Περιβάλλον

Timmermans προς χώρες - μέλη: Tέλος χρόνου, ολοκληρώστε τις διαπραγματεύσεις για το κλίμα

Timmermans προς χώρες - μέλη: Tέλος χρόνου, ολοκληρώστε τις διαπραγματεύσεις για το κλίμα

Ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ενόψει της διεθνούς συνόδου ζητεί ο επικεφαλής της ΕΕ για την κλιματική πολιτική

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την Πέμπτη 18/3/2021 τους διαπραγματευτές να ολοκληρώσουν τον νόμο - ορόσημο της ΕΕ για το κλίμα εγκαίρως για μια διεθνή σύνοδο κορυφής τον επόμενο μήνα, λέγοντας ότι η νομοθεσία θα υποστηρίξει την προσπάθεια της Ευρώπης να ηγηθεί του κόσμου στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η νομοθεσία της ΕΕ για το κλίμα θα επισημοποιήσει τον στόχο της να έχει μηδενικές καθαρές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου έως το 2050 και έναν στόχο του 2030 για μείωση των εκπομπών ταχύτερα από ό, τι είχε προγραμματιστεί προηγουμένως.
Ωστόσο, περισσότερο από ένα χρόνο μετά την πρόταση του νομοσχεδίου της Επιτροπής, οι διαπραγματευτές που εκπροσωπούν τις κυβερνήσεις της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Επιτροπή, δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει το περιεχόμενό του.
Ο επικεφαλής της ΕΕ για την κλιματική πολιτική Frans Timmermans την κάλεσε την Πέμπτη να οριστικοποιήσουν το νόμο ενόψει της συνόδου κορυφής ηγετών του κλίματος στις 22 Απριλίου, που διοργανώνεται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ .
«Θέλουμε να δείξουμε στον κόσμο ότι η ΕΕ ηγείται της παγκόσμιας δράσης για το κλίμα», δήλωσε ο Timmermans σε μια διαδικτυακή συνάντηση υπουργών περιβάλλοντος της ΕΕ, τμήματα των οποίων μεταδόθηκαν δημόσια.

Η τήρηση αυτής της προθεσμίας «είναι εξαιρετικά σημαντική εάν η Ευρώπη θέλει να διατηρήσει τον ηγετικό της ρόλο και θέλει να καλέσει τον υπόλοιπο κόσμο να ακολουθήσει», είπε.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να ανακοινώσουν τον δικό τους στόχο για την μείωση του CO2 αυτή τη δεκαετία στη σύνοδο κορυφής. Οι Βρυξέλλες επιθυμούν επίσης την ταχεία έγκριση του νόμου, διότι θα επηρεάσει ένα πακέτο πολιτικής της ΕΕ για το κλίμα τον Ιούνιο.
Οι προτάσεις θα περιλαμβάνουν αυστηρότερα πρότυπα CO2 για τα αυτοκίνητα της ΕΕ, ανανέωση της αγοράς άνθρακα του μπλοκ και νέους στόχους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας - όλα με στόχο την επίτευξη ενός νέου στόχου εκπομπών του 2030. Ο στόχος αυτός θα εξαρτηθεί από τον νόμο για το κλίμα.
Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ θέλουν να μειώσουν τις καθαρές εκπομπές τουλάχιστον 55% έως το 2030 από τα επίπεδα του 1990. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιθυμεί μείωση 60%.
Οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει προς την επίτευξη συμφωνητικών τμημάτων του νόμου - συμπεριλαμβανομένου ενός μηχανισμού τύπου προϋπολογισμού για την παρακολούθηση μελλοντικών εκπομπών. Όμως οι διαπραγματευτές δεν έχουν ακόμη επιτύχει τον στόχο του 2030, που σημαίνει ότι οι πιο δύσκολες συνομιλίες πιθανότατα βρίσκονται μπροστά. Αξιωματούχοι της ΕΕ ανέφεραν ότι χρειάζονται δύο ακόμη γύροι διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση του νόμου, με τον επόμενο να προγραμματίζεται για τις 26 Μαρτίου.


www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης