Ενέργεια

Ιταλικό δικαστήριο αθώωσε Eni και Shell για υπόθεση διαφθοράς στη Νιγηρία

Ιταλικό δικαστήριο αθώωσε Eni και Shell για υπόθεση διαφθοράς στη Νιγηρία

 Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι 1,1 δις. δολ. από τα 1,3 δις. δολ. της τιμής  αγοράς μπλοκ πετρελαίου δόθηκαν σε πολιτικούς και μεσάζοντες

Δικαστήριο του Μιλάνου αθώωσε την εταιρεία ενέργειας Eni, τον διευθύνοντα σύμβουλό της και την Royal Dutch Shell στη μεγαλύτερη υπόθεση διαφθοράς της βιομηχανίας πετρελαίου που αφορούσε την απόκτηση έναντι 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων πετρελαιοπηγής στη Νιγηρίας πριν από μια δεκαετία.

Η ποινή, που την Τετάρτη 17/3/2021 διαβάστηκε στο δικαστήριο από τον δικαστή Marco Tremolada, εκδόθηκε περισσότερο από τρία χρόνια μετά την έναρξη της δίκης και μετά από 74 ακροάσεις.
Για τις αποφάσεις στην Ιταλία μπορούν να ασκηθούν ένσταση και να καταστούν εκτελεστές μόνο όταν είναι οριστικές.

Η κυβέρνηση της Νιγηρίας ανακοίνωσε ότι εξεπλάγει και απογοητεύτηκε από την απόφαση και θα εξετάσει το ενδεχόμενο να ασκήσει έφεση όταν οι δικηγόροι της διαβάσουν τη γραπτή απόφαση.
Η μακροχρόνια υπόθεση περιστρέφεται γύρω από την αγορά ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Eni και τη Shell του υπεράκτιου πεδίου πετρελαίου OPL 245 στη Νιγηρία το 2011 από την Malabu Oil and Gas, μια εταιρεία που ανήκε στον πρώην υπουργό πετρελαίου της Νιγηρίας Dan Etete.
Οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν ότι περίπου 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια του ποσού αυτού δόθηκαν σε πολιτικούς και μεσάζοντες, συμπεριλαμβανομένου του Etete, ο οποίος έχει καταδικαστεί για ξέπλυμα χρηματων χρημάτων και απέκτησε το πεδίο το 1998 όταν ήταν υπουργός πετρελαίου υπό τον στρατιωτικό κυβερνήτη Sani Abacha.

Οι εισαγγελείς ζήτησαν να επιβληθεί πρόστιμο στην Eni και τη Shell, και φυλάκιση σε αρκετούς παλιούς και παρόντες διευθυντές και των δύο εταιρειών, συμπεριλαμβανομένου του Διευθύνοντος Συμβούλου της Eni, Claudio Descalzi, και να κατασχεθεί 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια από τους κατηγορούμενους. Όλοι οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν κάθε αδίκημα.

«Αυτό είναι ένα τεράστιο πλήγμα για τη διακυβέρνηση και τη διαφάνεια των φυσικών πόρων στη Νιγηρία», δήλωσε ο Matthew Page, συνεργάτης του προγράμματος Chatham House Africa.

"Η συμφωνία OPL 245 ήταν μια πολυεπίπεδη ιστορία διαφθοράς και κακοποίησης και διεθνούς συνενοχής που συμβαίνει εδώ και δύο δεκαετίες." «Αυτή η κρίση θα συνεχίσει να είναι ασταθής, καθώς είναι μια πραγματική και ορατή ήττα για τις παγκόσμιες και νιγηριανές προσπάθειες καταπολέμησης της διαφθοράς», είπε.

Στο μικροσκόπιο και άλλων χωρών η συμφωνία

Η ετυμηγορία έρχεται σε μια στιγμή που οι επενδυτές ασκούν ολοένα και περισσότερες πιέσεις στις εταιρείες πετρελαίου τόσο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής όσο και για την ανάπτυξη βιώσιμων επιχειρηματικών μοντέλων που λαμβάνουν υπόψη τον κοινωνικό αντίκτυπο των δραστηριοτήτων τους.
Η Shell και η Eni αντιμετωπίζουν επίσης έλεγχο για τη συμφωνία OPL 245 και σε άλλες χώρες. Τον Μάρτιο του 2019, ολλανδοί εισαγγελείς δήλωσαν ότι ετοιμάζουν ποινικές κατηγορίες κατά της Shell και η Νιγηρία ξεκίνησε επίσης έρευνα.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Shell, Ben van Beurden, δήλωσε ότι η αγορά του OPL 245 το 2011 ήταν νόμιμη και σχεδιάστηκε για να επιλύσει μια δεκαετία διαμάχη σχετικά με την ιδιοκτησία της. «Ταυτόχρονα, αυτή ήταν μια δύσκολη μαθησιακή εμπειρία για εμάς», επεσήμανε. «Η Shell είναι μια εταιρεία που λειτουργεί με ακεραιότητα και εργαζόμαστε σκληρά κάθε μέρα για να διασφαλίσουμε ότι οι ενέργειές μας όχι μόνο ακολουθούν το γράμμα και το πνεύμα του νόμου, αλλά και ανταποκρίνονται στις ευρύτερες προσδοκίες της κοινωνίας από εμάς».

Ο δικηγόρος του επικεφαλή της Eni, Claudio Descalzi, χαιρέτισε επίσης την απόφαση. «Μετά από δεκάδες ακροάσεις, χιλιάδες έγγραφα που αναλύθηκαν και μαρτυρίες, καταλήξαμε επιτέλους σε μια απόφαση που αποκαθιστά την επαγγελματική φήμη του Descalzi και τον ρόλο της Eni ως κορυφαίας εταιρείας ενέργειας και υπερηφάνεια της χώρας μας», δήλωσε η Paola Severino, δικηγόρος του Descalzi και πρώην υπουργός δικαιοσύνης.

Οι κατηγορούμενοι δήλωσαν ότι η τιμή αγοράς για το OPL 245 καταβλήθηκε σε λογαριασμό της κυβέρνησης της Νιγηρίας και ότι οι μεταγενέστερες μεταφορές ήταν πέρα από τον έλεγχό τους. Η άδεια εξερεύνησης του μπλοκ, περίπου 150 χλμ. (95 μίλια) από το Δέλτα του Νίγηρα, δεν έχει ανακληθεί, αλλά δεν έχει μετατραπεί σε άδεια εξόρυξης και δεν έχει παραχθεί πετρέλαιο.
Ανώτερος αξιωματούχος στο Global Witness, Barnaby Pace, προέτρεψε την εισαγγελία να ασκήσει έφεση για την απόφαση της Τετάρτης. «Δύο μεσάζοντες έχουν ήδη κριθεί ένοχοι για το ρόλο τους σε αυτή τη συμφωνία σε ξεχωριστή δίκη. Μια ποινική δίκη των θυγατρικών της Shell και της Eni βρίσκεται σε εξέλιξη στη Νιγηρία , ενώ αντιμετωπίζουν επίσης έρευνα στην Ολλανδία. " αυτός είπε. "Η σημερινή ετυμηγορία δεν σηματοδοτεί την τελευταία λέξη σε αυτό το σκάνδαλο για τη Shell και την Eni."

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης