53 εκατ. θα καλυφθεί από ίδια κεφάλαια ή/και πρόσθετο δανεισμό της Εταιρείας

Η ετήσια παραγωγική δυναμικότητα του συγκροτήματος αναμένεται να είναι περίπου 1.000 χιλ. μετρικοί τόνοι. H χρηματοδότηση μέρους της επένδυσης του νέου συγκροτήματος κατεργασίας νάφθας αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως την 31.12.2022.

Κατόπιν αυτών οι εξελίξεις θα είναι αυτές που θα δείξουν, πως η  Motor Oil θα υλοποιήσει πράσινες επενδύσεις που έχουν να κάνουν με ΑΠΕ,  αποθήκευση, σταθμούς φόρτισης και φυσικά μην ξεχνάμε την κοινοπραξία με την ΔΕΗ για την διεκδίκηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας.


Διαβάστε ΕΔΩ την ανακοίνωση - πρόσκληση προς το επενδυτικό κοινό

www.worldenergynews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης