Τελευταία Νέα

Συμφωνία Γερμανίας και Καναδά για την ανάπτυξη πράσινου υδρογόνου

Συμφωνία Γερμανίας και Καναδά για την ανάπτυξη πράσινου υδρογόνου

Το Μάϊο η πρώτη συνάντηση των υπουργών Altmaier και O'Regan

 

Σχετικά Άρθρα
Η Γερμανία και ο Καναδάς συμφώνησαν την Τρίτη 16/3/2021 να διερευνήσουν την κοινή ανάπτυξη πράσινου υδρογόνου μέσω των εξαγωγών καναδικής υδροηλεκτρικής ενέργεια στη Γερμανία.

Η Γερμανία θέλει να εδραιώσει το υδρογόνο ως εναλλακτική λύση στα ορυκτά καύσιμα για μαζικές εφαρμογές στη βιομηχανία και την ενέργεια για να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους, αλλά δεν διαθέτει πόρους γης για να παράγει αρκετή πράσινη ισχύ για χρήση στην απαραίτητη διαδικασία ηλεκτρόλυσης.

Το πράσινο υδρογόνο είναι ένα καύσιμο μηδενικού άνθρακα που παράγεται με ηλεκτρόλυση, χρησιμοποιώντας ανανεώσιμη ενέργεια από αιολική και ηλιακή ενέργεια για να χωρίσει το νερό σε υδρογόνο και οξυγόνο.
Ο υπουργός φυσικών πόρων του Καναδά, Seamus O'Regan, δήλωσε σε μια διαδικτυακή εκπομπή ότι «ο Καναδάς έχει το όφελος των φυσικών πόρων και τον επείγοντα χαρακτήρα της μείωσης των εκπομπών», ενώ ο υπουργός οικονομίας της Γερμανίας Peter Altmaier είπε ότι και οι δύο χώρες είχαν ίδιες φιλοδοξίες να επιτύχουν την κλιματική ουδετερότητα το 2050. Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες σχετικά με τους πιθανούς όγκους εμπορίου υδρογόνου.

Οι υφυπουργοί των δύο χωρών θα συναντηθούν τον Μάιο για πρώτη φορά για να καταρτίσουν ένα πρόγραμμα εργασίας για την προσπάθεια. Ο Καναδάς ξεκίνησε τη στρατηγική του για το υδρογόνο τον περασμένο Δεκέμβριο, καλώντας τους επενδυτές να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη σε έναν τομέα, που σύμφωνα με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις μπορεί να αξίζει 50 δισεκατομμύρια δολάρια Καναδά (40 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) και να δημιουργήσει 350.000 θέσεις εργασίας. Η χώρα θέλει να γίνει ένας από τους τρεις μεγαλύτερους παραγωγούς υδρογόνου παγκοσμίως με σημαντικά μερίδια που προορίζονται για εξαγωγή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Ιούλιο παρουσίασε το όραμά της για την προώθηση του πράσινου υδρογόνου έως το 2050, το οποίο αναμένεται να προσελκύσει επενδύσεις έως και 470 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι αναλυτές βλέπουν δύσκολες προκλήσεις, ειδικά το κόστος των υποδομών και μετατροπών που καθιστούν την παραγωγή ακριβή.

Οι Altmaier και O'Regan δήλωσαν επίσης ότι η υγροποίηση του καναδικού αερίου για εξαγωγή ως το λεγόμενο LNG για επαναεριοποίηση στη Γερμανία θα μπορούσε επίσης να είναι μέρος της συνεργασίας, για το διάστημα που το αέριο θα λειτουργήσει ως «τεχνολογία γέφυρα» προς το υδρογόνο, όπου το προγραμματισμένο έργο για τον τερματικό σταθμνό Goldboro LNG στην Ανατολική Ακτή του Καναδά θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο
Η Γερμανία συμφώνησε την περασμένη Πέμπτη να συνεργαστεί στενότερα με τη Σαουδική Αραβία για το πράσινο υδρογόνο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης