Περιβάλλον

Αρκτική: Αποθήκευση 1.700 gt CO2 και αύξηση διακίνησης LNG- Το δίλημμα

Αρκτική: Αποθήκευση 1.700 gt CO2 και αύξηση διακίνησης LNG- Το δίλημμα

Το ψηφιακό μοντέλο 68 Ρώσων επιστημόνων για την Αρκτική δέχεται σφοδρή κριτική

 

Η Ρωσία, η τέταρτη μεγαλύτερη εκπομπός αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο, καταγράφει ένα από τα πιο εμφανή αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής: τις ταχέως αυξανόμενες θερμοκρασίες στην Αρκτική.

Σύμφωνα με το Bloomberg περιοχή θερμαίνεται περισσότερο από δύο φορές πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο κόσμο, αλλάζοντας τις καιρικές συνθήκες μέχρι το νότο του Τέξας. Έχοντας περισσότερα από το ένα πέμπτο των δασών του πλανήτη, η Ρωσία υπέστη δύο συνεχόμενα χρόνια καταστροφικών πυρκαγιών που απελευθέρωσαν εκπομπές ισοδύναμες με εκείνες μιας μεσαίας χώρας όπως η Ισπανία.

Η Permafrost, το παγωμένο έδαφος που καλύπτει περίπου το ήμισυ της ρωσικής γης, ξεπαγώνει γρήγορα, καταστρέφει τις υποδομές, τα σπίτια και τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις με κόστος έως 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Η τούνδρα της Σιβηρίας αποθηκεύει περίπου 1.700 gigatons διοξειδίου του άνθρακα που θερμαίνει τον πλανήτη, διπλάσια από την ποσότητα που βρίσκεται σήμερα στην ατμόσφαιρα.
Μεγάλο μέρος θα μπορούσε να απελευθερωθεί καθώς το έδαφος ξεπαγώνει.

Ωστόσο, η Ρωσία φιλοξενεί επίσης τα μεγαλύτερα αποθέματα υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, και η τήξη του πάγου στην Αρκτική σημαίνει ότι μπορεί να μεταφέρει περισσότερες από τις πιο πολύτιμες εξαγωγές της σε άλλες χώρες. Θα μπορούσε επίσης να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου. Προειδοποιήσεις από ειδικούς για το κλίμα ότι και οι δύο δραστηριότητες θα μπορούσαν να επιταχύνουν την υπερθέρμανση του πλανήτη δεν έχουν αποτρέψει τους ηγέτες της Ρωσίας.

«Η μετακίνηση προς τα βόρεια και τα ανατολικά είναι μια δουλειά που κάνει η Ρωσία εδώ και τεσσεράμισι αιώνες. Γνωρίζουμε ότι ο καιρός και η φύση δυσκολεύονται εκεί», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Aleksey Chekunkov, υπουργός ανάπτυξης της Αρκτικής. «Θα ζούμε, θα εργαζόμαστε και θα αναπτύσσουμε τον βορρά μας σε όλα τα σενάρια».

Προβλέψεις για αύξηση της διακίνησης LNG μέσω της Αρκτικής

Η Ρωσία στοιχηματίζει ότι η ζήτηση LNG θα αυξηθεί τις επόμενες δεκαετίες καθώς περισσότερες χώρες κινούνται για να αντικαταστήσουν τον άνθρακα προκειμένου να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα.

Η Διαδρομή της Βόρειας Θάλασσας, η οποία συνδέει τη Βόρεια Ευρώπη και τη Ρωσία με την Κίνα μέσω των θαλασσών της Αρκτικής, ήταν συνήθως αποκλεισμένη από πάγο το μεγαλύτερο μέρος του έτους, με δυνατότητα πλοήγησης μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο.
Φέτος, ο χαμηλός θαλάσσιος πάγος και ένας όλο και πιο ισχυρός ρωσικός στόλος παγοθραυστικών σήμαινε ότι η σεζόν ήταν η μεγαλύτερη από ποτέ, από τον Μάιο έως τον Φεβρουάριο.

«Πιστεύουμε ότι η πλοήγηση μπορεί να γίνει όλο το χρόνο και δεν περιμένουμε να συμβεί ως προς το κλίμα», δήλωσε ο Chekunkov. «Χτίζουμε τον πιο ισχυρό στόλο πυρηνικών παγοθραυστικών στον κόσμο». Η πλοήγηση όλο το χρόνο θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα στα μέσα του αιώνα, είπε.

Μέχρι τότε, ο κόσμος θα είναι πολύ διαφορετικός τόπος εάν οι άνθρωποι δεν μειώσουν δραστικά τις εκπομπές. Μεγάλο μέρος του πάγου της Γης θα έχει λιώσει, τα επίπεδα της θάλασσας θα έχουν αυξηθεί και οι κοραλλιογενείς ύφαλοι και τα δάση θα έχουν συρρικνωθεί σημαντικά.
Ο πλανήτης θα είναι πιο ζεστός και πιο υγρός, οδηγώντας σε πιο ακραία καιρικά φαινόμενα όπως τυφώνες και πυρκαγιές.

Η Μόσχα γνωρίζει τους κινδύνους. Το υπουργείο του Chekunkov έχει μια ομάδα 68 επιστημόνων και ανέπτυξε ένα ψηφιακό μοντέλο της Αρκτικής οικονομίας και οικολογίας με περίπου 10.000 διαφορετικές παραμέτρους, 800 εκ των οποίων μπορούν να τροποποιηθούν για να προσομοιώσουν διαφορετικά σενάρια.

Ανεπαρκές το σχέδιο για την κλίμα

Ωστόσο, η χώρα δεν κάνει αρκετά για να επιβραδύνει την υπερθέρμανση του πλανήτη. Το σχέδιο για το κλίμα της Ρωσίας έχει χαρακτηριστεί ως «ανεπαρκές» από το μη κερδοσκοπικό πρόγραμμα παρακολούθησης δράσης για το κλίμα. Εάν όλες οι χώρες ακολούθησαν την προσέγγισή της, η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας από τους προ-βιομηχανικούς χρόνους θα ξεπεράσει τους 4ºC έως το τέλος του αιώνα - το χειρότερο σενάριο που περιγράφεται από τους επιστήμονες.

«Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές σχετικά με το μέγεθος της χώρας», δήλωσε ο Chekunkov. «Η κατασκευή ενός δικτύου για μια γη που έχει κατά μέσο όρο ένα άτομο ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο δεν είναι πάντα οικονομική.» Η ηλιακή ενέργεια δεν είναι επιλογή για περιοχές της Αρκτικής όπου ο ήλιος δεν λάμπει για περισσότερο από το ήμισυ του έτους, και όπου η αιολική ενέργεια δεν είναι σταθερή.
"Εκτός αν δούμε μια σημαντική ανακάλυψη στην τεχνολογία των μπαταριών και στη μετακίνηση ισχύος από το ένα μέρος στο άλλο, πιστεύω ότι το LNG είναι η καλύτερη δυνατή λύση", είπε.

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επωφεληθεί από τις ευκαιρίες που αποκαλύπτει το λιώσιμο των πάγων, ακόμη και όταν παλεύει να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην επικράτειά της.

"Η Αρκτική θερμαίνεται γρηγορότερα από την ήπειρο - αυτό έχει πολύ αρνητικό δυναμικό, αλλά και πολύ θετικό", δήλωσε ο Chekunkov.


 www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης