Περιβάλλον

Η κλιματική αλλαγή μπορεί να μειώσει τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις 60 χωρών έως το 2030

Η κλιματική αλλαγή μπορεί να μειώσει τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις 60 χωρών έως το 2030

Μελέτη πανεπιστημίων του Ηνωμένου Βασιλείου για τον αντίκτυπο της υπερθέρμανσης του πλανήτη

 

Μια νέα μελέτη που βασίζεται σε αλγόριθμο, και εκπονήθηκε από ομάδα πανεπιστημίων του Ηνωμένου Βασιλείου,  προέβλεψε ότι 63 χώρες - περίπου το ήμισυ του αριθμού που βαθμολογούνται από τις S&P Global, Moody's και Fitch - θα μπορούσαν θα μπορούσαν να δουν την πιστοληπτική τους βαθμολογία να μειώνεται λόγω της κλιματικής αλλαγής έως το 2030.

Σύμφωνα με το Reuters ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας και το SOAS με έδρα το Λονδίνο εξέτασαν ένα «ρεαλιστικό σενάριο» γνωστό ως RCP 8.5, όπου οι εκπομπές άνθρακα και άλλων ρυπογόνων ουσιών συνεχίζουν να αυξάνονται τις επόμενες δεκαετίες.

Στη συνέχεια εξέτασαν πώς ο πιθανός αρνητικός αντίκτυπος των αυξανόμενων θερμοκρασιών, της στάθμης της θάλασσας και άλλων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις οικονομίες και τα οικονομικά των χωρών μπορεί να επηρεάσει την πιστοληπτική τους αξιολόγηση."Διαπιστώνουμε ότι 63 χώρες υποφέρουν από κλιματικές υποβαθμίσεις περίπου 1,02 βαθμών έως το 2030, αυξανόμενες σε 80 που αντιμετωπίζουν μέση υποβάθμιση 2,48 έως το 2100", ανέφερε η μελέτη που δημοσιεύθηκε πριν μερικές μέρες.

Οι χώρες που πλήττονται περισσότερο είναι η Κίνα, η Χιλή, η Μαλαισία και το Μεξικό που θα μπορούσαν να δουν έξι βαθμούς υποβάθμισης έως το τέλος του αιώνα, καθώς και οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία ,ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ινδία και το Περού που θα μπορούσαν να υποβαθμισθούν κατά περίπου τέσσερις μονάδες.

Υποβαθμίσεις ενόψει

"Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι σχεδόν όλες οι χώρες, είτε πλούσιες είτε φτωχές, ζεστές ή κρύες, θα υποστούν υποβαθμίσεις εάν διατηρηθεί η τρέχουσα πορεία εκπομπών άνθρακα."
Η μελέτη εκτιμά επίσης ότι, καθώς οι μειώσεις των αξιολογήσεων αυξάνουν συνήθως το κόστος δανεισμού των χωρών στις διεθνείς αγορές και οι υποβαθμίσεις που προκαλούνται από το κλίμα θα προσθέσουν 137–205 δισεκατομμύρια δολάρια στις ετήσιες πληρωμές υπηρεσιών χρέους των χωρών έως το 2100.

Σε ένα εναλλακτικό σενάριο «RCP 2.6», όπου οι εκπομπές CO2 αρχίζουν να υποχωρούν και φτάθουν στο μηδέν έως το 2100, ο αντίκτυπος στη βαθμολογία θα ήταν κατά μέσο όρο πάνω από μισή μονάδα κατά μέσο όρο και το συνδυασμένο πρόσθετο κόστος θα ήταν στα 23–34 δισεκατομμύρια $.

Καθώς τα κόστη δανεισμού των εταιρειών ακολουθούν γενικά εκείνα των χωρών στις οποίες δραστηριοποιούνται, οι συνδυασμένοι ετήσιοι λογαριασμοί χρέους τους προβλέπεται να αυξηθούν από 35,8 έως 62,6 δισεκατομμύρια δολάρια στο σενάριο υψηλότερων εκπομπών και 7,2–12,6 δισεκατομμύρια δολάρια στο χαμηλότερο. "Υπάρχουν επιφυλάξεις, δεν υπάρχουν επιστημονικά αξιόπιστες ποσοτικές εκτιμήσεις για το πώς η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει κοινωνικούς και πολιτικούς παράγοντες. Έτσι, τα ευρήματά πρέπει να θεωρηθούν συντηρητικά", ανέφερε η μελέτη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης