Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Eurostat:Μείωση μεριδίων των χωρών της ΕΕ στην αγορά ηλεκτρισμού και φ.α από το 2007 - H θέση της Ελλάδας

Eurostat:Μείωση μεριδίων των χωρών της ΕΕ στην αγορά ηλεκτρισμού και φ.α από το 2007 - H θέση της Ελλάδας
Σημαντική διαφορά μεταξύ των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Όλο και μειώνονται τα μερίδια αγοράς των μεγαλύτερων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στην Ευρώπη από το 2007, σύμφωνα με το νέο δελτίο που δημοσίευσε χθες (23/3) η Eurostat.

Συγκεκριμένα, σημειώνεται σημαντική διαφορά μεταξύ των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς το μερίδιο αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας το 2019. Μάλιστα, το υψηλότερο μερίδιο κατέγραψε η Κύπρος, (100%), όπου μια εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας κυριάρχησε στην εθνική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ακολουθούμενη από τη Λετονία (86%) και την Κροατία (80%).

Στον αντίποδα, λιγότερο από 20% του μεριδίου της εν λόγω αγοράς διέθεταν Λουξεμβούργο, Φινλανδία και Πολωνία, με αντίστοιχα ποσοστά της τάξεως των 18%, 16% και 12%.Σημειώνεται ότι η Ελλάδα κατατάσσεται περίπου στη μέση με 50-55%.

Σε σύγκριση με το 2007, το μερίδιο αγοράς του 2019 της μεγαλύτερης γεννήτριας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ήταν χαμηλότερο στην πλειονότητα των κρατών μελών της ΕΕ. Η μείωση του μεριδίου αγοράς κυμαινόταν από -62,6% στη Μάλτα έως και -1% στην Ουγγαρία.  

4111.JPG

Η αγορά φυσικού αερίου

Σε ότι αφορά την αγορά φυσικού αερίου, το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς το 2019 ανήκε στην Εσθονία (100%) τη Φινλανδία και τη Σουηδία .Αντιθέτως, η μεγαλύτερη εταιρεία εισαγωγής και παραγωγής φυσικού αερίου είχε το χαμηλότερο επίπεδο διείσδυσης στην αγορά στην Ιρλανδία (30%) και στο Βέλγιο (31%). Η Ελλάδα βρίσκεται μόλις στην 5η θέση από το τέλος, καταγράφοντας ένα ποσοστό της τάξης του 40%.

82.JPG

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης